Petr Straka #23

Předčasný konec nesmírně mrzí, ale zdraví je přednější, říká Petr Straka

Plzeň – Hokejová sezóna 2019/20 je u konce, z důvodu šíření nového typu Coronaviru se zastavily soutěže napříč nejen celou Českou republikou, ale i celým světem.

Na hokej tak nyní musejí zapomenout i hráči Škody Plzeň, kteří čerpají individuální volno. Stejně tak i Petr Straka, sedmadvacetiletý dravý forvard, který v letošní tuzemské nejvyšší soutěži nastřílel osm branek a přidal sedm asistencí. Další dvě trefy zaznamenal i v Lize mistrů.

Petře, jak nyní trávíte volný čas?
Moc se toho dělat nedá, bohužel. Rád bych si šel pinknout alespoň i jiné sporty – zahrát fotbal, tenis nebo futsal – to teď ale bohužel padá. Víceméně jen vysedávám doma a chodím s přítelkyní a se psem na vycházky. V dnešní době internetu jsou naštěstí i doma dobré způsoby jak se zabavit, takže to alespoň trochu utíká.

Jak moc mrzí ukončit sezónu bez play-off takovýmto způsobem?
Samozřejmě hodně, je to vrchol celého ročníku, na který se všichni těší - jak hráči a trenéři, tak pochopitelně i fanoušci. S klukama jsme deset měsíců dřeli a připravovali se, abychom se do play-off dostali a nyní, když se má ta dřina zúročit, tak to padne. Bohužel je to, jak to je, v této situaci se asi nic jiného dělat nedalo. Ted je důležité, aby všichni byli zdraví a sport je na vedlejší koleji.

Tušíte, co nyní bude? 
Zatím mám poslední info, že se zbytek sezóny zrušil. Osobně si myslím, že již žádné tréninky nebudou. Bohužel ještě ani nebyla možnost se sejít s klukama i s vedením a nějakým způsobem ukončit ročník a domluvit se na postupu směrem k začátku letní přípravy. Uvidíme, jak dlouho potrvá, než se situace trochu uklidní. Do té doby bude těžko možnost se někde sejít.

Snažíte se spíše absolutně odpočinout nebo naopak se nějakým způsobem hýbat?
Patřím spíše do té skupiny lidí, kteří nevydrží moc dlouho se nehýbat. Rád volím formy aktivního odpočinku, ať už je to běhání, jízda na kole nebo třeba jiné sporty. Naopak na sobě někdy pozoruji, že když se delší dobu nezpotím, dobře nepotrénuju, tak jsem pak nesnesitelný. Samozřejmě to není v takovém tempu a nasazení jako během zápasu, ale pohyb celkově je pro mě důležitý a i tělo si ho vyžaduje.

Jak jste v kabině vnímali situaci okolo možného hraní bez diváků či úplného konce?
Z větší části jsme jen čekali, jak se situace bude vyvíjet a snažili jsme se být připraveni na jakýkoliv scénář. Než padlo rozhodnutí o ukončení sezóny, měli jsme ještě relativně dost času si rozmyslet, co by nám třeba přišlo lepší. Z reakcí kluků, kteří hráli předkolo bez diváků, jsme vědeli, že by se na to raději vykašlali. Bez lidí to zkrátka není ono, zvlášť v play-off, kde sezóna graduje a atmosféra na každém zápase je neuvěřitelná. Osobně jsem neměl žádnou prioritu, spíše jsem byl připravený na cokoliv.

Dá se alespoň částečně zhodnotil letošní extraligový ročník?
Domnívám se, že základní část jsme odehráli velmi dobře. Primární cíl, postup do čtvrtfinále, jsme splnili s relativně pohodlným předstihem. Bohužel na nás padla obrovská deka na venkovních zápasech. Z nějakého důvodu jsme si absolutně nevěřili, a pak to vypadalo tak, jak to vypadalo. Odehráli jsme i pár lepších duelů, ale doplatili jsme právě na to sebevědomí v tom, že jsme šance, které jsme si vytvořili, nedokázali proměnit. Čím to je, nedokáži říct, možná by to bylo na psychologa. Jen z praxe vím, že to tak někdy je a je strašně složité se z toho dostat. To nás pak stálo lepší umístění. Na druhou stranu věřím, že play-off je jiná soutěž a že bychom se dokázali v hlavách nastavit tak, že co bylo, to bylo, a že by se nám nějaká ta utkání venku podařila urvat. Ale to už jsou jen kdyby.

A co pohled osobní?
Řekl bych... taková průměrná sezóna. Myslím se, že herně to nebylo vůbec špatné, bohužel jsem doplácel na využívání šancí. Vlastně celé lajně to v tomto ohledu nešlo tak jako v loňské sezóně. Je to škoda, protože podle mě jsme si těch gólů zasloužili víc. Jinak jsem rád, že se mi vyhýbala větší zranění a doufám, že to tak zůstane i nadále.

Vy sám, jako plzeňský odchovanec, jak vnímáte, že klub maximálně podporuje mladé a i je umí vychovávat?
Vždycky je super, když klub dokáže do týmu zapracovávat mladé kluky. Navíc tím, že jsem tu prožil již třetí sezónu, tak mám možnost pozorovat pokrok, který kluci dělají. A musím říct, že ty skoky jsou obrovské a můžeme si jen přát, aby v tom pokračovali. Co je důležité je fakt, že všichni jsou velmi pracovití a to je naprostý základ. Pokud jim to vydrží, nebojím se, že se budou v extralize držet ještě hodně dlouho. A možná nejen tam.

Dostal jste se již do pozice, že mladším spoluhráčům radíte?
V té pozici možná jsem tak nějak přirozeně, protože jsem starší a prošel jsem si i zahraničím. Někdy i sám za někým zajdu, abych mu řekl nějaký poznatek. Kluci to celkem berou a většinou mi přijde, že jsou rádi, když jim někdo chce poradit. Já hokej celkově miluju a jsem do něj strašně zažraný, tak se snažím se pomoct týmu mimo jiné i tím, že mladším klukům někdy v něčem poradím.

Petře, díky za rozhovor!