Ohlasy 10. kolo

Ztrácíme vedení naprosto zbytečně, na tom musíme nejvíce zapracovat, shodují se Eberle s Gulašem

Plzeň - Diváci v LOGSPEED CZ Aréne dnes viděli fantastickou přestřelku s vítězným koncem pro indiány. Navíc kapitán Milan Gulaš zazářil hattrickem a jako třešničku na dortu překonal extraligový rekord v počtu zápasů v řadě s alespoň jedním vstřeleným gólem. Ten vítězný zase zapsal Jan Eberle.

Milan Gulaš
Milane, jak jste si užil překonání rekordu?
Nevím, jak bych to popsal. Na mě otázky na statistiky chodí pomalu každou sezónu a já už se to trochu naučil v sobě potlačit. Nechtěl jsem si to připouštět a nechat se tím svazovat. Šel jsem do zápasu s tím - jako vždycky - podat co nejlepší výkon a vyhrát. A kdyby se to podařilo, byl bych rád. Moc si toho ale samozřejmě vážím. Je to ale práce i kluků, viz. krásná přihrávka od Luboše Roba, což byla nacvičená věc.

Kdy jste možný rekord začal vnímat?
Asi minulý zápas. Ale jak jsem říkal, ne extra moc. Jsem samozřejmě rád, budu se nadále snažit šňůru prodloužit. Viděl jsem, jaká jména se pohybují přede mnou, to by byla úplná fantazie se k nim přiblížit. Já chci hlavně každý zápas vyhrát a ne se koukat neustále na statistiky. Nebudu pořád střílet, když je lepší nahrát. Není to pro mě jednoduše nejpodstatnější věc. To je to, abychom jako tým vyhrávali a v klidu proplouvali sezónou a připravili se na play-off.

Jde překonat i historický rekord Milana Nového?
To je sci-fi, pokračování - Den nezávislosti 3. Sezóna je ohromě dlouhá, jsme stále na začátku. Každý hráč by chtěl překonat takovou legendu, takového hráče. Musíme být ale realisté. Může přijít zranění, herní krize, cokoliv a vše se nad sezónou může podepsat. Já to beru jako nemožné.

Jak vám bylo, když celá Aréna skandovala vaše jméno?
Vnímáte to, určitě, ovšem nechci se rozptylovat. Já, když jdu do zápasu, tak vypnu, přepnu na jinou kolej. Ať je to 1:6 nebo 6:1, pořád se snažím. Každopádně fanouškům za to patří velké díky, moc jsem si to užil. Nyní na konci si mě ještě zavolali zpět, bylo to krásné.

Co říct k samotnému duelu?
Náš největší problém je, že dokážeme dominovat v první třetině, dávat góly, soupeře přebruslit, vedeme o dva či tři góly. Jenže sami si svými chybami, nezkušeností a hloupostmi pouštíme soupeře zpět do utkání. Na tom musíme ohromě zapracovat, to by se nám mohlo vymstít.

Co dnes rozhodlo?
Pardubice vůbec nehrály špatně, určitě jim pomohly minulé duely. My jsme v první části od první do poslední minuty hráli to, co jsme chtěli, ale pak se to zase úplně otočilo. Sami jsme soupeře dostali na koně. Důležité je, že jsme v oslabení, kterých bylo hodně, inkasovali pouze jednou a tím jsme si dnes pomohli.

Čím to, že tým letos nehraje odzadu tak klidně jako vloni?
Musíme se podívat na to, jaký věkový průměr jsme měli minulou sezónu. Vloni to bylo 28 let, nyní 24 let. To jsou čtyři roky zkušeností. Máme vše postavené na odchovancích, nemůžeme si kupovat milionové hvězdy. Tým prochází vývojem a učí se. Všichni vidí chyby, každý je děláme, nejsme stroje. Ale je důležité se z toho poučit. Máme tam spoustu mladých kluků, kteří hrají první rok v extralize na stabilním postu a já si myslím, že tak špatné to není. Vezměte si, že i tak jsme čtvrtí. Pokud takto budeme pokračovat, jsme v cíli – tedy v šestce.

Dnes jste přidal kromě gólů i řadu hitů během jednoho střídání…
Cítil jsem, že tam se zápas může lámat. To mi trošku v týmu chybí – fyzická hra, musíme jí přidat. Ubírá to soupeřům sílu a nás to může nakopnout. Já vnímal, že je potřeba trošku přiostřit a řekl jsem si, že jedno střídání budu takto dohrávat. Samozřejmě čistě, nijak zákeřně.

Jak se těšíte na úterní konfrontaci s Honzou Kovářem?
Když mám čas, koukám se na zápasy a daří se mu. To mu moc přeji a těším se, až přijede.

Jan Eberle
Honzo, jste rád, že to tam konečně padlo?
Jsem rád. Mohl jsem pomoci týmu vyhrát za nerozhodnutého stavu. Nemůžeme se spoléhat na dva kráče, kteří hrají fantasticky, je to od nás potřeba. Jdou nám všem příkladem, dělají vše, co bychom měli i my ostatní. Milan je lídr jak má být.

Čím to, že bylo čekání tak dlouhé?
Ani vloni jsem v úvodu moc nezářil (smích). Sezóna je dlouhá, nebudu jí házet do koše po desátém zápase. Šel jsem si zatím a jsem rád, že to konečně vyšlo. Když se vám nedaří, nesmíte si to připouštět, i když do hlavy se vám to vkrádá, jak chcete týmu pomoci. Nyní se mi hodně ulevilo a doufám, že to bude pokračovat.

Jak byste svůj vítězný gól popsal?
Snažíme se na buly v útočném pásmu vždy do toho jít a chtít puk získat. Po buly tam touš zvláštně vyplaval, tak jsem si řekl, že vystřelím a naštěstí to tam padlo.

Čím to, že často ztrácíte vysoké vedení?
Začneme dobře, pak přijde výpadek, který by se neměl stávat. Je začátek sezóny, všechny týmy mají sílu a všichni se snaží urvat body, je to bojovné, tabulka ještě není rozdělená a první čtvrtina je vždy na krev. Te sezóna je dlouhá a já věřím, že máme kvalitní kádr na to, abychom plnili ty nejvyšší cíle, které máme.

Jak moc velká bude šance zlomit doma Zug velkým rozdílem a vyhrát skupinu?
Hrajeme před našimi fanoušky, podporují nás, chodí na každý zápas a nemůžeme něco vynechat nebo šetřit síly. To se nevyplácí. Dokud šance je, budeme o ní bojovat. V Lize mistrů chceme vyhrát každý zápas a nabrat tam zkušenosti a přenést si je do tuzemské soutěže. Vloni nám to pomohlo a věřím, že pomůže i letos. Málokdo si můžeme zahrát proti nejlepším týmům v Evropě.

Jak jste v kabině vnímali možný rekord Milana Gulaše?
Všichni to ví. Ale snažíme se ho neznervózňovat. Podívejte se, v jaké hraje fazóně. Spíše my bychom měli být nervózní, aby neodešel do NHL nebo KHL. Hraje neuvěřitelně, jsou to správní lídři i s Tomášem Mertlem, který se vrátil ve velké formě. Týmu pomáhají velkým způsobem. Jsou to kapitáni lodi a udávají jí správný směr.