Sezóna 1991/92

Velké ohlédnutí za stříbrnou sezónou 1991/92

Sezóna 2012/13 se zapsala zlatým písmem do historie plzeňského klubu, nicméně nebyla jediná, kdy Škodovka bojovala o nejvyšší metu. Kromě jednoho mistrovského titulu indiáni vybojovali tři druhá místa a šestkrát si na krk pověsili bronzovou medaili. V padesátých letech přišly tři po sobě jdoucí sezóny, které nenechaly klidným jediného plzeňského fanouška. Paradoxně nejblíže svému prvnímu titulu byl Spartak Plzeň LZ v sezóně 1956/57 ačkoliv skončil až třetí. V té době se nehrála vyřazovací část a na mistrovskou Rudou Hvězdu Brno ztratil Spartak jen tři body. O rok později se historie opakovala s jedním rozdílem, mistrem bylo opět Brno, ale Plzeň s odstupem pěti bodů byla již stříbrná. A když se v dalším ročníku podařilo dostat Plzni před Rudou Hvězdu, zaostala o čtyři body za SONP Kladnem. Nejlepším střelcem Západočechů byl v každém ročníku František Schwach. Na další úspěch si musela Plzeň počkat dlouhých 33 let, až přišla sezóna 1991/92, kterou si nyní společně připomeneme...

Ta nabídla mimo jiné i řadu novinek. V předešlé sezóně do již zavedeného play-off postupovali jen čtyři nejlepší, kteří si to rozdali v semifinále a následném finále. Modrobílí tehdy základní část zakončili na pátém místě o pouhý jeden bod za čtvrtými Košicemi. Mistrem se stali hráči Dukly Jihlava. Následující ročník byl nově rozdělen na dvě skupiny - Západ a Východ. Plzeňští byli v první zmiňované. Mužstva z jedné skupiny se utkala každý s každým čtyřikrát, s mančafty z druhé skupiny pouze dvakrát. První dva týmy z každé skupiny postoupily rovnou do čtvrtfinále, další čtyři do 1. kola vyřazovací části (dnešní předkolo) a poslední celky mezi sebou hrály o prvoligovou příslušnost.

Liga začala třetí týden v září a hlavní trenéři Marek Sýkora a Václav Ruprecht již nemohli počítat s Václavem Baďoučkem, jenž odešel do Zlína, Tomášem Krásným, který zamířil do jihlavské Dukly, Václavem Furbacherem, jehož kroky vedly k západním sousedům do Německa, ale především s obráncem Milanem Tichým, který přestoupil za Atlantik, kde v dresu Chicaga snil o NHL.

Nicméně o známé tváře nebyla nouze. V brankovišti kraloval Rudolf Pejchar, v obranně nelze zapomenout na Josefa Řezníčka s Ivanem Vlčkem a v útoku vycházela do podvědomí fanoušků nová hvězda Martin Straka, který ve formaci s Radkem Kampfem a Milanem Volákem vytvořil údernou trojici.

24. září roku 1991 se rozjela dlouhodobá část, Škodovka zamířila do hlavního města, kde se střela s pražskou Spartou a hned si připsala nejvyšší porážku v sezóně. Na svého soupeře od první minuty nestačila a ve finále z toho byla prohra 1:8. O dva dny později přišla na řadu domácí premiéra a po divokém zápase slavila Plzeň skalp Brna 7:4. První těžká zkouška přišla v pátém kole, na západ Čech přijel finalista minulého ročníku Litvínov a modrobílí svého soka přestříleli 5:4. Touto výhrou narostla hráčům křídla a s ohromným sebevědomím si šli za svým snem. Nevyzrála na ně ani Jihlava, která na domácí půdě Plzni podlehla 1:4. Nicméně v tomto hracím dni to nebyla zpráva dne. Utkání Sparta - Brno bylo přerušeno, protože na střídačku Brna přiletěl z hlediště dělobuch a explodoval. Brněnští následně na protest odešli do kabiny a odmítli v utkání dohrát. Utkání bylo následně kontumováno ve prospěch Sparty.

