Rozhovor Milan Gulaš

Přeju si, abychom šlapali jako tým. Já osobně nedám nikomu nic zadarmo, hlásí kapitán Milan Gulaš

Start extraligy se i pro indiány nezadržitelně blíží! Krátce před zahájením nové sezóny 2020/21 přinášíme všem fanouškům plzeňského klubu rozhovor s Milanem Gulašem, kapitánem týmu.

Milan Gulaš se s celým týmem Plzně vrátil do přípravy před novou sezónou po nucené pauze, kterou mužstvo strávilo v karanténě, minulý týden. „Před startem sezóny jsme si prošli nějaký obdobím, které asi pro nikoho nebylo lehké. Na druhou stranu si myslím, že jsme měli po karanténě dost času na přípravu. Měli jsme už několik tréninků na ledě, tým vypadá dobře a je připravený. Obával jsem se výpadku, který by nás mohl poznamenat, ale domnívám se, že vše vypadá celkem kvalitně,“ hlásí kapitán Škody.

Na úvod soutěže čeká na indiány tradiční soupeř. Velký rival. Sparta. Proti pražskému celku zahajovali Západočeši extraligový ročník i v loňské sezóně, tehdy se však hrálo v hlavním městě. Divoký duel skončil pro modrobílé prohrou 6:7 po prodloužení. „Plzeň proti Spartě. To je vždycky vyhecovaný zápas. Všechno se bude odvíjet podle vývoje utkání, tam se bude vše měnit i v našich hlavách. Určitě to bude kvalitní zápas, to už jsme si potvrdili, když jsme proti Spartě hráli v přípravě. Oni jsou vždycky dobře připravení. Pro nás samotné to bude skvělý ukazatel toho, jak na tom jsme. Věřím, že když odvedeme maximální výkon, tak můžeme sahat po bodech,“ prozrazuje Milan Gulaš.

Stejně jako Plzeňané, tak i Sparta si před startem extraligových bojů prošla karanténou. Oba celky tak v závěrečné fázi letní přípravy vypadly z tréninkového tempa. „Karanténou si prošlo několik týmu, vyžralo si nás to víc. Výpadek v trénincích jsme tak neměli jenom my. Pro nás je důležité, jak jsme prošli letní přípravou, z toho se teď dá čerpat. Jaký vliv na nás bude mít tahle nucená pauza, to teprve uvidíme v sezóně. Já ale věřím, že by se to třeba okolo Vánoc ani nemuselo projevit,“ říká útočník Gulaš.

Kromě koronavirové situace, mnoha opatření a přísných pravidel si v nadcházejícím ročníku musejí hokejisté zvykat rovněž na nový formát celé soutěže. Nesestupuje se, do play off postupuje hned dvanáct celků, ale pouze čtyři nejlepší po základní části proklouznou rovnou do čtvrtfinále vyřazovacích bojů. To vše okomentoval i Milan Gulaš: „Teď nastala určitá situace, extraliga je nějak nastavená. Až čas ukáže, jestli tento systém funguje. Já hlavně doufám, že sezóna proběhne v klidu, nebude se zastavovat, ale že se naopak bude ještě více otevírat. Jsem optimista, věřím, že to bude jen lepší a lepší.“

Plzeňský kapitán představil také cíle a ambice pro extraligovou sezónu 2020/21. Ty své, ve kterých se zmiňuje jak o fungování celého týmu, tak i tom, že bude znovu útočit na čelo kanadského bodování soutěže. „Přeju si, abychom šlapali jako tým a sezónou bez nějakých výraznějších výkyvů prošli. Aby se nám vyhýbala zranění, protože kádr nemám tak široký, a v klidu bojovali o postup do play off. A já osobně samozřejmě nedám nikomu nic zadarmo. Budu se snažit odvádět práci, na kterou jsou lidé ode mě zvyklí. Určitě bych si přál, aby někdo – hlavně tedy z našeho týmu – v kanadském bodování vyskočil vysoko. Úplně nejlíp, aby to byl nějaký mladý hráč.“

Když už se Milan Gulaš zmínil o mladících, v plzeňském týmu jich i letos bude celá řada. Plzeňská 77 tak bude opět platit za lídra kabiny a jednoho z nejzkušenějších hráčů týmu. „V mužstvu máme několik starších kluků, kteří si tým umí ohlídat. A že máme mladé mužstvo, to je současný trend moderního hokeje. Tak to v Plzni prostě je. A jsem za to rád, protože je dobře, když mladí kluci dostávají šance. Je to plus jak pro klub, tak pro kluky samotné. Jedině tak dokáží růst v lize i v lepší hráče. Od mého návratu ze Švédska vidím, že všichni tihle kluci makají na plné koule, rok od roku jsou zkušenější. V dalších letech to snad dokážeme zužitkovat v náš prospěch. Tak se chceme prezentovat,“ prozrazuje kapitán Západočechů.