Rozhovor Čerešňák, Čihák

V Olomouci nás čeká urputný zápas, upozorňují Peter Čerešňák s Ladislavem Čihákem

Sérii pěti venkovních zápasů načali indiáni výtečně. Extraligový shon ale nezpomaluje, Západočeši se totiž hned dva dny po výhře v Českých Budějovicích vydají k dalšímu mači, tentokráte na Hanou, kde se utkají s Olomoucí. Zápas vyhlížejí obránce Peter Čerešňák a hlavní kouč Ladislav Čihák.

Mnohokrát zmiňované domácí utkání proti Vervě, které sehráli Plzeňané v LOGSPEED CZ Aréně v pátek, bylo hozeno za hlavu. Na ledě Motoru se indiáni prezentovali v úplně jiném světle. „Myslím si, že jsme se vrátili k naší hře. Proti Litvínovu jsme byli slaboučcí v soubojích, proti Českým Budějovicím jsme si na to dávali pozor, netrápili jsme se s puky v našem obranném pásmu. Chtěli jsme hrát co nejvíce v soupeřově třetině, to nám vyšlo,“ těší Peter Čerešňáka. Svůj pohled na oba výkony z posledních zápasů přidal i trenér Čihák: „V Českých Budějovicích to bylo spíš takové odčinění za výkon s Litvínovem. Oba týmy – Motor i Litvínov – jsou samozřejmě rozdílné, Budějovice hlavně sbírají zkušenosti. My jsme se zaměřili na nás, po hráčích jsme něco chtěli, řekli jsme si to na poradě. Pak z toho byl úplně diametrální rozdíl než v pátek. Jsem rád, že se nám venkovní zápas vydařil. Měli jsme v něm pasáže, kdy jsme soupeře jasně přehrávali, tak bychom se měli i nadále prezentovat.

Tribuny v halách zejí prázdnotou, dá se říci, že se tím stírá výhoda či nevýhoda domácího a venkovního prostředí, s čímž kouč Ladislav Čihák zcela souhlasí: „Myslím si, že stoprocentně. Hlavně u nás, při domácích zápasech, je hodně znát, že jsou tribuny prázdné. Když se dostaneme do útočného pásma, začneme soupeře tlačit, hala začne řvát a hráči se v této atmosféře na ledě prostřídají… Je tak strašně znát, jak to chybí.“ S tímto nezvykem se modrobílí zatím vypořádávají velice dobře, i když jim příznivci obrovsky chybí. „Rozdíl to určitě je. Fanoušci na zápasech prostě chybí, na domácích i venkovních. Na každém stadionu je teď atmosféra specifická. My jsme hlavně rádi, že získáváme body doma i venku, protože sezóna bude ještě dlouhá. Doufejme, že už bez přerušení, na konci se každý bod bude počítat,“ ví obránce Čerešňák.

Právě Peter Čerešňák přispěl již k desátému bodovému zisku v řadě svým prvním gólem v sezóně. Za premiérovou letošní trefu, kterou si připsal na ledě Motoru, byl bek s číslem 14 moc rád: „Určitě, už jsem na to trochu začínal myslet, že by se hodilo, kdybych mohl přispět týmu k výhře nějakým gólem. Potěšilo mě to. Puk jsem jen plácl do chumlu před bránu, myslím, že ho ještě jeden z domácích hráčů tečoval do sítě. Ale počítá se.“ Slovenský obránce zvyšoval v Českých Budějovicích už na 5:1, indiáni tím jen dokázali svou nadvládu v duelu. A potvrdili, že soupeře, který se nachází v dolních patrech tabulky, ani trošku nepodcenili. „Vůbec, vůbec ne! Naše mužstvo má charakter, za tím si stojím. Kluci ví, o co se hraje. Neustále na některé hráče apelujeme, aby byli stoprocentně na zápasy koncentrovaní,“ připomíná Ladislav Čihák.

Nyní se indiáni vydávají na led Hanáků. Stará a známá Olomouc, chtělo by se říci. Škodováci se s Morou v posledních letech potkávají neustále jak v základní extraligové části, tak ve vyřazovacích bojích, moc prostoru na novinky a překvapení v týmech se asi čekat nedá. I když? „Stále se dá něčím překvapit. Ale protože jsme proti sobě nedávno hráli třikrát v play off, navíc se vídáme samozřejmě i během základní části, tak už víme, jak budou hrát, oni to přibližně ví také. S Olomoucí je to vždycky náročný hokej, hrají hodně fyzicky, urputně a zodpovědně. Nebude to lehký zápas. Musíme být zodpovědní na puku, nevymýšlet blbosti, tlačit se jednoduše do brány a být efektivní,“ velí Peter Čerešňák.

Hlavní trenér Ladislav Čihák navíc burcuje, aby se jeho svěřenci drželi hry, kterou předváděli v Českých Budějovicích. Ta přinesla kýžené ovoce i povedený výkon. „Musíme dorážet na soupeře, vyhrávat souboje na jeho polovině, a hlavně dobře hrát s pukem. Pokud nemáte kotouč, nemůžete dát gól, to je logické,“ hlásí plzeňský kouč, který na závěr svého povídání doplňuje: „V Olomouci nás čeká urputný a bojovný zápas. Známe je velice dobře, jsou to velcí makáči. Možná to bude podobné utkání jako v Budějovicích, hodně bruslivé a plné soubojů. My musíme náš výkon proti Motoru zopakovat, abychom ho potvrdili.“