Další velká událost nastala začátkem prosincem. Do plzeňské metropole zavítala Sparta a na řadu přišla velká odveta z prvního kola. Podařilo se. Hosté se zásluhou Rouska a Táborského dostali rychle do dvoubrankového vedení, ale Plzeň skóre zásluhou Vlčka, Voláka, Kampfa a Bruka ještě v první třetině otočila. V poslední části přidal David Bruk ještě druhou branku a poslední z plzeňského celku pálil Šťastný. Sparta již jen stačila snížit díky Hrbkovi. Škodovka vyhrála s přehledem 6:3, nadále držela o bod první místo v tabulce a trenér pražanů Tomáš Netík řekl po zápase k domácímu celku nezapomenutelná slova: „Plzeňské mužstvo je nejlepším ligovým celkem. Má perfektní herní projev, bylo by v současné formě schopno porazit kterékoliv mužstvo NHL.“

Plzeň dlouho držela vedoucí příčku ve skupině Západ, na druhé straně kralovali ve skupině Východ hráči slovenského Trenčínu. Velký vzájemný souboj přišel na řadu tři kola před koncem základní části. Český celek vyhrál vysoko 5:1 a mílovými kroky směřoval k vítězství v dlouhodobé části. Nakonec o pouhý jeden bod nashromáždila Plzeň více než jejich slovenský soupeř. Potřebný bod získali svěřenci Marka Sýkora v posledním kole v utkání s Kladnem. Hráči Poldi se dostali v šesté minutě zásluhou Vojty do vedení, když Pejchara prostřelil z bezprostřední blízkosti. Škodovka se navíc dlouho nemohla prosadit, veškeré šance ztroskotaly na výborně chytajícím Hniličkovi. Až David Bruk využil skvělého přímočarého pasu Živného a z úniku prostřelil brankáře střelou k levé tyči. Více branek již nepadlo a zápas tak skončil fotbalovou remízou 1:1. Nejproduktivnějším hráčem základní části se stal Róbert Petrovický z Trenčína, jenž za 33 zápasů posbíral 52 bodů (17+35). Nejlepším střelcem se stal Jan Čaloun z Litvínova (32 branek). Z Plzně byl nejlepším mladíček Martin Straka, který v bodování skončil na šestém místě se 47 body (24+23).

Plzeň prošla přímo do čtvrtfinále, na svého soupeře si musela nicméně pár dní ještě počkat. Nakonec se jím stal celek Sparty Praha, která v prvním kole vyřadila Zlín.

Čtvrtfinále se Spartou Praha
V polovině března vyprodaná aréna byla svědky dvou ohromných bitev. První zápas čtvrtfinále musel po velkém boji až do prodloužení, kde v šesté minutě vstřelil svůj nejdůležitější gól kariéry po přihrávce Řezníčka Milan Volák. Škodovka vyhrála 3:2. Následující den i s řadou zákroků, jenž šly hodně za hranu fair play, nastoupila zcela jiná Sparta. V polovině utkání vedli hosté 3:2 a domácí navíc přišli o Řezníčka, jenž musel ze zápasu odstoupit kvůli ostrému krosčeku od soupeře. Nicméně Plzeň tato situace zdravě nakopla, ve třetí třetině skóre překlopila na svou stranu. Nejprve Kovářík ostrou ranou srovnal a v 51. minutě po individuální akci Davida Bruka již vedla. Skóre 4:3 domácí již udrželi, čímž se dostali ve vedení v sérii 2:0.

Ke třetímu zápasu dojeli do Prahy povzbudit své hráče několik stovek plzeňských fanoušků. Domácí byli oslabeni, jelikož jejich fotbalová sestra Sparta hrála ten den mezinárodní utkání. Ačkoliv měla Plzeň doslova domácí prostřední, z výhry se neradovala. Sparta vyhrála 4:2 a snížila stav série na 1:2. Branky Západočechů vstřelili Bruk s Michalem Strakou. I další zápas byl tomu třetímu velice podobný. Neúnavní fanoušci Plzně hnali své miláčky za postupem, ty ovšem vykolejila již první minuta. Ta udala ráz celému zápasu. Domácí se dostali po 58 vteřinách do vedení a to již nepustili. Domácí vyhráli 4:1 a o postupujícím muselo rozhodnout páté utkání hrané v Plzni.

