Ohlasy 3.zápas

Zítra je nový den, shodují se Svoboda s Čerešňákem

Plzeň – Indiáni zapisují první bod v sérii předkola play-off. Třemi body k tomu dopomohl i útočník Tomáš Svoboda, důležitý pátý gól právě po jeho asistenci přidal obránce Peter Čerešňák.

Tomáš Svoboda

Tomáši, kolik vás dnešní zápas stál sil?
Každé utkání jich stojí hodně, pokud chce člověk vyhrát. Samozřejmě je ten pocit ale sladší, když se duel dotáhne do vítězného konce. Pak se lépe regeneruje.

Dneska jste si osobně připsal tři body…
Samozřejmě spokojenost. Co si asi více přát v play-off, než vyhrát a nějakým způsobem k tomu moci přispět. Ale je to stále pouze jeden zápas, musíme zvládnout ještě dva. Zítra je před námi další den.

Kde se dnes lámal chleba?
Myslím, že se nám povedl už nástup do utkání. Takový jsme chtěli mít i v Ostravě, tam se nám to ovšem nepodařilo, nyní to bylo dvakrát důležitější. To asi napovědělo hodně ke konečnému výsledku.

V poslední části jste faulovaný zakončoval nájezd, posléze jel trestné střílení…
Situace ze hry byla lepší než samotná penalta, tam se mi to moc nepovedlo. Trošku mi uskočil puk. Ale naštěstí to nebyl klíčový moment, aby musel rozhodovat zápas.

Jak moc bylo nepříjemné snížení Vítkovic na 5:3? Času ještě zbývalo hodně…
Proběhlo mi to hlavou, samozřejmě. Ale věřil jsem, že máme hodně sil a jsme odolní, že už to zvládneme a střetnutí si utéci nenecháme.

Jaký průběh očekáváte zítra?
My máme nůž na krku zítra stejně jako dnes. Musíme do toho opět vlétnout a držet to po celých šedesát minut. A jít si za naším cílem – tedy v neděli si to rozdat o postup v Ostravě.

Co bylo dnes lepší oproti duelům v Ostravě?
Určitě vstup do utkání. Co se nám nepovedlo tam, jsme doma splnili na sto procent. Hlavně jsem rád, že jsme si ukázali, že góly dávat umíme a vyhrát zápasy také. To je pro nás odrazový můstek pro další střetnutí.

V sérii jste inkasovali již tři branky v oslabení, čím to?
Je to věc, která by se neměla stávat, ale... Těžko popsat… Musíme se toho každopádně vyvarovat, protože dnes nás to naštěstí zápas nestálo, ale v přesilových hrách musíme mít navrch my.

Komise potrestala sudí za oba zápasy v Ostravě. Pomohlo vám to nějakým způsobem?
To je těžké. Ty duely už nám to nevrátí i kdyby dostali pokuty za 100.000Kč. Takže je to stejně jedno. Na druhou stranu je to alespoň trošku satisfakce, že jsme měli pravdu a chyby tam byly. Ale já osobně se tím příliš nezabýval. Výsledek to totiž stejně nevrátí.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně úspěchů!

Peter Čerešňák

Petře, jak těžký zápas to dnes byl pro obránce?
Bylo to náročné hlavně po psychické stránce, protože prohra by nám ukončila sezónu. Ale jsem rád, že jsme to zvládli a zítra máme šanci opět zabojovat o navrácení se do Vítkovic.

Vaše trefa byla výstavní. Stihl jste mířit?
Podíval jsem se na bránu a zhruba jsem věděl, kam to chci dát. Naštěstí to tam padlo a já se mohl radovat.

Byla větší než obvykle?
Samozřejmě. Vždy to potěší, ale v takovémto utkání, který byl, se to násobilo. Hlavně ale zítra musíme dnešní výhru potvrdit.

Dají se nějak popsat pocity, s kterými člověk do takového utkání jde?
Možná trochu nervozita, ale taková zdravá. Také jsme byli hodně nabuzení, že už nemáme kam uhnout. Buď vyhrát nebo je konec.

Co jste říkal na dnešní atmosféru na stadionu?
Fanoušci byli fantastičtí. Pomáhali nám během celého utkání, takže doufám, že to tak bude i zítra.

Co vy osobně říkáte na inkasované branky při vlastních přesilových hrách?
Jak říkal Tomáš – nemělo by se to stávat. Ale stává se to i jiným klubům, nejenom nám. Takové věci se dějí, je potřeba se z toho poučit a dávat si na to pozor, protože to i může celý zápas rozhodnout.

Jak těžké bylo v závěru utkání krotit emoce?
Myslí si, že to k tomu patří. Z naší strany to bylo již jen o tom, abychom to v klidu dotáhli do vítězného konce a nenechali se třeba nějak hloupě vyloučit. To si myslím, že se nám podařilo a jsme šťastní.

Kudy vede cesta k úspěchu i zítra?
Vítkovice se z dneška jistě poučí. Musíme mít start do utkání jako dnes. Bude pak vše dobré a máme šanci na úspěch.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně úspěchů!