Hämeenlinnan Pallokerho

Představujeme soupeře v CHL: Úřadující mistr finské ligy HPK

Během své třetí účasti v Champions Hockey League narazí indiáni podruhé v řadě na soupeře z Finska, tentokrát se jedná o mužstvo Hämeenlinnan Pallokerho (HPK). V našem tradičním představovacím článku najdete o finském týmu vše podstatné, navíc se jako bonus o své zážitky a vzpomínky na klub podělí i sportovní manažer Škodovky Tomáš Vlasák, který v HPK strávil část své kariéry.

Město Hämeenlinna

Nachází se ve finské provincii Kanta-Häme, kterou lze nalézt v jihozápadní části severské země. Hämeenlinna je srdcem a správním střediskem zmíněné provincie, ve městě aktuálně žije přibližně 70 000 obyvatel. Dodnes je Hämeenlinna, která se nachází zhruba 100 km severně od Helsinek, jedním z nejdůležitějších regionálních center.

Pro fanoušky, kteří se do Finska vydají, bude jistě největší atrakcí majestátní hrad Häme. Český název pro tento objekt je Hämeský hrad (tak by se doslovně dalo přeložit i finské jméno Hämeenlinna). Ve městě jako takovém se mísí tradiční a moderní architektura, podle místních se jedná o naprosto jedinečné finské místo.

Hämeenlinna je zároveň i univerzitním městem, nachází se zde řada škol a akademií, kde studovalo mnoho významných finských osobností. Velkou zajímavostí je, že plzeňská ekonomická fakulta na ZČU má partnerský vztah právě s katedrou z univerzity v Hämeenlinně (HAMK University of Applied Sciences).

Pohled Tomáše Vlasáka: „Finská města si jsou podobná. V Hämeenlinně je krásné jezero, a hlavně procházky kolem něj jsou krásné, stejně jako po centru města. Bydleli jsme kousek za městem, moc se nám líbilo. Měli jsme tam oblíbenou kavárnu na náměstí a na jídlo jsme rádi chodili třeba do hotelu Cumulus.“

Zobrazit příspěvek na Instagramu

‪KIITOS ORANSSI ALUE!!! 🧡‬ ‪#HPK #MUNHPK #oranssikevät #reteestioranssi #Hämeenlinna #oranssialue #torille #nytmennään #sitkeekutilliliha ‬

Příspěvek sdílený Hämeenlinnan Pallokerho (@pallokerho),

Historie klubu a největší úspěchy HPK

Oficiální název klubu je Hämeenlinnan Pallokerho, zkráceně je představován jako HPK či prostě jako Hämeenlinna, a byl založen v roce 1929. Vskutku báječný rok pro vznik hokejového týmu. V jednom z variant log klubu z roku 1996 se objevuje rytíř se znakem na helmě, proto se týmu občas přezdívá „Rytíři hrající hokej“. Zmíněné tradiční logo je situováno do kruhu, kterému vévodí tři velká písmena HPK, a je oděno do klubových barev, jimiž jsou oranžová, černá a bílá.

Do nejvyšší finské hokejové soutěže (SM-liiga) se klub HPK natrvalo probojoval v roce 1988, od té doby se tým v soutěži v poklidu drží. Hämeenlinna má v klubové sbírce celkem 14 cenných kovů z SM-liigy, 12 z nich klub vybojoval od roku 1991. První dvě medaile HPK získalo už v 50. letech minulého století, pak přišel dlouhatánský půst, potloukání ve druhé nejvyšší finské soutěži, ze které se Hämeenlinna vymanila ve zmíněném roce 1988.

V letech 1952 a 1954 získal finský tým nejprve stříbro, poté bronz. Dále pak v letech 1991 až 2007 uzmula Hämeenlinna dalších celkem osm bronzových medailí, 1993 a 2010, to zase byly roky stříbrné. Historický a vytoužený titul přišel pro HPK v roce 2006, po dalších třinácti letech vybojovala Hämeenlinna v minulé sezóně druhé zlato. Celkové údaje v kolonce úspěchů finského mužstva tedy jsou: 9x bronz, 3x stříbro a 2x zlato.

Hämeenlinna se díky výhře v nejvyšší finské soutěži probojovala do Champions Hockey League vůbec poprvé v klubové historii. A hned bude mít tu čest odehrát úvodní zápas nového ročníku soutěže na plzeňském ledě. Po roce se tak indiáni znovu utkají s finským týmem, v ročníku 2018/2019 se v Lize mistrů potkali s celkem JYP Jyväskylä.

Pohled Tomáše Vlasáka: „Moje tehdejší angažmá v klubu bylo vydařené jak po sportovní stránce, tak v oblasti jednání s vedením klubu. To se už samozřejmě vyměnilo, dnes tam působí jiní lidé. Co si pamatuji, tak v klubu byli všichni velice vstřícní, pokaždé to tak bylo. Z tohoto pohledu to tam fungovalo perfektně.“

Zobrazit příspěvek na Instagramu

‪#sitkeekutilliliha #HPK #MUNHPK #oranssikevät‬

Příspěvek sdílený Hämeenlinnan Pallokerho (@pallokerho),

Ritari-areena

To je název zimního stadionu, kde tým HPK hraje své domácí zápasy. Aréna byla poprvé otevřena v roce 1979. V roce 1996 však musela být kapacita zimáku zvýšena, neboť nová pravidla ve finské SM-liize určovala, že na stadion se musí vejít minimálně 5 000 diváků.