Pátý rozhodující zápas přilákal do ochozů rekordní návštěvu, více jak jedenáct tisíc diváků vidělo parádní hokej. V prvních minutách dostal osobní trest sparťanský Kasner, jehož místo zaujal Kverka. Krátce před polovinou první třetiny se hosté dostali do vedení, nahození Gefferta na zadní mantinel nejlépe vyhodnotil právě Kverka, který z předbrankového prostoru se štěstím překonal Pejchara. Ve třetí minutě druhé periody mohla poprvé vybuchnout nadšením plzeňská aréna. Od pravého mantinelu si do útočného pásma nabruslil Živný, mezi čtyřmi hráči Sparty se proháčkoval až před brankáře Čapka, kterého rychlou střelou překonal mezi betony. O tři minuty později Petr Kořinek přiťukl puk na osu hřišti obránci Jonákovi, který milimetrovou ranou zajistil vedení. Skvělou osmiminutovou pasáž dovršil Ivan Vlček, ten na modré získal odražený kotouč, s ním si nabruslil na levý kruh, odkud přesně zamířil do černého. V závěrečné dvacetiminutovce Plzeň bránila získaný náskok, Sparta se vůbec nedostala ke kontaktní brance. Ba navíc čtyři minuty před koncem Milan Volák nabruslil do pásma a překvapivou ranou od mantinelu překonal Čapka počtvrté. Škodovka ve fantastické atmosféře vyhrála 4:1 a mohla začít slavit postup do semifinále, kde se střetla s Vítkovicemi.

Semifinále s Vítkovicemi
Tři dny po postupu přes Spartu odstartovala semifinálová série s Vítkovicemi. První duel rozehráli lépe hosté, již ve čtvrté minutě Vavrečka od pravého mantinelu nic složitého nevymýšlel a puk poslal za zády Pejchara. Vedení ostravského celku ovšem trvalo jen pět minut. To z vrcholu pravého kruhu vystřelil domácí Šťastný a nepříliš těžká rána skončila v síti. Nedlouho poté Kreuzmann chtěl hledat u druhé tyče svého spoluhráče, leč jeho pas srazil Vavrečka do vlastní sítě. Náskok Škodovky zdvojnásobil Živný, jenž využil skvělé přihrávky Davida Bruka. Hosté se nevzdali, chybu v domácí obraně využil Folta a poté, co plzeňský obránce Šmíd nečekaně vystřelil na vlastního gólmana, využil zmatek před brankou Fabián. Plzeňským fanouškům se následně nelíbily verdikty rozhodčích a ledovou plochu zasypali tenisáky. Vynucená pauza pomohla Škodovce. V 53. minutě dostal krásnou přihrávku do jízdy Kreuzmann, jeho šanci brankář zlikvidoval, na dorážku Šmída už ale nestačil. Závěr se nesl v domácí euforii, nejprve Martin Straka z bezbrankového prostoru dostal popáté puk do sítě a definitivu skóre dal v předposlední minutě David Bruk, jenž se dostal do úniku. Plzeň vyhrála 6:3 a ujala se vedení v sérii.

Do druhého zápasu už domácí trenéři nemohli počítat s Koreisem, tomu vítkovický Smeták vyrazil několik zubů. Plzeň začala aktivně, nicméně své šance nevyužila a nedlouho poté za to zaplatila. Nejprve si domácí obrana nepohlídala u pravé tyče Badala a o dvě minuty později napálil puk po vyhraném buly od modré čáry za Pejchara Smeták. Škodovce se podařilo zásluhou Michala Straky ještě v první třetině snížit. Krátce před polovinou utkání napřáhl jeho bratr Martin a jeho ostrá rána se zatřepala v brance. V poslední dvacetiminutovce se střídaly šance na obou stranách. Vítkovice se opět dostaly zásluhou Fabiána do vedení, ale Martin Straka šťastnou brankou z rohu kluziště poslal zápas do prodloužení. Tam hosté ukázali svou převahu, Plzeň hrála již jen na čtyři obránce, přesto utkání statečně ubránili až do samostatných nájezdů. Na Piskořovu ránu mezi betony odpověděl blafákem Jonák, avšak to byl po hříchu jediný plzeňský úspěšný střelec. Brankáře Pejchara postupně překonali ještě Badal s Fabiánem, což znamenalo vyrovnání série na 1:1.

