Momenty sezóny 2

Přehled nejzajímavějších momentů sezóny 2019/20 – část 2.

Ročník 2019/20 nabídl klubu HC Škoda Plzeň a jeho fanouškům nespočet zajímavých zážitků, úžasných momentů a skvělých akcí. Na mnohé z nich se bude jistě vzpomínat ještě hodně dlouho, pojďme si ve druhé části našeho článku představit některé důležité okamžiky z uplynulé sezóny.

Tipsport extraliga

Rozlučka s Ondřejem Kratěnou

Po ročníku 2018/19 ukončil svou profesionální hokejovou kariéru Ondřej Kratěna. Fenomenální útočník odehrál za HC Škoda Plzeň během osmi extraligových sezón celkem 401 zápasů a připsal si 260 kanadských bodů (92+168). Tři roky vedl indiány z pozice kapitána. Během prvního domácího extraligového zápasu v sezóně 2019/20 proběhl rozlučka s bývalým útočníkem. Ten na ceremoniál dorazil se svou dcerou a čekal na něj našlapaný stadion, který přišel svému oblíbenci zatleskat. Součástí rozlučky bylo i speciální děkovné video se vzkazy a důležitými okamžiky v kariéře Ondřeje Kratěny.

Po celou sezónu v popředí tabulky, nakonec páté místo

Úvod extraligové sezóny 2019/20 byl z pohledu HC Škoda Plzeň hodně divoký. První čtvrtina soutěže nabídla několik až neuvěřitelných výsledků, hlavně během obrovských přestřelek, které indiáni zažili třeba na Spartě, v Kladně či na ledě Mountfieldu. Oproti tomu se paradoxně dařilo i vynulovat střelce soupeřů, což způsobem sobě vlastním okomentoval gólman Dominik Frodl tak, že buď v utkání dostane šišku, nebo vychytá čisté konto, ale nic mezi tím. 

I přes to všechno se Pzeňané od začátku soutěže drželi v horních patrech tabulky, což potvrzovali i v dalších fázích Tisport extraligy. Ve druhé čtvrtině soutěže si indiáni připsali povedenou sérii, když zvládli bodovat pětkrát v řadě. Stále se Plzni vyhýbaly výkyvy, negativní šňůry s prohrami nepřicházely. Ještě lepší bilanci si pak svěřenci Ladislava Čiháka, Jiřího Hanzlíka a Rudolfa Pejchara připsali ve čtvrtině třetí, během které dokázali na přelomu roku bodovat v sedmi duelech v řadě. 

Povedenou šňůru, během kterých se dařilo bodovat, však rázně utnul zápas v Liberci, kde indiáni prohráli vysoko 1:7. Stalo se tak v půlce ledna a od té doby platil nový paradox. Venku Plzeňané prohrávali, na domácím ledě naopak vyhrávali a pokaždé bodovali, mnohdy se jim podařilo i otočit nepříznivě rozehraný duel. Nelichotivá bilance z venkovních kluzišť byla podle hlavního kouče Ladislava Čiháka největší kaňkou na výkonech Plzně v uplynulé sezóně. Tu nakonec klub HC Škoda Plzeň zakončil na celkovém pátém místě, na čtvrtfinále proti Bruslařům z Mladé Boleslavi už ale nedošlo.

Debutanti v A-týmu

HC Škoda Plzeň tradičně sází na mladé hráče a vlastní odchovance. V uplynulé sezóně se poprvé v A-týmu objevilo nováčků hned několik, a to jak v domácí Tipsport extralize, tak i v zápasech Champions Hockey League. Začněme v brankovišti – poprvé v kariéře do ostrých zápasů v obou soutěžích zasáhl gólman Kristián Kolář. Hlavně v domácím utkání proti EV Zug Kolář skutečně zazářil, když za polovinu základní hrací doby, prodloužení a v nájezdech ani jednou neinkasoval. 

V obraně se představili Michal Houdek s Davidem Jiříčkem, ten do zápasu Škody naskočil ještě před oslavou svých sedmnáctých narozenin. V útoku se objevili hned tři noví mladíci. Premiéry mezi seniory si připsali Filip Přikryl, Sebastián Malát a Jan Matiášek.

Reprezentace v Plzni

Česko – Finsko

Poprvé od listopadu roku 2016 se český národní tým opět představil v Plzni, fanoušci se mohli těšit na zápas proti Finsku. A také na řadu známých tvářích, neboť pro duel, který se odehrál 12. prosince loňského roku, bylo nominováno několik hokejistů spjatých s plzeňským klubem. Hlavním lákadlem byla samozřejmě přítomnost Milana Gulaše, který v LOGSPEED CZ Aréně vedl národní mužstvo z pozice kapitána. Plzeňský útočník si během zápasu mnohokrát vysloužil hromový potlesk, v 6. minutě vykouzlil nádherným pasem gól pro Zaťoviče. Gulaš nakonec dovedl v parádní atmosféře českou reprezentaci k výhře 4:3 po prodloužení.