Jan Matiášek

Stříbrný Jan Matiášek z Memoriálu Ivana Hlinky: Nezapomenutelný zážitek a výborná zkušenost

Plzeň - Česká reprezentace do osmnácti let na Memoriálu Ivana Hlinky slaví zisk stříbrných medailí. První velká akce nové sezóny se neobešla bez plzeňské stopy - Jana Matiáška. Jako trenér navíc mužstvo vedl kouč juniorů David Bruk.

Sedmnáctiletý forvard indiánů byl minulou sezónu hnacím motorem staršího dorostu Plzně, který nakonec dokráčel až k mistrovskému titulu. Šikovný forvard ve čtyřiačtyřiceti duelech základní části posbíral úctyhodných třiapadesát bodů. Nastřílel jednadvacet branek, dalších dvaatřicet připravil pro své spoluhráče. V play-off přidal ve dvanácti zápasech dalších pět branek a osm asistencí.

Na Memoriálu Ivana Hlinky se sice Matiášek neprosadil, i tak již letos v dresu se lvíčkem na prsou odehrát šest střetnutí. Celkem v reprezentaci stihl dvacet duelů, ve kterých se do černého trefil čtyřikrát a přidal jednu finální příhru.

Honzo, jak byste celkově zhodnotil Memoriál Ivana Hlinky?
Bylo to skvělé, je to výborně zorganizovaný turnaj. Vlastně je to takové neoficiální mistrovství světa a ještě k tomu v České republice, kde měříte síly s nejlepšími hráči z celého světa. Beru to jako nezapomenutelný zážitek a výbornou zkušenost. Myslím si, že i druhé místo je skvělé. Příliš lidí nevěřilo tomu, že by jsme se dostali až do finále.

Zlatou radost překazila až Kanada. Co podle vás finále rozhodlo?
Z našeho pohledu to byl gól na 1:3, který jsme dostali těsně před koncem druhé třetiny. Kanada si již následně zbytek zápasu pohlídala.

Jaký to byl pocit hrát před tak početným domácím publikem?
Byl to nezapomenutelný zážitek. Nikdy předtím jsem nehrál před tolika lidmi, byla to pro mě tedy taková premiéra. Ze začátku jsem byl trošku nervózní, ale pak to ze mě hned spadlo. Fanoušci byli vážně skvělí, každý zápas nás hnali dopředu, byli naším sedmým hráčem na ledě, za což jim moc děkujeme.

Reprezentaci navíc vede plzeňský kouč juniorů David Bruk. Je to v něčem zvláštní?
Nemyslím si, že je to v něčem zvláštní. Beru ho jako jakéhokoliv jiného trenéra. Každopádně si cením této příležitosti.

Jaký máte nyní nejbližší program?
Dostal jsem od trenéra po Memoriálu volno, ale ve středu již naskočím zpět do tréninkového režimu.

Vloni jste ve starším dorostu zářil. Jaké cíle nebo plány si dáváte do další sezóny?
Mým hlavním cílem je se udržet v kategorii juniorů a v reprezentaci.

V Plzni jste po přestupu z Písku třetí sezónu. Jak se vám zde líbí?
Plzeň jako město je krásné. Po přestupu jsem se zde trošku rozkoukával, ze začátku jsem vůbec nevěděl, kde co je. Věděl jsem jen, jak se dostanu ze stadionu na internát a to bylo všechno. Ale kluci mi pomohli se trošku aklimatizovat. Pomalu jsem poznával celé město a moc se mi tu líbí.

Jaké máte nejoblíbenější číslo a proč?
Po příchodu do Plzně jsem si oblíbil číslo 15, které nosím doteď, ale jinak nejoblíbenější číslo je pro mě 88, protože ho nosí na zádech Patrick Kane.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů!

TOP FOTO: Juniorský hokej