Plzni se po Kampfovi, Řezníčkovi, Vlčkovi a Koreisovi zranil i Milan Volák a ve třetím utkání to bylo znát. Kapitán Josef Řezníček do zápasu nastoupil, ale po prvním střídání s bolestivou grimasou musel odstoupit. Domácí fanoušci po vzoru plzeňských zasypali ledovou plochu tenisáky a hra musela být v první třetině na několik minut přerušena. Po bezbrankové první periodě dostal zkraje té druhé přihrávku mezi kruhy domácí Flašar a svižnou střelou poslal domácí do vedení. Domácím to nalilo novou sílu do žil, o tři minuty později vystřelil Vavrečka z pravého kruhu a bylo to o dvě branky. A to nebylo vše, o třináct vteřin později vystřelil opět obránce Flašar a Plzeň byla zralá na ručník. Špatnou šestiminutovku ukončil další ranou od modré Folta, který našel mezeru mezi betony. Pátou brankou přidal ke konci druhé třetiny Fabián, který čekal na puk u levé tyče. Ve 42. minutě se hostující obranou prokličkoval Smeták a odražený puk poslal do sítě Piskoř. Za další dvě minuty Smeták našel na levém kruhu Foltu a ten ranou z první opět nedal brankáři šanci. Poslední branku přidal tři minuty před koncem Rimmel, který se z osy hřiště nemýlil. V závěru Petr Kořínek vyprovokoval bitku, domácího hráče jel mstít dokonce gólman Hlinka, oba aktéři byli za hrubost posláni do sprch. Plzeň prohrála 0:8 a připsala si jeden z nejhorších výsledků v historii play-off.

O den později plzeňští hokejisté vynechali ranní rozbruslení a místo něj si šli psychicky odpočinout do ostravské ZOO a na ledě to bylo od první minuty znát. Plzeň nastoupila do klíčového zápasu pouze se čtyřmi zdravými obránci a úplně nově poskládanými útoky. Ve druhé minutě zachyboval domácí obránce, Bruk mu sebral kotouč, brankář jeho první střelu ještě vyrazil, ale na úspěšnou dorážku již byl krátký. Vítkovice následně převzaly otěže utkání, byly lepší, měly územní převahu, více ze hry, leč Rudolf Pejchar puk za svá záda nepropustil. Ostravané zvyšovali tempo, ale zapomínali na zadní vrátka. Po jednom z brejku našel od pravého mantinelu Bruk mezi kruhy Čiháka a ten navýšil náskok. Krátce za polovinou utkání měl po hezké kličce před sebou prázdnou branku Šťastný, leč trefil jen tyč, puk se ovšem odrazil na hokejku Štelcicha, který ho dopravil na místo určení. Plzeň se po třetí brance ještě více zaměřila na obranu a za cenu velkých osobních obětí si v kritických momentech pomáhala i za cenu faulů. Škodovka se dokázala ubránit dokonce i dlouhému oslabení tří proti pěti. Po siréně se ještě poprali Koreis a Flašar, ale na výhře 3:0 to nic nezměnilo. Jediná kaňka bylo další zranění, obránce Martin Kovářík měl výron v oblasti levého oka a naštíplou nosní přepážku.

Rozhodující utkání se hrálo před fantastickou atmosférou, na stadion si našlo cestu 11 259 diváků, což je v dnešní době nepředstavitelné. Škoda začala aktivně, hnala se za vedoucí brankou, jenomže jejich nadšení skončilo vyloučením Martina Straky v jedenácté minutě. S verdiktem nesouhlasili fanoušci, který na znamení této série zaplavili ledovou plochu žlutými míčky. Plzeň oslabení ustála, navíc sama si vykoledovala faul a ten dokázala potrestat. Na modré čáře napřáhl Šmíd, střela byla několikrát tečovaná, posledním hráčem, kdo se dotkl kotouče, byl Šťastný. V polovině zápasu Petr Kořínek objel svatyni Vítkovic, bekhendem přiťukl puk Ivanu Vlčkovi a stadion aplaudoval podruhé. Nadšení ovšem trvalo pouhých osmnáct vteřin. Vavrečka si najel mezi kruhy a střelou pod horní tyčku snížil. Hosté mohli z přesilové hry vyrovnat, jenomže Jonák vystihl pas a přesnou ranou překonal brankáře potřetí. Ostravané nicméně v následující minutě přesilovou hru přeci jen využili zásluhou Smetáka. A když v závěru druhé třetiny z další početní výhody ranou od modré vyrovnal Flašar, se Západočechy to nevypadalo vůbec dobře. V poslední periodě střídala Plzeň pouhé tři obránce, Josef Řezníček se opět zranil, tentokrát nevydrželo koleno. Přesto hráči hráli na hraně možností a s velkou obětavostí si šli za postupem. Pět minut po návratu ze šaten Jonák udržel puk a i když hokejku držel jen jednou rukou, dostal přes šíři brankoviště puk na Čiháka, který dal vítěznou branku. O minutu později Bruk našel na pravé straně Petra Kořínka, který se trefil pod horní tyčku. Vítkovice nevyužily ani 82 vteřin dlouhou početní výhodu o dva muže. Plzeň vydřela výhru 5:3 a postup do finále, kde na Škodovku čekal Trenčín. 