Pohled Tomáše Vlasáka: „Stadion se nachází kousek od centra, je to taková skromnější aréna, ale zázemí má pěkné. Za těch několik let se zimák určitě změnil, i na to jsem zvědavý.“

Po navýšení se kapacita hämeenlinnského zimního stadionu ustálila na čísle 5 360. Roku 2008 prošla aréna další rekonstrukcí, a sice z důvodu, že se v ní v roce 2009 konalo mistrovství světa v ledním hokeji žen.

Bývalí významní hráči

Hvězda, která v týmu Hämeenlinny dříve působila, je Niko Kapanen, finská borec, který v roce 2011 vyhrál MS a má ve sbírce stříbro a bronz z OH z let 2006 a 2010. Zajímavým jménem je i americký obránce Brian Rafalski, jenž v týmu HPK působil během devadesátých let ještě před svou bohatou kariérou v NHL. Odchovanci klubu jsou například i gólman Hannu Toivonen čí bývalý útočník Antti Miettinen.

Pokud se podíváme na soupisku finského týmu z devadesátých let, a hlavně pak z přelomu tisíciletí, tak v klubu nalezneme velké množství českých hráčů. Z hokejistů, kteří prošli výraznou i menší měrou Plzní, jsou to hlavně Tomáš Vlasák, Josef Řezníček, Tomáš Jelínek a Ondřej Steiner, dále pak i Zdeněk Šmíd, David Moravec a Jaroslav Nedvěd.

Když se zastavíme konkrétně u Tomáše Vlasáka, který ve finském týmu vydržel necelé tři sezóny, tak ten v ročníku 1999/2000 nasbíral ve 48 duelech základní části celkem 63 bodů (24+39), díky čemuž vyhrál kanadské bodování týmu HPK.

Pohled Tomáše Vlasáka: „Bylo to moc fajn, také finští kluci nás mezi sebe přijali perfektně, v týmu působilo hodně reprezentantů Finska. Já tam hrál s Romanem Šimíčkem, Jardou Nedvědem, poté i s Petrem Tenkrátem, takže nás Čechů bylo hodně. Hráli jsme pěkný hokej a dvakrát za sebou se nám podařilo probojovat do semifinále, takže jsem očekávání určitě naplnili. Na angažmá v Hämeenlinně vzpomínám hrozně rád.“

Současný kádr HPK

Hlavním koučem týmu je čtyřicetiletý Antti Pennanen, který ve své pozici působí již několi sezón, zároveň je i asistentem trenéra u finské seniorské reprezentace. Pod jeho vedením jsou v týmu HPK výhradně finští hokejisté, až na čtyři výjimky. V mužstvu se nachází dva hráči z Kanady, kteří si lehce ozkoušeli i NHL, Philippe Cornet a Cody Kunyk, dále slovenský forvard Filip Krivošík, a Kristjan Kombe, jenž je původem z Estonska. 

Celkově je tedy tým HPK sestavený z borců, kteří mají zkušenosti převážně ze severských soutěží. O pozici gólmanského postu se budou v týmu Hämeenlinny s největší pravděpodobností dělit brankáři Antti Karjalainen a Rasmus Reijola. Defenzivě HPK vládnou zkušení Arto Laatikainen, jenž vyhrál finskou nejvyšší soutěž již třikrát a má bohaté zkušenosti i s mezinárodním hokejem, a Niklas Firman, který se díky svým loňským výkonům probojoval do finské reprezentace, za kterou odehrál šest zápasů.

Velkou útočnou hvězdou mužstva je Jere Innala, který byl v loňském tažení za titulem nesmírně důležitým členem HPK. Také Markus Nenonen se stal jedním z neproduktivnějších hráčů v uplynulé sezóně, i on bude výraznou postavou ofenzivy týmu v Champions Hockey League. Jedním z největších bojovníků úřadujícího šampiona je i Janne Tavi, který s klubem nedávno prodloužil smlouvu. Dále se v HPK objevují výše zmínění hráči ze zámoří, kteří mají veliké zkušenosti z angažmá po celé Evropě, a také řada nových posil pro nadcházející ročník.

Pohled Tomáše Vlasáka: „Když jsem v Hämeenlinně hrával, tak to určitě nebylo mužstvo, které by patřilo k TOP favoritům ligy. Nyní je to jinačí. Loni celou soutěž vyhráli, bylo to podruhé v historii, takže teď Hämeenlinna prožívá dobré období. Asi v klubu mají i slušné finanční podmínky, jsou určitě na výsluní finského hokeje.“

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Mestaruus snapbackit nyt HPK:n verkkokaupasta! #sitkeekutilliliha #oranssialue #oranssikevät #HPK #MUNHPK #Liiga #Hämeenlinna

Příspěvek sdílený Hämeenlinnan Palloker@pallokerho),

Rozpis zápasů ve skupině B v CHL pro ročník 2019/2020