Ohlasy 19. kolo

Věděl jsem, že na mě půjde hodně střel, říká Dominik Pavlát po vynikající premiéře za Plzeň

Poprvé v aktuálním extraligovém ročníku vyšli indiáni bodově naprázdno, z dalekého třineckého ledu si po boji do Plzně odvezli prohru 1:3. V utkání si odbyl debut za Plzeň v české nejvyšší hokejové soutěži gólman Dominik Pavlát.

Dominik Pavlát, rodák z Tábora, se v soutěžních zápasech představil v modrobílém dresu již v létě, a to během poháru Generali Česká Cup. Na ledě třineckých Ocelářů ho pak čekala ostrá extraligová premiéra za Plzeň. Je nutné říci, že brankář se s debutem ve škodováckém dresu popasoval naprosto skvěle! „Věděl jsem, že na mě půjde hodně střel. A jsem za to rád, že se nejednalo o nějaký zápas třeba s 15 zásahy. Vždycky je pro gólmana lepší, když na něj střelci hodně pálí. Premiéra byla sice bez bodu, ale vydařila se mi o hodně lépe, než to bylo v Chomutově,“ připomněl strážce plzeňské svatyně svůj úplný debut v Tipsport extralize, ve kterém v dresu Pirátů po čtyřech inkasovaných gólech od Škodovky střídal předčasně. Nyní však během premiéry za Plzeň zazářil.

Jednadvacetiletý gólman inkasoval při svém statečném výkonu v Třinci dva góly po přesných švizích Ocelářů. Třetí trefu přidali domácí díky střele do prázdné brány, to už Dominik Pavlát v závěru utkání seděl na střídačce, přičemž to indiáni na ledě zkoušeli v šesti hráčích. Právě druhý a vítězný góly, který vstřelil domácí Jašek v čase 19:59, si gólman Západočechů vyčítal: „Byla to škoda, trefil se pěkně na zadní tyč, spíš jsem myslel, že to zkusí na tu přední. Takový puk bych si, myslím, měl pohlídat, zvlášť když zbývala vteřina do konce třetiny. Tahle trefa de facto rozhodla zápas.“

Dominik Pavlát si na své konto nakonec připsal dohromady 35 úspěšných zásahů, díky tomu se jeho úspěšnost vyšplhala téměř k 95 %. Za vynikající zákrok, který plzeňský gólman předvedl během rušné druhé třetiny, ho uznale po betonu hokejkou poplácal i třinecký střelec Martin Růžička. „To se seběhlo tak rychle, že jsem skoro střelu ani nestihl zaregistrovat. Později jsem na videu viděl, že přišla sražená rána, Martin Růžička si puk sklepnul rukou před prázdnou bránu a já jsem sebou jen plácl, natáhl se přes celou bránu. Naštěstí mě trefil,“ popisuje skromně neuvěřitelný zásah na poslední chvíli brankář indiánů.

O rozhodnutí konečného stavu zápasu mohlo být ještě dříve, protože třinecký Hrehorčák mířil v závěru utkání na prázdnou klec Plzně ve chvíli, kdy Dominik Pavlát spěchal na střídačku. Na poslední chvíli si však pokusu všiml a rychle pádil zpátky, jak s úsměvem říká: „Už jsem vlastně mířil na střídačku, nicméně u ní jsem si všiml, že vyhozený puk míří do prázdné brány. Sbalil jsem se zpátky, skočil rybičku a naštěstí to chytil!“