Preview 49.kolo

Velká bitva! Druhá Plzeň míří na led třetího Mountfieldu!

Plzeň – Základní část Tipsport extraligy pomaluju spěje ke svému konci a indiáni se v předposledním hracím týdnu představí pouze jednou mimo své mantinely – na ledě Mountfieldu!


MOUNTFIELD HK
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

ČPP Aréna, Hradec Králové
1. března 2019
49.kolo Tipsport extraligy

Západočeši načali předloňskou sezónu stylově. Smazali dvoubrankové manko a zvítězili v prodloužení, v odvetě dokonce 3:1. Pak se poprvé vydali na východ Čech a i zde se jim dařilo, zvítězili nejvyšším rozdílem 4:1, poslední slovo si však Mountfield vzal výsledkem 6:3. Ten lépe začal i v loňské sezóně, kdy modrobílé skolil v prodloužení 4:3. Ti se však před svými fanoušky pomstili a vyhráli fotbalově 1:0. Následně ovšem s nulou podlehli 0:6. Na jaře 2018 první Plzeň doma udolala druhé Východočechy 3:2. Na podzim to opět byla velká bitva, indiáni na stejném místě zvítězili v nájezdech. Uspěli i v odvetě, když již v jedenácté minutě vedli 3:1 a pomyslný hattrick dokonali s čistým štítem před svými fanoušky 4:0. Jakou zápletku nám oba týmy přichystají nyní?

Pod pokličkou Mountfieldu

Východočeši loňskou základní části zakončili na druhém místě, na první Plzeň nakonec ztratili osm bodů. Ve čtvrtfinále zvládli sedmizápasovou bitvu s Libercem, když sice ovládli první dva duely, ale poté museli dokonce čelit vyřazení 2:3. V semifinále čekal Třinec, který si rychle vybudoval náskok 3:0 a postoupil 4:2.

A v podobných vodách se nově složený mančaft pohybuje i nyní, opět je za Plzní, tentokrát se ovšem přes obě mužstva dostal ještě Liberec. Mountfield vstoupil sice do extraligy porážkou 0:4 na Spartě, poté ovšem hned sedmkrát zvítězil. Aktuálně na sérii pěti vítězství v minulém kole navázal nezdar na ledě Tygrů, kteří přitom prohrávali 1:3.

Nejproduktivnějším hráčem Východočechů je překvapivě obránce. Petr Zámorský zapsal již sedmatřicet bodů, když desetkrát zamířil do černého a sedmadvacet branek připravil pro své spoluhráče. Až za ním je útočník, a sice Radek Smoleňák s bilancí 12+21. Mezi třemi tyčemi o něco více minut odchytal Brandon Maxwell s procentuální úspěšností zákroků 91,79, špatně si ale nevede ani Jaroslav Pavelka 90,83.

Přesilovky Mountfieldu se pohybují ve druhé polovině startovního peletonu, naopak hra v oslabení se blíží mezi nejlepší. Podobně je na tom i suma rozdaných hitů. Východočeši také posbírali sedmý nejvyšší počet trestných minut a naopak po Mladé Boleslavi nejmenší zblokovaných střel. Průměrná domácí návštěva lehce přes pět tisíc fanoušků na utkání platí v celé lize za sedmou nejvyšší.

Výsledky posledních zápasů

Bílí Tygři Liberec 6
Mountfield HK 3
(1:2, 2:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 7. M. Kvapil (Ševc, Birner), 27. P. Jelínek (M. Zachar), 30. L. Hudáček (Filippi, Ševc), 55. Derner (Lakatoš), 56. P. Jelínek (L. Krenželok), 60. Derner (P. Jelínek, Valský) – 9. Smoleňák (M. Chalupa, Rákos), 13. Vincour (R. Pavlík), 22. Vincour (R. Pavlík, Nedomlel).
Mountfield HK: J. Pavelka – Zámorský, Linhart, Graňák, Cibulskis, F. Pavlík, Rosandič, Nedomlel – Smoleňák, Rákos, M. Chalupa – Vincour, Cingel, R. Pavlík – Vopelka, Kukumberg, Miškář – Štindl, Nedvídek, Sklenář.

HC Škoda Plzeň 1
HC Olomouc 2
(0:2, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 36. Jones (Preisinger, Straka) – 7. Jergl (Škůrek, J. Knotek), 20. Irgl.
HC Škoda Plzeň: Frodl (Miltchakov) – Pulpán, Vráblík, Allen, Jones, Moravčík, L. Kaňák – Pour, Jan Kovář (A), Gulaš (C) – Straka, Preisinger, Kodýtek – V. Němec, Kracík, D. Kindl – Kantner, Nedorost, Indrák (A).