Plzeňští gólmani

Přehled a statistiky brankářů, kteří nastoupili za plzeňský tým v české extralize

Samostatná česká nejvyšší hokejové soutěž píše svou historii od sezóny 1993/94, od tohoto období až do současnosti se v brankovištích plzeňského klubu představila celá řada gólmanů. Někteří brankáři spojili své jméno s Plzni dlouhodobě, jiní se v týmu Západočechů představili jen v několika epizodách. Pojďme se v našem článku na strážce branek podívat podrobněji!

1993/94 – 2001/02

Do první sezóny české extraligové soutěže vstoupil v pozici jedničky v sezóně 1993/94 Rudolf Pejchar. Brankářská stálice, která v plzeňském brankovišti působila i v předchozích letech v tehdejší Československé hokejové lize. Legendárnímu gólmanovi kryla záda dvojice Jiří Kučera a Michal Mařík, stejně tak tomu bylo i v následující sezóně. Před ročníkem 1996/97 zamířil Pejchar do Slavie, v Plzni se tak utvořila nová brankářská dvojice.

Michal Mařík, který v klubu setrval, si rozdělil porci zápasů s Martinem Altrichterem, jenž na západ Čech zamířil právě z pražské Slavie. Altrichter v Plzni nakonec zapsal jednu sezónu. Od ročníku 1997/98 se stal jasnou jedničkou týmu na celkem čtyři roky Dušan Salfický, který v roce 2000 získal s Plzní první medaile v samostatné české extralize, když mužstvo vybojovalo bronz.

Salfického doplňoval během jeho angažmá Vladimír Hudáček, další zkušený gólman. V následujících letech se coby náhradní brankáři v Plzni představili například Petr Jež nebo Petr Kůs, ale Dušan Salfický v každé sezóně odchytal drtivou část zápasů. Ve všech ročnících si navíc držel úspěšnost zákroků vysoko nad 90 %.

Salfický poté zamířil zkoušet své štěstí do zámoří, do Plzně ho přišel na pozici jedničky nahradit slovenský gólman Miroslav Šimonovič. Tomu se angažmá v sezóně 2001/02 ale vůbec nevyvedlo dle představ, na západě Čech odchytal jen čtyři zápasy, záhy se vydal zpět na Slovensko. Vedení Plzně tak angažovalo nového brankáře, a sice pardubického Libora Bartu, který se stal okamžitou jedničkou mužstva.

Další gólmani, kteří v tomto období působili v plzeňském brankovišti: Václav Fürbacher, Radek Masný, Robert Slávik, Robert Hamrla.

2002/03 – 2010/11

Také v sezóně 2002/03 byl jasnou jedničkou plzeňského týmu zkušený Libor Barta, kterému kryl záda juniorský mistr světa Zdeněk Šmíd. V následujícím ročníku se v brankovišti modrobílého mužstva protočili hned čtyři brankáři. Kromě Barty a Šmída se jednalo o Marka Schwarze a samozřejmě o Romana Málka, který do Plzně zamířil ze Slavie, a velkou měrou pomohl týmu k postupu do play off, v němž během památného čtvrtfinále Západočeši vyřadili jasného favorita z Pardubic.

V sezóně 2004/05 byla extraliga okořeněna o hráče z NHL, neboť ve slavné soutěži probíhala tento ročník výluka. Modrobílí se vytasili s další zbrusu novou brankářskou dvojicí – k mladé posile ze Sparty, kterou se stal talentovaný gólman Tomáš Duba, přibyl velezkušený Rudolf Pejchar. Roman Málek, hrdina předchozích vyřazovacích bojů, v této sezóně chytal za Karlovy Vary, následující čtyři roky už byl ale opět brankářem Plzně.

Málkovi kryli záda v tomto období Petr Jež a rovněž Vladimír Hudáček, který se také po letech vrátil do plzeňského mužstva. V sezóně 2007/08 se k Málkovi přidali dva noví parťáci. Tedy opět jeden staronový, kterým byl Martin Altrichter, a nově také Kamil Jarina. Ročník 2008/09 byl posledním v plzeňském dresu jak pro Málka, tak pro Altrichtera. Naopak debut v české nejvyšší hokejové soutěži si v tomto ročníku připsal gólman Pavel Francouz. Plzeňskou jedničkou pro play off byl Jan Chábera, který mužstvu pomohl k dalšímu senzačnímu postupu do semifinále, modrobílí opět přešli přes Pardubice.

