Rozhovor před OLO - PLZ

S Olomoucí to bude fyzicky náročný hokej a urputný boj, říká obránce Matěj Stříteský

Indiáni zastavili nepříznivou sérii čtyř extraligových porážek v řadě, když v pátek na domácím ledě po zodpovědném výkonu celého týmu přehráli královéhradecký Mountfield 5:3. Na důležitou výhru budou chtít modrobílí navázat v neděli od 16 hodin v Olomouci, zápas proti známému soupeři vyhlížejí obránce Matěj Stříteský a hlavní trenér Ladislav Čihák.

Škodovka se s Mountfieldem v LOGSPEED CZ Aréně utkala přesně po deseti dnech, domácí Východočechům v odvetě vrátili porážku. V duelu dvakrát vedli, pak svůj náskok navyšovali, a nakonec mač dovedli do vítězného konce. „Bylo to těžké utkání. Po prohře z minulého týdne, kdy nás Hradec přehrál, jsme si před pátečním duelem udělali pořádnou poradu. Myslím, že po dlouhé době měl zápas z naší strany všechny parametry, které v každém utkání chceme. Vítězství se ale nerodilo lehce, několik gólů se zkoumalo na videu, naštěstí pro nás jsme to zvládli. A jsme za to strašně rádi,“ hlásí Matěj Stříteský, který v domácí odvetě proti Mountfieldu zapsal dvě asistenci.

Ladislava Čiháka, hlavního kouče plzeňského mužstva, potěšilo, jak jeho svěřenci k utkání proti východočeskému celku přistoupili: „Poučili jsme se z chyb, které jsme s Mountfieldem dělali minulý týden. To se nám povedlo, využili jsme šance… Ono se pak jinak vyhrává, když nasázíme čtyři nebo pět branek, ne když vstřelíme třeba jen jeden. Měli jsme i dobrý pohyb, všechny čtyři lajny zápas odmakaly. Jednalo se o ryze týmové vítězství.

Jak plzeňský bek s 11 na zádech zmínil, utkání Škody proti Hradci Králové bylo specifické v tom, že se videorozhodčímu volalo hned čtyřikrát. Při gólu Filipa Přikryla na 2:1, kdy se zkoumalo, zda plzeňský forvard nezasáhl puk vysokou holí, při trefě Hradce na 2:3 a Plzně na 4:2 si střídačky obou týmů vybraly challenge kvůli přezkoumání situací, zda hostující Smoleňák a domácí Martin Lang nestáli v brankovišti, u trefy druhého jmenovaného se ještě před trenérskou výzvou volalo, jestli gól padl před sirénou ohlašující konec druhé třetiny. Všechny verdikty potvrdily regulérnosti gólů. „Myslím si, že je to moudře navolené. Trenéři si výzvy neberou pořád a v každém utkání. Také se ale domnívám, že by bylo záhodno, kdyby si střídačky mohly vzít challenge kvůli přezkoumávání situací na modrých čarách při přechodu do pásma. Hraničních situací je ve hře hodně, čímž nemyslím nic zlého proti rozhodčím, protože se hraje opravdu rychle, nemohou stíhat všechno, proto by se to mohlo zavést i pro tyto situace. V pátek bylo přezkoumávání na rozhodčích, oba týmy si pak vzaly i výzvy, protože v situacích něco viděly. Myslím si, že to hru nijak nebrzdí,“ hlásí Stříteský.

Dvě události z úspěšného domácího mače by se daly vypíchnout. Všechny trefy modrobílých obstarali plzeňští odchovanci. Martin Lang, jeden z nich, se navíc prosadil v čase 39:59, tedy jednu sekundu před koncem třetiny. V podobných okamžicích indiáni v probíhající sezóně dvakrát inkasovali, a sice v Třinci a Vítkovicích, nyní se však karta obrátila. A jaké momenty hlavně potěšily trenéra Čiháka? „V první řadě jsme vyhráli jako tým. Za druhé – konečně jsme dali gól z předbrankového prostoru. Přesně takhle musíme hrát, dávat puky na bránu a dostávat je tam. A samozřejmě jsem také rád, že se trefili mladí kluci, je to známka toho, že by mohli být na dobré cestě. Dál s nimi budeme pracovat, pořád na sobě musí makat.“

Matěj Stříteský se v pátek vyšvihl do čela bodování obránců v plzeňském týmů, na svém kontě má 4 trefy a 10 asistencí. „Samozřejmě mě to těší, nějakým procentíčkem určitě. My hlavně potřebujeme, aby se naše týmové výkony ustálily a předváděli jsme co nejlepší hru. Za osobní statistiky jsem rozhodně rád, ale jedná se o práci celého týmu. Důležité je přidávat body do tabulky v každém utkání,“ říká bek, který si rozhodně nemůže stěžovat na malou vytíženost. Extraliga jede a modrobílí absolvují pravidelně každý týden tři duely: „Je lepší hrát zápasy takhle rychle za sebou. Máme tedy docela hodně cestování, před týdnem jsme hráli v Ostravě a ve Zlíně, nyní jedeme do Olomouce, takže se najezdíme, ale to k tomu patří. Sezóna se překlopila do období, kdy se bude lámat chleba.

Nyní na Plzeňské čekají Hanáci, kteří se momentálně nacházejí na 12. místě tabulky. „S Olomoucí to bude hodně fyzicky náročný hokej, mají na něj v týmu typy hráčů. Asi to nebude moc hezký zápas, spíš urputný boj. Vždy se snaží zblokovat co nejvíce střel. Budeme do nich bušit a doufám, že nám tam nějaké góly napadají. Potřebovali bychom, aby tam toho spadlo víc a my se dostali do pohody,“ velí Matěj Stříteský. Moru trápí především útok a proměňování přesilovek, kohoutí v 35 duelech vstřelili jen 67 gólů. Pro srovnání – indiáni nasázeli za stejný počet střetnutí o 47 branek více. Jaký duel tedy očekává kouč Ladislav Čihák? „Myslím si, že to bude hodně podobné utkání jako s Mountfieldem. Olomouc také bude aktivně forčekovat, budou hrát hodně nepříjemně a jednoduše, nic si nekomplikovat. Když vycítí šanci, hned po nás půjdou a budou chtít vyrážet do brejků. My si s tím musíme poradit a dobře zacházet s pukem, to bude stěžejní."