Radost diváků po zápase byla tak obrovská a žhavá, až jeden z diváků odpálil světlici, od které chytla pytlovina pod střechou stadionu. Oheň silně poškodil časomíru a další zařízení na stadionu. Následující celý den se v Plzni hlásili dobrovolníci, kteří chtěli pomoci s odstraňováním škod. Zasklívala se také okna, která ve zmatku vyrazili diváci. Vše se nakonec podařilo a zimní stadion v Plzni mohl hostit očekávané finále.


Finále s Duklou Trenčín
3. dubna odstartovala finálová série. Lépe ji začali hosté, kteří vedli již po dvou minutách, na modré čáře napřáhl obránce Ernest Bokroš a Pejchar se jen ohlédl. Ve čtrnácté minutě se na pravé straně neunáhlil Švehla, který jedinou přihrávkou vyřadil všechny ze hry a Pálffy už měl před sebou opuštěnou bránu. Před druhou periodou udělali trenéři změny v sestavě, ale jako první opět skórovali hosté. Pálffy si nabruslil do pásma a pod brankářem dostal puk za brankovou čáru. Až o dvě minuty později se prosadili i modrobílí, ránu z kruhu brankář neudržel a Ivan Vlček pohotovou dorážkou snížil na rozdíl dvou branek. Kontaktní branky se Škodovka dočkala v polovině třetí dvacetiminutovky, když obránce Šmíd od modré prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Plzeň se hnala za vyrovnáním, otevřela zadní vrátka, což hosté potrestali. Po chybě Vlčka dokázal Pejchara prostřelil se štěstím opět Pálffy. Domácím nevyšla ani závěrečná power-play, Žigmund Pállfy trefil opuštěnou klec a připsat si čtvrtou branku v zápase. Stejný počin se slovenskému hráči povedl i v semifinále proti Litvínovu, ve čtvrtfinále byl jeho maximem hattrick.

Následující den se hrálo znovu a utkání si nenechal ujít ani Radek Kampf, jenž se zotavuje z těžké autonehody. Lépe opět začali hosté. V šesté minutě objel obránce Vlčka Švehla a střelou po ledě dal úvodní branku v zápase. Odskočit se Trenčínu jak v prvním duelu nepodařilo, ačkoliv jeli ve čtyřech proti jedinému obránci. Vyrovnání přišlo pět minut po zahájení druhé třetiny. Petr Kořínek našel Michala Straku, který s velkou dávkou paní štěstěny překonal Hiadlovského. Otočit utkání se domácím povedlo z přesilové hry, agilní Ivan Vlček napřáhl na pravé straně a střelou k bližší tyči překlopil zápas. Jenomže v minutě následující si plzeňská obrana nepohlídala Pálffyho, který Pejchara překonal ze samostatného nájezdu. Duel plný obratů pokračoval, ránu Holaně plzeňský gólman jen vyrazil a připravený Petrovický poslal puk do sítě. S domácími to nevypadalo vůbec dobře, až tři minuty před závěrečnou sirénou přišlo vyrovnání. David Bruk našel před brankou Živného, který puk lehkou tečí poslal do brány. V prodloužení mohl rozhodnout Martin Straka, ale puk se mu v poslední chvíli zamotal pod bruslemi. Na druhé straně se hnal za rozhodnutím Pétrovický, ale slovenský forvard ztratil rovnováhu a nepříjemně narazil hlavou na mantinel. Spoustě divákům se v tu chvíli vrátily vzpomínky na dva roky starou událost, když v Košicích po nárazu zemřel zlínský Luděk Čajka. Zde to dopadlo lépe, po několika minutách hráč Trenčína za pomocí spoluhráčů odjel na střídačku. V samostatných nájezdech se jako první prosadil ve druhé sérii Petr Kořínek, který puk poslal do pravého horního rohu. Toho napodobil ve třetí sérii Michal Straka, jenž provedl némlich to samé. Žigmund Pálffy následně musel dát, což se mu nepodařilo, a tak po dvou zápasech byla série srovnaná 1:1.

