Malát na Turnaji pěti

Sebastián Malát triumfoval se sedmnáctkou v Piešťanech. Je to splněný cíl, říká spokojeně

Jako už tradičně měl plzeňský hokej zastoupení na mládežnickém turnaji. S reprezentační sedmnáctkou odjel na prestižní Turnaj pěti do slovenských Piešťan útočník indiánského dorostu Sebastián Malát. Čtyři zápasy za pět dní, tři vítězství, a nakonec jako odměna triumf v celém turnaji.

Česká reprezentace vstoupila do turnaje nejlépe, jak mohla. Na úvod si poradila s největším favoritem Spojenými státy americkými. „Věřili jsme si na ně, ukázali jsme si jejich hru na videu a plnili taktické pokyny po celý zápas. Výhra nás pořádně nakopla do dalších soubojů,“ hodnotí Sebastián Malát první duel.

Jediné zaváhání přišlo o den později, kdy Češi padli se Slováky, tento zápas si čeští mladíci vyčítali: „Chvílemi jsme nebyli pořádně koncentrovaní, neproměňovali jsme šance a dělali zbytečné fauly, ty nás srazily dolů,“ lamentuje nadějný útočník. Poté už však sedmnáctka dominovala, a to zejména v defenzivě, ve dvou zbývajících duelech už totiž nedostala ani gól! Nejprve udolala později druhé Německo 1:0, na jediné brance se podílel Malát asistencí, a na závěr rozstřílela Švýcarsko 5:0, čímž si zajistila pohár pro vítěze. Česká třiadvacítka může hodnotit výsledek turnaje jen pozitivně: „Předváděli jsem slušné výkony ve všech zápasech, plnili jsme pokyny, a to byla cesta k úspěchu. Je to nádherný pocit zvítězit na tak kvalitním turnaji. Dali jsme si to za cíl a povedlo se nám to, jsme moc rádi,“ říká a dodává: „Musím vyzdvihnout naše gólmany Honzu Bednáře a Pavla Čajana, bez nich bychom určitě nevyhráli, chytali fakt skvěle,“ chválí své kolegy. Jan Bednář vychytal dvě nuly a byl vyhlášen nejlepším brankářem celého turnaje.

Nějaké negativum však Malát v Piešťanech našel: „Hodně mě zklamala kvalita ledu, ten byl tragický. Jinak jsem si ale turnaj moc užil i po osobní stránce,“ říká. Užívat si mohl i oslavy s pohárem pro vítěze: „Pořádně jsme si zakřičeli, zaskákali, zazpívali hymnu a dali fotečku s pohárem. Krása,“ vzpomíná plzeňský forvard s úsměvem.

Nyní už však Sebastiána Maláta čeká návrat zpět do Čech, kde se bude s plzeňským dorostem připravovat na novou sezónu: „Už se moc těším. Snad navážeme na předchozí roky, kdy jsme se pohybovali na nejvyšších příčkách,“ dodává na závěr šestnáctiletý hokejista.

 

Konečná tabulka Turnaje pěti

Tým Z V VP PP P Skóre Body 1. Česko 4 3 0 1 0 12:6 10 2. Německo 4 2 1 0 1 17:13 8 3. USA 4 2 0 1 1 19:12 7 4. Slovensko 4 0 1 1 2 12:19 3 5. Švýcarsko 4 0 1 0 3 7:17 2