Špaček v U17

Reprezentační sedmnáctka je třetí na světě! Indián Špaček: Nepopsatelné!

Plzeň - Mladí reprezentanti se vydali na vrchol sezóny, neoficiální mistrovství světa v zámoří.

A vedli si skvěle, i když cesta byla velmi spletitá. Vše začalo generálkou na turnaj proti Švédům, kterou národní mužstvo nezvládlo v poměru 1:6.

Ani vstup do samotného World Hockey Challenge v Kanadě nebyl ideální, USA zvítězilo jednoznačně 10:1, o jedinou českou radost se postaral indián David Špaček. Šestnáctiletý obránce má v tuzemské dorostenecké extralize bilanci bodu na utkání. Ve čtrnácti zaznamenal tři góly a jedenáct přihrávek. "Začátek turnaje se moc nepovedl... Ale učili jsme se z chyb, postupem času zlepšovali naší hru a tím jsme to dotáhli na konečné třetí místo," hodnotí.

Ve druhém střetnutí čekal celek Kanady black a byla z toho velká přestřelka. Domácí prohrávali 1:2, 2:3 i 3:4, nakonec však zvítězili v nájezdech. V posledním představení v rámci základní skupiny byla soupeřem Kanada white, která uspěla 3:0, přidala po brance v každé třetině.

Ve čtvrtfinále čekalo opět Švédsko, které ovládlo svou skupinu. Národní tým otevřel skóre, a přestože tři korunky brzy srovnaly, nakonec se musely sklonit po výsledku 1:5. Souboj o finále poté ovládl 4:0 pozdější celkový vítěz z Ruska, náladu však zlepšil souboj o bronzovou medaili. Kanada White se ujala vedení v osmé minutě, v závěru druhé části ale již vedli Češi 2:1. Domácí sice těsně před třetí přestávkou poslali duel do prodloužení, to však rozhodl Martin Ryšavý. Češi jsou tak bronzoví na neoficiálním mistrovstvím světa do sedmnácti let!

"Pocit je to nepopsatelný," hodnotí indián Špaček, který se jal zhodnotit i souboje s ostatními útočníky: "Forvardi z Ameriky, Kanady nebo z Ruska jsou rychlejší, šikovnější, ale myslím si, že jsem si na ně zvykl již od přípravného zápasu se Švédy." Mladý obránce navíc přidal i gól proti USA, útočení je mu totiž blízké. "Snažím se hodně podporovat útok, myslím že je to důležité. Navíc jsem v něm hrál, když jsem byl malý, trochu to ve mne zůstalo," říká.

Celkové pořadí World Hockey Challenge 2019
1. Rusko
2. USA
3. Česká republika
4. Kanada white
5. Kanada red
6. Švédsko
7. Finsko
8. Kanada black