Kantner, Čihák po nasazení SF

Třinci máme v semifinále co vracet, shodují se Matyáš Kantner s Ladislavem Čihákem

Další soupeřem, tentokrát už semifinálovým, pro hokejisty HC Škoda Plzeň budou Oceláři z Třince. Kvalitní duely s ambiciózním celkem vyhlížejí útočník Matyáš Kantner a hlavní trenér indiánů Ladislav Čihák.

Třinečtí ve čtvrtfinále vyřadili královéhradecký Mountfield, když rozhodnuto o postupujícím bylo prakticky už po prvním utkání na ledě Východočechů, který Oceláři vyhráli vysoko 7:1. Doma pak sice s Hradcem prohráli 2:3, ale tolik je to mrzet nemuselo. „Třinec je těžký soupeř, asi jako každý v téhle fázi turnaje. Týmy do semifinále došly z nějakého důvodu, takže si nemůžeme vybírat. Čeká nás dlouhá cesta, navíc teď v létě, ale pro ně je to stejné. Nám nezbývá nic jiného než ty dva zápasy zvládnout. A postoupit dál,“ burcuje útočník Matyáš Kantner. Svůj pohled na silné stránky soupeře Plzně přidává i Ladislav Čihák: „Oceláři jsou rozhodně ambiciózní a kvalitní mužstvo. V poslední době hodně posílili, takže to pro nás určitě bude dobrá prověrka. Je to dobře, když to porovnám se zápasy v Lize mistrů, tam jsme se potkávali s týmy z Finska a Švédska, Třinec je také silně poskládané mužstvo. Těšíme se!“

Oba týmy se proti sobě postavily v posledním klasicky odehraném semifinále extraligového play off, tedy v sezóně 2018/19. Třinec tehdy indiány po obrovském boji a napínavé sérii vyřadil v poměru 4:3 na zápasy. Modrobílí tak nadcházející duely berou jako šanci na odvetu: „Určitě se to tak dá brát, máme jim co vracet. Měli bychom to tak i pojmout a udělat pro to maximum. Porvat se o postup, ačkoliv se jedná o letní turnaj, tak má prestiž,“ ví forvard Kantner. Pod jeho slova by se mohl podepsat i kouč Čihák: „Samozřejmě, souhlasím! Tehdy nás vyřadili, teď jim to budeme chtít oplatit a postoupit do finále!“

V klasické letní přípravě by si plzeňský klub pravděpodobně přípravný duel s Oceláři nedomluvil, nicméně turnaj Generali Česká Cup svedl oba týmy proti sobě. Hráči i fanoušci se tak mohou těšit na dvě kvalitní hokejové podívané. Je pro modrobílé dobře, že se ještě před startem extraligy mohou střetnout právě se silným Třincem? „Myslím si, že ano, protože podobné zápasy nás mohou posunout. Třinec má v kádru skvělé hráče, domnívám se, že by mohli postavit dva stejně dobré týmy. Zápasy budou určitě náročné, ale pro nás to je jen dobře, pomůže nám to lépe se připravit na extraligu,“ domnívá se Matyáš Kantner.

Západočeši před startem letní soutěže hlásili, že jejich cílem je postup ze základní skupiny. Ten již splnili, přešli i přes první překážku v play off, když ze hry poslali litvínovskou Vervu. „Vyřazovací boje jako takové jsou ošemetné. Musíme hledět na to, že kluby jsou v přípravě, zkouší hráče, i když je už play off. Nechci říct, že semifinále je pro nás nadplán, ale o to lépe se nám v turnaji pokračuje, když jdeme správnou cestou. Pro nás je hlavně dobré, když postupujeme, že si zajistíme další zápasy v přípravě. Navíc my trenéři můžeme lépe sledovat naši hru,“ oceňuje kouč Čihák.

A právě předvedenou hru Škodovky mohou plzeňští hokejisté pilovat na trénincích, které v letních týdnech rozhodně nepolevují. „Je to těžší hlavně kvůli horkům venku, ale není to nic, co by se nedalo zvládnout. Tréninky více směřují k zápasům, protože všichni chceme postupovat dál. Když je mezi duely větší pauza, tak jsou náročnější, pořád jsme v přípravném období. Ale má to svůj smysl, to nejdůležitější přijde za čas,“ uvědomuje si Kantner.

Kromě tréninků se indiáni mohou těšit minimálně na dva další zápasy Generali Česká Cupu. A pokusit se vybojovat další. „Jakékoliv finále je velkou motivací. Jsem moc rád, že jsme v turnaji došli tak daleko. Další postup je určitě velkým lákadlem,“ ví hlavní trenér Ladislav Čihák.