Rozhovor Milan Gulaš

Před stopkou jsme měli super fazónu, určitě bychom na to chtěli navázat, říká Milan Gulaš

Indiáni jsou zpět na ledě ve vlastní LOGSPEED CZ Aréně! Dnes, tedy ve středu 4. listopadu, se po dlouhých dnech vrátili k tréninkům do haly. Už brzy by je měly v rychlém sledu čekat také zápasy v Tipsport extralize, jasno bude, až se všechny podmínky oficiálně doladí na jednání APK. O návratu hovoří Milan Gulaš, kapitán HC Škoda Plzeň.

Modrobílí sice na ledě trénovali v minulých týdnech pravidelně, přesto byl návrat do vlastního prostředí v LOGSPEED CZ Aréně samozřejmě velice vítaný. „Úleva to je velká. Nejenom pro nás, ale vlastně pro všechny mančafty v extralize, stejně tak i pro profíky z ostatních sportovních odvětví. Jsme rádi, že se všechno zase rozjede, i když to teď bude asi trošku náročnější,“ uvědomuje si Milan Gulaš.

Kapitán a lídr plzeňského celku zdůrazňuje, že všichni členové klubu jsou po opětovném spuštění profesionálních sportů nesmírně vděční. „Tréninků, které bychom potřebovali na udržení extraligové formy, nebylo tolik, ale na to se teď nechceme koukat, protože máme radost, že nám vše zase povolili. Moc si toho vážíme! Všichni si samozřejmě uvědomujeme, že situace ve všech odvětvích je složitá, lidé mají problémy. Já osobně jsem ale také rád, že se vrátí nějaká zábava pro diváky alespoň skrze televizi,“ věří útočník Gulaš.

Milan Gulaš se všemi ostatními kapitány extraligových mužstev v minulém týdnu zaslali vládě České republiky dopis s prosbou o opětovném povolení profesionálních sportů. „My, kapitáni ze všech kabin, jsme byli v kontaktu, dá se říct, každý den. Situaci jsme řešili. Nakonec jedinou možností bylo, že kontaktujeme vládu, že sepíšeme dopis, jako to udělali fotbalisté. Je otázka, jestli to pomohlo. Už jsme měli opět hrát, nicméně vzhledem k okolnostem, které se ve vládě staly, se vše zastavilo. Musím říct, že nový ministr zdravotnictví to vyřešil docela rychle. Dostali jsme nějaké podmínky, které se ještě budou upřesňovat,“ prozrazuje plzeňská 77. Zápasy se tedy hrát budou, zřejmě dlouhou dobu však bez fanouškovské podpory před prázdnými tribunami. „Dva měsíce zpátky jsme se bavili, že bez diváků to nepůjde. Nyní si troufnu říct, ač bychom si samozřejmě přáli, aby byly plné stadiony, že můžeme být rádi, že nás vůbec povolili a můžeme zápasy odehrát,“ uvědomuje si Milan Gulaš.

Jak už bylo řečeno, tým Škody Plzeň během nucené pauzy pohotově využil situace, takže mohl alespoň třikrát týdně trénovat na otevřené ledové ploše v Dobříši. Tuto přípravu si Milan Gulaš dle vlastních slov užíval: „Bylo to příjemné, jednalo se o takový návrat do mládežnických let. Tohle jsem zažil, když jsem vyrůstal, třeba na otevřeném stadionu v Českém Krumlově. Byla to příjemná vzpomínka na tuto dobu, pod otevřeným nebem to mělo něco do sebe. My jsme si samozřejmě hlavně nemohli vybírat, byli jsme rádi, že nějaký led je pro nás k dispozici. I tři tréninky týdně pro nás byly skvělé, to jsme určitě kvitovali.“

Trenér Čihák před návratem do haly prohlásil, že indiánům budou stačit před ostrými zápasy tři tréninkové jednotky v LOGSPPED CZ Aréně. A po nich by se mohlo jít rovnou hrát. Milan Gulaš souhlasí, o připravenosti svého týmu nemá kapitán obavy: „O to se určitě nebojím! Jak říkal hlavní trenér – my jsme byli na ledě, i když to bylo jen třikrát týdně, pořád to stačí na to, abychom se udrželi ve svém standardu. Kdybychom byli třeba dva týdny úplně bez ledu, byl by to velký problém. Nyní si už zatrénujeme před zápasy v hale, to nám také pomůže. Pro týmy, které na ledě nebyly, to bude jistě o dost složitější. Může to sehrát určitou roli. U našeho mužstva by to problém neměl být. Před stopkou jsme měli super fazónu, určitě bychom na to chtěli navázat, protože je pěkné být na prvním místě.

Rozjedou se také kempy mládežnických reprezentačních výběrů, v takovém případě by Plzeňané přišli o pár hráčů ze sestavy. „Uvidíme, musíme se s tím nějak poprat. Situace je nyní nějak nastavená. Nám nezbývá nic jiného než jet na plné obrátky, během pauzy se kluci, které trápila menší zranění, mohli dát dohromady. A připravit se na nový start. Je otázkou, jestli nám odjedou kluci na reprezentační kemp. Určitě by to byl zásah, ale věřím, že máme kvalitní mladé hráče, kteří do týmu zapadnou. Není problém vytáhnout někoho z juniorů a zapracovat ho do mančaftu, jak to děláme v posledních letech," hlásí Milan Gulaš, který věří tomu, že absentující reprezentanty lze adekvátně nahradit.

Podle předběžného plánu by měl na Škodovku čekat jako první soupeř Litvínov. Ten před zastavením soutěže v duelech nebral ani jeden bod, naopak indiáni ji strávili na nejvyšší příčce tabulky. Dá se po tak dlouhé pauze hovořit o tom, že Plzeň půjde do duelu z pozice favorita? „Do zápasu půjdeme jako vždycky. Trenéři nám dají nějaké noty, pojedeme tak, jak řeknou. Věřím tomu, že utkání zvládneme. Když k němu přistoupíme správně, mohl by to pro nás být úspěšný den,“ uzavírá kapitán Milan Gulaš.