Vojáci z Trenčína i třetí duel zahájili vedoucí brankou a opět v šesté minutě. Na pravé straně ujel Pálffy a i když Pejchar střelu vykryl, na dorážku již neměl. O deset minut později byli vyloučení Kreuzmann a Jonák a domácí měli před sebou dlouhou početní výhodu o dva muže. Nejprve Jánoš z pravého kruhu zamířil do bližšího rohu, o minutu později využil Kolníkovu přihrávku Zajíc, jenž měl před sebou poodkrytou bránu. To bylo moc na plzeňského brankáře a místo v brankovišti přenechal Pejchar Kučerovi. V prostředním dějství o sobě dala vědět i Plzeň, nejprve Bruk objel obránce a vstřelil první branku Západočechů. Na jeho zásah navázal Kreuzmann, který využil skvělé přihrávky Kořínka. Ve třetí třetině se hnala Škodovka za vyrovnáním, ale čáru přes rozpočet jí udělala branka Kolníka. A když brankář Kučera pustil branku z rohu kluziště zdálo se, že je hotovo. Plzeň zásluhou Bruka ještě snížila, ale další branka Petrovického čtyři minuty před koncem dala plzeňským nadějím sbohem. Hosté už jen zásluhou Koreise dali výsledku konečnou podobu. Trenčín vyhrál 6:4 a v dalším utkání již mohl slavit titul.

V důležitém čtvrtém utkání jako první vstřelili branku Plzeňští. Obránce Klimt našel Michala Straku, ten si bekhendem popotáhl kotouč a následně přesně zakončil. Trenčín ovšem za pouhé dvě minuty srovnal účty. Sekeráš dostal puk na modrou a prudkou ranou rozjásal domácí publikum. V polovině utkání nastala situace, která nenechá chladným nejednoho plzeňského fanouška do nynější doby. Rána Petra Kořínka se zblokovala ke Kreuzmannovi, ovšem ve stejný moment divák z hlediště hodil na ledovou plochu druhý kotouč a ačkoliv plzeňský hráč dostal do branky ten správný puk, hlavní rozhodčí branku neuznal. Nepomohli ani veliké protesty. Plzeň tento moment vykolejil a o pár minut později šli místo ní do vedení domácí. Pálffy se přes dva hráče dostal až před brankáře, místo střely ovšem našel volného Švehlu, který se nemýlil. O dvě minuty později Petrovický vybojoval kotouč v útočném pásmu, na ose hřiště našel Žigmunda Pálffyho, který ostrou ranou zvýšil vedení vojáků. Západočeši ovšem nesklopili zbraně a ještě ve druhé třetině dvěma slepenými góly vyrovnali. Nejprve Šmíd našel před brankou Kořínka, který snížil a v následujícím střídání vyslal Jonák do úniku Michala Straku, který si pohrál s brankářem Hiadlovským. V závěrečné periodě to bylo kdo s koho. K velké radosti fanoušků se prosadili domácí. Petrovický zpoza branky našel koho jiného než Pálffyho a ten vstřelil vítěznou branku. Poslední gól padl v padesáté minutě, ránu od modré čáry Pejchar vyrazil jen na levý kruh, kde byl nehlídaný Švehla. Škodovka již nenašla odpověď, mistrovský pohár tak vyhráli hokejisté Trenčína, plzeňská Škodovka získala stříbrné medaile.

Po této sezóně odešel Martin Straka do Pittsburghu, Jiří Jonák do finského Jyvaskyla, Jiří Koreis do německého EHC Wernau, Čihák do Hradce Králové, Mainer do Českých Budějovic a své učinkování v plzeňském dresu na čas přerušil i Josef Řezníček.

V následující sezóně přišlo těžké vystřízlivění, Škoda Plzeň skončila na posledním místě tabulky a jen díky rozdělení federací nespadla do druhé ligy.