Liga mistrů 2019/2020

Vloni touto dobou čekalo na Plzeň v Lize mistrů osmifinále proti Lausanne

Plzeň - V dnešní těžké době, kterou poznamenala pandemie coronaviru, je sportovní život u nás pozastavený. Pojďme se tak společně ohlédnout o rok do minulosti.

Indiáni touto dobou právě dokončili základní část v Lize mistrů. Soutěž se pro ně opět vyvíjela velmi dobře, jednalo se tak o plynulé navázání na rok 2018, ve kterém A-tým dokráčel až do semifinále.

Vloni čekal na modrobílé v základní skupině opět trojlístek soupeřů a znovu z toho byl hladký postup. Na úvod bojů svedli Západočeši parádní přestřelku s finským šampionem HPK Hämeenlinna. Hosté si v průběhu utkání vypracovali i dvoubrankové vedení, přesto v 57. minutě vyrovnával na 4:4 Jakub Pour a v úvodu prodloužení rozhodl Petr Straka. O dva dny později Škoda vítala dalšího mistra - nyní dánského - Rungsted Seier Capital. Ten sice dokázal korigovat na 1:2 a 2:3, nakonec ale odcházel poražen 3:9. 

Začátkem září Plzeň vycestovala na trip. Ve Finsku opět muselo rozhodnout prodloužení, pod vítězství 2:1 se dvěma trefami podepsal Milan Gulaš. V Dánsku jako první udeřili domácí, avšak Západočeši kontrovali čtyřmi góly a brali body po výhře 4:2.

Čtyři utkání, čtyři výhry - výsledkem byl brzký postup. A to společně s posledním soupeřem - EV Zug. Švýcarský tým s Janem Kovářem v sestavě doma prohrával 0:2, jenže pěti góly ve druhé polovině zápasu převážil misky vah na svou stranu. V odvetě se 2:1 po samostatných nájezdech radovali modrobílí, když Milan Gulaš srovnával stav v předposlední minutě základní hrací doby, poté navíc i rozhodl.

Indiáni tak s bilancí pěti výher a jednoho nezdaru postupovali ze druhého místa se ziskem dvanácti bodů, Zug posbíral o dva více, Hämeenlinna sedm a Rungsted tři.

V brance Škody se představili všichni tři gólmani - nejvíce minut (166) odchytal Dominik Frodl, kolem sta pak Kristián Kolář s Jaroslavem Pavelkou. Úspěšnost zákroků se u všech pohyboval u hodnot 90%. 

Střelcům kraloval (stejně jako v Tipsport extralize tou dobou) před play-off Milan Gulaš. Ačkoliv vynechal zápas v Zugu, nasázel osm gólů, k nimž přidal čtyři asistence. Byl tedy neproduktivnějším hráčem Západočechů a druhý v kanadském bodování celé Ligy mistrů. Zajímavé je, že zatímco v extralize patřil plzeňský kapitán mezi nejpilnější střelce, v CHL mu na osm branek stačilo devatenáct pokusů, což činí parádní úspěšnost střelby 42,11 %. Jedinečné také je, že zaznamenal jako jediný hned tři vítězné góly. Na dalších místech v kanadském bodování se v Plzni nacházeli Vojtěch Němec (2+3), Miroslav Indárk (2+3), Tomáš Mertl (1+4), nejproduktivnějším obráncem byl Michal Moravčík (1+3), dvakrát se zase trefil Peter Čerešňák.   

Plzeň ve skupině excelovala zejména v ofenzivě. Čtyřiadvacet gólů je třetí nejlepší počin v celé Lize mistrů. Pomohla i podpora fanoušků. Na domácí zápasy indiánů dorazilo v průměru 4743 diváků, lepší byly pouze tři týmy! Jako český zástupce se modrobílí radovali s postupu společně s Mountfieldem, který uspěl v konkurenci Frölundy, Cardiffu a Graze. Naopak se nevedlo Liberci proti Lulee, Augsburgu a Belfastu a ani Třinci s Lausanne, Minskem a Lahti.  

Plzeň v základní části CHL

Nejproduktivnější hráč: Milan Gulaš – 12 bodů (8+4)
Nejlepší střelec: Milan Gulaš – 8 branek
Nejlepší nahrávač: Milan Gulaš – 4 asistence
Hodnocení plus/minus: Mertl a Gulaš (+3)
Nejtrestanější hráč: Roman Vráblík (10 TM)
Gólmani:
Dominik Frodl – 166 min. | úsp. 87,27 % | prům. 2,53
Jaroslav Pavelka – 106 min. | úsp. 86,67 % | prům. 2,26
Kristián Kolář – 95 min. | úsp. 90,00 % | prům. 3,17

Celý zápasový den během odvety proti Zugu strávil s týmem Škodovky Deník Sport, který s indiány natočil unikátní video!

V listopadu čekal v prvním kole play-off další švýcarský celek - Lausanne. Vítěz skupiny D za sebou nechal Minsk, Třinec a Lahti. Bodově se mu dařilo stejně jako Plzni. Listopadové úvodní dějství v České republice bylo velkou přetahovanou, střelecký výčet až v pětatřicáté minutě načal Jakub Pour. Avšak hosté zvládli obrat a domů si vezli cenný výsledek. V Švýcarsku se začalo pěkně zostra. Již ve dvanácté minutě svítilo na kostce nad ledem skóre 2:2 a od šestnácté minuty domácí vedli. Jenže indiáni bojovali jako lvi a v poslední části si vybojovali prodloužení, když na 4:3 otočili Matyáš Kantner a Luboš Rob. Následovala tedy hra o postupový gól, který již po necelých šedesáti sekundách v přečíslení trefil Cory Emmerton. Indiáni tak ale i ve druhém roce po sobě zanechali v Lize mistrů parádní dojem...