Soukup v U16

Reprezentační šestnáctka si podmanila Švýcarsko! Indián Soukup: Byla to velká zkušenost!

Plzeň - Nejmladší česká hokejová reprezentace strávila pauzu ve Švýcarsku, kde se třikrát popasovala s tamním výběrem.

A vedla si skvěle, ovládla za pomyslný počet bodů všechny zápasy. A to navíc při celkovém skóre 14:2! 

První duel byl nejvyrovnanější. Češi dokonce jako první inkasovali, ještě do první sirény ale dokázali vývoj střetnutí otočit. Dvěma slepenými góly těsně před druhou přestávkou navíc vše definitivně rozsekli, domácí se již v poslední dvacetiminutovce zmohli pouze na úpravu na definitivní podobu výsledku na 2:4.   

O den později to byla velká jízda. Národní tým slavil po třetinách 2:0, 1:0, a 4:0 pohodlnou výhru, úvodní dvě trefy vystřelil indián Jakub Šiler. Ten v dorostenecké lize zaznamenal ve čtrnácti zápasech devětadvacet bodů (8+21).   

Na rozloučenou Švýcaři znovu nezapsali ani četný úspěch a padli 0:4. Prohráli opět všechny periody a poslední gól na rozloučenou připravil plzeňský Marek Soukup. Ten má v tuzemské extralize ve čtrnácti duelech bilanci jednadvacet bodů (8+13). 

Marek Soukup
Marku, jak jste si užil reprezentační sraz?

Jelikož to byl můj první reprezentační kemp a zápasy, hodnotím celou akci jako pro mě velmi přínosnou zkušenost.

Jak byste popsal jednotlivé duely? 
Do zápasů jsem byl nominován na pozici 13. útočníka a tudíž tomu odpovídal můj ice-time. V prvním utkání byla na nás znát dlouhá a náročná cesta do Monthey. Tento duel jsme zlomili ve druhé třetině, kdy jsme soupeři odskočili na dva góly, poté jsme domácí do větších šancí nepouštěli. Druhé a třetí střetnutí jsme z mého pohledu zvládli takticky a fyzicky lépe. I díky výbornému výkonu brankáře jsme navíc nedostali ani gól.

Byl trenér po třech vítězstvích spokojený?
Po prvním zápase byl trenér spokojený s výhrou, ale nelíbil se mu úplně náš herní projev a nasazení. Za zbylé dva duely nás již pochválil, jelikož jsme dodržovali herní plán a zjednodušili jsme hru. Rezervy jsme však měli v neproměňování šancí, které nás trápilo po celý sraz.  

Jak vy osobně jste se cítil a jak byste popsal svou asistenci ve třetím střetnutí? 
V prvních dvou zápasech jsem nedostával tolik prostoru na ledě. Až ve třetím souboji jsem pravidelně nastupoval na pozici centra. Při založení útoku jsem obdržel přihrávku, kterou jsem následně posunul na druhou modrou na Ondru Bechera. Ten poté přebruslil obránce soupeře a zvyšoval na 4:0. Sám jsem měl ještě nějaké příležitosti, které jsem neproměnil.

Nebyl jste ve výběru jediný indián. Je asi i tento fakt příjemný, že máte parťáka z klubu, že? 
Před odjezdem jsme absolvovali kemp v Rokycanech, kde s námi byl i obránce Jan Hodinář, který nakonec s námi neodcestoval. Je výhoda být v reprezentaci po boku Kuby Šilera, se kterým se znám již od přípravky ze Třemošné. Ve Švýcarsku jsme byli spolu na pokoji, bylo to fajn. Ve druhém zápase se mu obzvlášť dařilo, trefil se hned dvakrát do sítě soupeře a stal se nejlepším hráčem utkání.

Na tuzemských kolbištích bojujete v dresu plzeňského dorostu, který svádí tuhý boj o pozici lídra s Energií. Co podle vás rozhodne v posledních kolech před nadstavbou? 
V posledních čtyřech kolech nás teoreticky čeká pouze jeden těžký zápas. A sice s Litvínovem, se kterým se utkáme již ve čtvrtek. Minule nás porazil, proto mu máme co vracet. Pokud zvítězíme v tomto souboji, neměli bychom o první příčku v tabulce již přijít, protože Energii jsme v přímém boji dvakrát skolili.

Marku, děkuji za rozhovor a ať se i nadále daří!