Jiříček v U17

Sedmnáctka bojovala ve Finsku. Indián Jiříček: Jsou výborně technicky zdatní

Plzeň - Česká hokejová reprezentace do sedmnácti let měla závěrem roku napilno, po trojzápase s Ruskem se vydala na sever Evropy.

Čeští mladíci se před Štědrým dnem třikrát popasovali s Ruskem a ještě před Silvestrem stihli další trojlístek utkání. To se představili v zemi tisíce jezer, konkrétně ve městě Salo, přibližně hodinu a půl od Helsinek.

Naši hráči začali těsnou porážkou, konkrétně 1:2. Přitom začali skvěle, skóre otevřel v sedmnácté minutě Jakub Altrichter. Jenže domácí si rozhodující dvojité KO schovali do poslední periody. Nejprve v pětačtyřicáté minutě srovnával Lehtonen, aby vše rozhodl ve třiapadesáté Leppänen. Za dalších čtyřiadvaceti hodin Finové zvítězili přesvědčivěji, vítězství 4:0 podtrhli ovládnutím každé třetiny. Nejlepším hráčem českého týmu byl zvolen indián David Jiříček, který tak navázal na stejné ocenění z předchozího trojduelu s Ruskem, ve kterém byl u šesti z celkových osmi tref reprezentace. Další bod přidal den před Silvestrem, v posledním vzájemném souboji. Domácí sice dvakrát vedli, čtyřiadvacet vteřin před třetí sirénou ale právě po příhře plzeňského obránce srovnal Kos. Finové nakonec udeřili v prodloužení.

David Jiříček je v šestnácti letech na roztrhání, pět duelů s bodovým zápisem branky a šesti asistencí zvládl za dorost, dalších čtrnáct (3+3) již v dresu juniorů. Téměř bod na střetnutí zapisuje i ve dvanácti duelech reprezentace U17, nasbíral totiž pět gólů a šest nahrávek.        

David Jiříček   
Davide, jak trojzápas s Finskem zhodnotit?

Nic moc, bohužel jsme nenavázali na hru proti Rusku, která fungovala. 

Přišly sice porážky, ale duely byly povětšinou vyrovnané, že?
Finové byli výborně technicky zdatní a my jsme to doháněli bojovností. Ovšem ani to nestačilo, do příští akce musíme něco změnit. 

Dají se utkání nějak porovnat oproti trojlístku zápasů právě s Ruskem?
Rusko bylo víc chytré po systémové stránce. Když si je pořádně načtete, tak víte, co udělají. Finové umí fungovat výborně s kotoučem a do poslední chvíle nevíte, co udělají. 

Sedmnáctka nyní zvládla šest zápasů - dva kempy během závěru prosince. Jak vše bylo náročné fyzicky?
Nechceme se vymlouvat na to, že jsme byli unavení, ale mohlo se to na nás podepsat. Přeci jenom jsme odehráli šest duelů v deseti dnech. To je opravdu hodně a k tomu ještě přelety. 

Jaký máte nyní program v Plzni?
Měl jsem dva dny volno, ale teď již standardně trénuji a připravuji se na páteční zápas doma s Pardubicemi. Doufám, že se fanoušci přijdou kouknout a budeme se s klukama snažit je potěšit další výhrou.

Davide, děkujeme za rozhovor, ať se i nadále daří!

FOTO: Juniorský hokej