V sezóně 2009/10 přišla pro klub velká obroda. Ta se týkala rovněž brankoviště. Jedničkou Plzně se stal Tomáš Pöpperle, který na zápas Čech zamířil ze Sparty. Záda mu kryl mladík Pavel Francouz, k týmu se během sezóny připojil po dlouhých letech opět Dušan Salfický. V tomto ročníku si premiéru v extralize zapsal Marek Mazanec. Všichni zmínění gólmani přispěli k zisku prvního Prezidentského poháru pro Plzeň. Následující sezóna, kterou výrazně ovlivnily bodové odpočty, byla pro plzeňské gólmany hodně divoká. Branku Západočechů v tomto ročníku hájilo hned šest brankářů! Nejvíce duelů odchytal Luboš Horčička s Markem Mazancem, do více než deseti zápasů se zapojili i Petr Přikryl s Dušanem Salfickým.

Další gólmani, kteří v tomto období působili v plzeňském brankovišti: Robert Hamrla, Antonín Štelmach, Dominik Halmoši, Miroslav Hanuljak.

2011/12 – současnost

Od sezóny 2011/12 se v plzeňském týmu drží systém dvou gólmanů, kteří si rozdělují porci zápasů. Pravidelně se jednalo o jednoho ostříleného brankáře, od kterého by jeho mladší kolega mohl sbírat zkušenosti. V tomto zmiňovaném ročníku v mužstvu Plzně působili Adam Svoboda s Markem Mazancem, oba vynikající gólmani výraznou měrou pomohli k zisku bronzových medailí. V sezóně následující tato dvojice vybojovala v brankovišti historický titul pro Škodovku. V základní části sezóny 2012/13 tým během další výluky v NHL samozřejmě doplnil i finský fenomén Tuukka Rask.

Od ročníku 2013/14 se stal na čtyři roky plzeňskou jedničkou Matěj Machovský. Ten se v zápasovém rytmu střídal nejdříve s Lukášem Mensatorem, který se již mohl pyšnit ziskem mistrovského titulu s karlovarskou Energií. K těmto dvěma se přidal také mladý Patrik Polívka, který následně v sezóně 2015/16 tvořil s Machovským brankářskou dvojici. Podceňovaný plzeňský tým nakonec dokráčel až do semifinále play off a získal zasloužené bronzové medaile. Jenže následující ročník se Plzni v základní části soutěže nejprve vůbec nedařilo. K Machovskému a Polívkovi se přidali Alexandr Hylák s Lukášem Sochůrkem, indiáni to nakonec dotáhli do předkola play off, kde vyřadili Vítkovice. Machovský po tomto ročníku zamířil do zámoří.

V sezóně 2017/18 se tak stal novou plzeňskou jedničkou Miroslav Svoboda, další mladý gólman. I jemu kryli záda Hylák se Sochůrkem. Pro indiány to byl celkově velice vydařený ročník. Plzeňským tým podruhé v historii získal Prezidentský pohár pro nejlepší tým základní části, v play off z toho byl další postup do semifinále a zisk bronzových medailí. Ani jeden ze zmíněných gólmanů však po konci sezóny již na západě Čech nepokračoval.

Rudolf Pejchar, trenér gólmanů plzeňského klubu, mohl počítat pro sezónu 2018/19 samozřejmě s Dominikem Frodlem, kterého před startem ročníku doplnil běloruský gólman Dmitri Miltchakov. Dominik Frodl se stal nesmírně spolehlivou jedničkou týmu, kterou pro loňský ročník doplnil zkušený Jaroslav Pavelka, toho však bohužel během celé sezóny trápila smolná zranění, a tak Pavelka za indiány odehrál jen dva necelé duely v Champions Hockey League. Dvojkou se tak stal mladý Kristián Kolář.

Pro nadcházející ročník mohou Plzeňané opět počítat s oblíbeným Dominikem Frodlem, kterého doplnil talentovaný Dominik Pavlát, jenž po fantastické sezóně v týmu chomutovských Pirátů zamířil na západ Čech.

Gólmani s nejvíce starty za Plzeň v české nejvyšší soutěži

Dušan Salfický – 237 zápasů

Matěj Machovský – 210 zápasů

Roman Málek – 198 zápasů

Gólmani s celkově nejvyšším počtem výher za Plzeň

Dušan Salfický – 111 vítězství

Matěj Machovský – 108 vítězství

Roman Málek – 91 vítězství

Gólmani s nejvyšším počtem nul

Dušan Salfický – 19 čistých kont

Matěj Machovský – 15 čistých kont

Dominik Frodl – 12 čistých kont

Nejproduktivnější gólmani

Dušan Salfický a Matěj Machovský (0+8)

Dominik Frodl (0+5)

Tomáš Pöpperle (0+3)

Nejtrestanější gólmani

Libor Barta – 70 TM

Dušan Salfický – 68 TM

Matěj Machovský – 54 TM