Jiříček v U17

Sedmnáctka třikrát válčila s Ruskem! Indián Jiříček byl u šesti gólů!

Plzeň - Český výběr do sedmnácti let zvládl ještě před Vánoci jeden reprezentační sraz, na své půdě přivítal vrstevníky z Ruska.

Duely to byly vyrovnané, všechny tři skončily o jediný gól. Úvodní dvě střetnutí ovládli hosté, na závěr se radovali domácí.

Úvodní duel ve Vrchlabí přinesl nejvíce branek, a sice hned sedm. Skóre se přelévalo z jedné strany na druhou, národní mužstvo vedlo 1:0, poté 1:2 ztrácelo, pak zase otočilo na 3:2 a nakonec Sborná uspěla 4:3. Indiáni měli v týmu jediného zástupce - obránce Davida Jiříčka - ten vsítil úvodní branku, na třetí přihrával a vysloužil si cenu pro nejlepšího hráče.

O den později se odveta konala v Turnově. Naše sedmnáctka se opět jala otevřít skóre, jenže hosté odpověděli třemi góly a Češi již pouze korigovali na konečných 2:3. Obě branky vstřelil opět indián Jiříček!

Do třetice to již vyšlo. Znovu ve Vrchlabí se ujali vedení, tentokrát ho ovšem navýšili na 2:0 a Rusové pouze snižovali na 1:2 a na konečných 2:3. Plzeňská stopa si opět zapsala dva body, tentokrát za gól a finální nahrávku.

David Jiříček je v šestnácti letech na roztrhání, pět duelů s bodovým zápisem branky a šesti asistencí zvládl za dorost, dalších čtrnáct (3+3) již v dresu juniorů. Více jak bod na střetnutí zapisuje i v devíti duelech reprezentace U17, protože má vyrovnanou bilanci pěti gólů a stejného počtu nahrávek.  

David Jiříček
Davide, jak byste jednotlivé duely proti Rusku zhodnotil?

V prvním zápase jsme si ukázali, že můžeme proti Rusku hrát. Nebyli rychlejší a ani tvrdší, jenom měli lepší koncovku než my. To první dva duely rozhodlo. V posledním jsme byli šťastnější my. 

Lišily se v něčem?
V prvních dvou střetnutích jsme rychle vedli a v posledním to bylo po první části 0:0. Jinak žádný rozdíl nebo jenom ten, že jsme ten třetí dokázali dotáhnout do vítězného konce. 

Všechny skončily o gól, byly opravdu tak těsné i herně?
Byly. Všechny se hrály do poslední sekundy a nikdo nic nevypustil. Jsem rád, že jsme je konečně porazili, doufám že to nebylo naposledy. 

Z osmi branek národního mužstva jste vstřelil čtyři a na další dvě přihrál. Sedí vám tento soupeř nebo se to spíše sešlo?
Sešlo. Měl jsem povedený víkend, musím tu formu potvrzovat dál. A neusnout na vavřínech! 

Útočný styl vás ale láká nebo spíše sedí, že?
Mám rád útočení, jsem dost ofenzivní hráč, rád dávám nebo i připravuji góly. Ale vím, že mám rezervy v obraně a musím na tom zapracovat. 

Co vás nyní čeká?
Hned po Vánocích letíme do Finska s reprezentací na tři zápasy a po Novém roce se vracím zpátky do Plzně.   

Davide, díky za rozhovor, ať se i nadále daří!        

FOTO: Juniorský hokej