Statistiky základní části TELH

Základní část je minulostí. Co o Plzni vypovídají statistiky?

Škoda může být po základní části spokojená, Západočeši obsadili třetí místo v tabulce. Mnoha statistikám v defenzivě i v ofenzivě ale dokonce kralovali. V některých jako tým, ukázali se však také jednotlivci, zejména kapitán Milan Gulaš.

Týmové statistiky

V poslední čtvrtině základní části indiáni poskočili před Vítkovice a Hradec Králové na konečné třetí místo. Na druhý Třinec ztratili bod, na zisk Prezidentského poháru chyběly body tři, první místo slaví Liberec.

Plzeň rozjela úctyhodnou sérii koncem prosince a trvala až do 22. února. Z devatenácti extraligových utkání v řadě totiž Škoda nebodovala pouze jednou, když padla v Liberci 0:4! Až posledních pět kol se Západočechům úplně nevyvedlo, ani jednou neskórovali více než dvakrát a třikrát z pěti duelů padli, 52. kolo ale zakončili výhrou 2:1 v západočeském derby nad Karlovými Vary.

Modrobílí rovnoměrně rozložili získané body na domácí i venkovní kluziště, doma byli mírně úspěšnější. V Home Monitoring Aréně vybojovali 50 bodů, což v tabulce domácích zápasů stačí na 5. pozici. Venku to sice bylo o dva body méně, ale Západočeši jsou v této statistice o bod první před Třincem.

Škoda udržela nejlepší skóre +62 (178:116) a vedoucí příčku uhájila i v oddělených statistikách ofenzivy i defenzivy. Nastřílela o osm gólů více než Liberec s druhým nejlepším útokem, obdržela pak o gól méně než Třinec, jenž se prezentoval druhou nejpevnější obranou. V průměru indiáni nastříleli 3,42 branek na zápas a obdrželi 2,23 gólů na utkání. Zajímavostí je, že Plzeň se ujala vedení jen ve 25 z 52 případech, méněkrát udeřily jako první jen čtyři týmy, nejčastěji se do vedení dostávala Kometa, a to 34krát.

Nejlepším útokem z celé extraligy se pyšní Škodovka hlavně proto, že nejvíce střílí. V průměru Západočeši vyprodukují 33,23 střel ne zápas, toto číslo oproti statistice po třetí čtvrtině ještě zvýšili. Druhým nejčastěji střílejícím týmem je Mountfield HK s 31,83 pokusy, třetí je, možná překvapivě, Olomouc (31,75). S touto statistikou se pojí také úspěšnost střelby, tam na tom modrobílí nejsou vůbec špatně, dostali se přes deset procent, konkrétně na 10,3 %. Lépe je na tom jen Liberec s Liberec 10,8 %. Našemu čtvrtfinálovému soupeři stačilo 1651 střel jen na 127 gólů, což činí úspěšnost střelby 7,7 %.

Západočeši v poslední čtvrtině sice nedostávali tolik přesilovkových možností, ale dokázali je precizně využívat. V početních výhodách se dokonce vyhoupli na druhou pozici v počtu gólů (46), v procentuálním využití jsou třetí (19,83 %). Zajímavostí je, že Škodě se přesilovky mnohem více doma, kdy využila 25,78 % výhod jednoho či dvou hráčů na ledě, zatímco venku jen 12,50 %. Početním výhodám vévodí Liberec s 21,79 %, druhý je Třinec (20,39 %). Mora nastřílela jen dvaatřicet přesilovkových gólů, využila 16,41 % početních výhod.

Plzeň má rovněž precizní defenzivu, která nepouští soupeře k mnoha střelám, v průměru na zápas jen k 27,31, což je čtvrté nejmenší číslo v extralize, o malinko lépe jsou na tom Bílí Tygři, následuje Mountfield a nejvíce podporuje svého gólmana Mladá Boleslav. Naopak Vítkovice nechají Patrika Bartošáka pořádně chytat, v průměru na jejich brankáře letí za zápas 34,13 střel.

Indiánům sice o necelé procento klesla úspěšnost oslabení, přesto zůstávají v bránění přesilovek soupeře suverénně nejlepší s 93,9 %. Obdrželi pouze 15 branek, přičemž pod třicet gólů se dostaly jen Vítkovice! V úspěšnosti ubráněných oslabení je druhý Liberec (86,61 %), Olomouc je čtvrtá od konce s 80,79 %. Škodovka se rovněž nebojí zaútočit a vsítila již sedm branek v početní nevýhodě, víckrát, a to osmkrát, se prosadil jen Zlín a Litvínov.

Domácí zápasy v Home Monitoring Aréně navštívilo v základní části celkem 146 645 fanoušků, což činí průměr 5640 diváků na utkání, s tím se Škoda řadí na šestou pozici. Nejvíce se chodí na Spartě (průměr 9042), následuje Kometa (7491), třetí jsou Pardubice se 7328 diváky na zápas.

