Rozhovor Mozík

Vojtěch Mozík po premiéře v NHL: Bylo to super, skvělý pocit!

Newark, Plzeň - Po Dominiku Simonovi se svého prvního utkání v nejslavnější hokejové soutěži světa dočkal i další bývalý plzeňský hokejista. Ofenzivně laděný obránce Vojtěch Mozík si svými výkony na farmě v nižší AHL vysloužil povolání do hlavního týmu New Jersey Devils, v jehož dresu se představil v utkání s Columbusem, který Ďáblové vyhráli 2:1!

Psal se sobotní večer a tým Albany, který je právě záložním celkem New Jersey, vyhrál na ledě celku Utica Comets 5:1. Po utkání přišli v autobuse trenéři za Vojtěchem Mozíkem a řekli mu: „Čeká tě cesta do Newarku, odehraješ svůj první zápas v NHL.“ Bezprostřední Mozíkovy pocity? „Neuvěřitelný. Úplně nepopsatelný. Hned jsem to volal rodičům, mamka se ségrou to štěstím obrečely. Všichni byli strašně šťastní,“ říká český obránce.

Během cesty z Albany do Newarku, kde svá domácí utkání New Jersey hraje v hale Prudential Center, se mu v hlavě honilo neuvěřitelně mnoho myšlenek. „Naštěstí ta cesta byla tak rychlá, že jsem ani neměl moc času se tím zaobírat,“ říká Mozík, kterému trenéři posléze dali jasnou radu. „Říkali mi, abych si to hlavně užil a hrál jednoduše.“


A tak příkaz splnil. Obvyklá prvotní nervozita přešla hned po prvním střídání a Mozík opět předváděl to, co ho zdobilo v Plzni. Divákům nejednou ukázal, že umí tvrdě vystřelit. „Rád střílím. Měli jsme tam potom i nějaké závary, mohl z toho být gól, ale škoda, že to nevyšlo,“ říkal Mozík. „Důležité ovšem je, že jsme vyhráli. Bylo to super,“ dodal k utkání, které Ďáblové vyhráli nad Modrokabátníky z Columbusu 2:1.

Skvělý moment si vybral ještě ve třetí třetině. Útočníka soupeře zastavil parádním hitem, po němž několik fanoušků začalo jásat a jeden z komentátorů, Ken Daneyko (bývalý vynikající obránce, jedna z klubových legend), po něm zvolal: „Tak tohle byla paráda, vítej v NHL!“ I Vojtěch Mozík se k této situaci vyjádřil: „Určitě takový hit potěší. Navíc je fajn, když slyšíte ty fanoušky, jak jsou z toho nadšení. Snažil jsem se prostě hrát tvrdě a jednoduše, tedy to, co po nás chtějí trenéři,“ říká Vojtěch Mozík.

Do utkání nastoupil s číslem 53 na zádech, celkem odehrál 10 minut a 29 vteřin. Za tu dobu svou jednou střelou trefil branku a druhou minul, bohužel byl na ledě i při inkasovaném gólu.

Další utkání čeká Ďábly v noci ze čtvrtka na pátek o půlnoci středoevroského času proti Pittsburghu. Jestli do hry nastoupí i odchovanec mladoboleslavského hokeje, to zatím jisté není. „Uvidíme, jestli si mě v týmu nechají,“ říká. Prozatím tomu tak je, druhý start v NHL je tedy více než pravděpodobný. Kolik jich nakonec Mozík letos ještě stihne?

Foto: Czech Media Services