Individuální statistiky

Milan Gulaš – to je jeden z hlavních faktorů plzeňského úspěchu v základní části. Kapitán indiánů se řadí ke špičce celé extraligy, co se týče statistik, tam je vůbec nejlepší v mnoha ohledech. Před libereckým Kvapilem (25+32) ovládl závod o krále střelců se 30 góly i souboj o nejproduktivnějšího hráče extraligy, když ke třiceti gólům přidal 32 asistencí a kraloval o pět kanadských bodů. Nestačil pouze na prvenství mezi nahrávači, kde byl se 38 asistencemi lepší Petr Holík z Komety. Gulaš je na ledě hodně vidět také proto, že hodně střílí. Vyprodukoval totiž 232 střeleckých pokusů, což je o 58 více než druhý nejčastější snajpr Peter Mueller!

A komu se také z plzeňských hráčů povedla základní část po individuální stránce? Vojtěch Němec je s dvaceti góly a třinácti asistencemi druhým nejproduktivnějším Západočechem, v extraligových tabulkách mu patří 16. pozice, mezi střelci je sedmý. Poté už následuje posila z průběhu sezóny Jan Kovář. Ten za 28 zápasů stihl nasbírat 33 bodů (7+26), v kanadském bodování nejvyšší soutěže je dvaadvacátý. Z indiánů dále v produktivitě vynikali bojovníci Petr Straka (10+19) a Jan Eberle (16+12), druhý jmenovaný navíc kraloval ještě jiné statistice, jako jediný v extralize totiž skóroval v oslabení hned třikrát!

Obráncům jasně dominuje hradecký Petr Zámorský, ten je s 10 góly a 28 nahrávkami dokonce nejproduktivnější hráč Mountfieldu. Z indiánů se bodově nejvíce dařilo Peteru Čerešňákovi, ačkoliv ho v závěru základní části trápilo zranění, je nejproduktivnějším plzeňským bekem se statistikou 7+14 a celkově mu patří desátá pozice mezi obránci. Patnáctý je pak Lukáš Pulpán (1+18).

Nyní se přesuňme k defenzivním statistikám. Klíčoví jsou brankáři a ani tady Škoda nijak nezaostává. Ba naopak, Dominik Frodl se extraligové šance nezalekl a zářil od první minuty. Jeho úspěšnost zákroků se zastavila na 92,85 %, lépe je na tom jen vítkovický Patrik Bartošák (93,53 %). Dvaadvacetiletý gólman Západočechů dokonce opanoval průměru obdržených branek na zápas, jako jediný se dostal pod dva góly (1,89). Za ním následují Gašper Krošelj z Mladé Boleslavi (2,05) a hradecký Brandon Maxwell (2,06). Branislav Konrád a Frodl jsou také jediní brankáři, kteří si připsali tři asistence. Plzeňská dvojka s jedenácti odchytanými zápasy, Dmitri Miltchakov, si udržela úspěšnost zákroků přesně na 90 % a její průměr obdržených gólů na utkání činí 2,82.

Statistiku Radegast indexu znovu ovládl vítkovický Jan Výtisk s 265 body (+/- 0, 137 hitů, 128 zblokovaných střel), následuje Michal Gulaši z Brna. Plzeňané v číslech bojovnosti zaostávají, nejlepší z indiánů je Peter Čerešňák s 84 body (+15, 19 hitů, 50 zblokovaných střel). Co se týče oddělné statistice hitů, tam se Západočechům daří! Jako tým jich totiž nasbírali přesně 500, což je třetí nejvyšší číslo v celé extralize. Z Plzeňanů nejvícekrát soupeře na mantinel narazil kapitán Milan Gulaš, připsal si 51 hitů.

Indiáni se také zvedli v číslech na vhazování. Jako tým jsou šestí s úspěšností 50,97 %. Tuto statistiku razantně pozvedl svým příchodem Jan Kovář, který ovládl buly už ve 443 případech, a hlavně jeho úspěšnost je obdivuhodná. Ze všech extraligových centrů je vůbec nejlepší, jelikož vyhrál 62 % vhazování! Dobrá čísla drží ještě Václav Nedorost (53,77 %) a David Stach (53,72 %).

Strávenému času na ledě dominují obránci, nejvíce si zahraje liberecký bek Ladislav Šmíd, v průměru mezi mantinely stráví 24 minut a 37 sekund. Následují dvě plzeňská jména, dvě posily z průběhu sezóny. Michal Moravčík si na nedostatek herní praxe určitě stěžovat nemůže, odehraje totiž 23:37 na zápas. Vteřinu pod třiadvaceti minut na utkání pak nasbíral Jan Kovář, který je nejvytíženějším útočníkem celé soutěže!

HC Škoda Plzeň po základní části:

Postavení v tabulce: 3. místo
Počet bodů: 98
Skóre: 178:116
Nejproduktivnější hráč: Milan Gulaš – 62 bodů (30+32)
Nejlepší střelec: Milan Gulaš – 30 branek
Nejlepší nahrávač: Milan Gulaš – 32 asistencí
Nejproduktivnější obránce: Peter Čerešňák – 21 bodů (7+14)
Nejtrestanější hráč: Conor Allen – 94 trestných minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Peter Čerešňák (+15)
Nejhorší hráč v bodování +/-: Lukáš Kaňák (-4)
Nejlepší hráč v Radegast indexu: Peter Čerešňák 84 (19 hitů, 50 zblokovaných střel, +15)
Gólmani:
Dominik Frodl – 2569 minut / pr. 1,89 | 92,85 %
Dmitri Miltchakov – 596 minut / pr. 2,82 | 90,00 %

Zdroj statistik: hokej.cz