DOR: MBL - PLZ 2:5

Skvělá práce! Dorost porazil lídra z Mladé Boleslavi!

Po výhře nad Energií změřily mladé pušky síly s vedoucím celkem tabulky skupiny A - Mladou Boleslaví. Plzeň těžkou prověrku zvládla na výbornou, vyhrála na ledě soupeře 5:2. Opět úřadoval mladý Adam Benák, který vstřelil v novém roce již svůj druhý hattrick.

BK Mladá Boleslav - HC Škoda Plzeň

2:5
0:2, 2:1, 0:2

Branky a nahrávky: 32. Vítek (Moyseyev), 33. Průšek (Hradec) – 17. Kučera (Eichler), 19. Bílek (Prošek), 33. Benák (Mazanec, Hořejší), 53. Benák (Makovec), 55. Benák (Hořejší, Jiříček).
Průběh utkání: 0:0, 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:5.

Rozhodčí: Vyštejn – Gabriel, Zmeškal.

vyloučení
4:7
Využití
0:1
střely na branku
20:30
Diváci
80

BK Mladá Boleslav

Forst (Vystrčil) – Hlinský, Křivánek, Kubíček, Halman, Skok, Průšek – Šachl, Hradec, Kristek, Steklý, Šindelář, Gron, Moyseyev, Hasman, Dobner, Vítek.

HC Škoda Plzeň

Jansa (Mařík) – Jiříček, Lučan, Hromádka, Prošek, Skala, Eichler – Bílek, Beran, Hořejší, Mazanec, Reiser, Řehoř, Hofrajtr, Pittr, Kučera, Benák, Makovec.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Daniel Jansa 60 20 2 18 90,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Adam Benák 3 0 3 2 0
Matyáš Beran 0 0 0 -1 2
Jan Bílek 1 0 1 2 0
Josef Eichler 0 1 1 0 2
Aleš Hofrajtr 0 0 0 0 0
Marek Hořejší 0 2 2 1 0
Jakub Hromádka 0 0 0 1 0
Adam Jiříček 0 1 1 2 2
Jan Kučera 1 0 1 1 0
Antonín Lučan 0 0 0 1 0
Petr Makovec 0 1 1 3 6
Aleš Mazanec 0 1 1 1 0
Tomáš Pittr 0 0 0 -1 0
Hynek Prošek 0 1 1 1 0
Jiří Reiser 0 0 0 -1 0
Denis Řehoř 0 0 0 -1 2
Tomáš Skala 0 0 0 -1 0

komentář

Hned po patnácti vteřinách provětral pozornost domácího brankáře Adam Benák, Forst včas zasáhl. Stejně si vedl i maskovaný muž indiánů proti střele Kristka. Následně dostala Boleslav výhodu první početní výhody, Plzeň ji však bez problémů přečkala. Naopak poté mohla sama udeřit, ránu Marka Hořejšího na poslední chvíli vykopl domácí gólman svým betonem. Škodovka byla nadále lepší a v sedmnácté minutě za to byla odměněna vedoucí trefou. Jan Kučera se parádně prokličkoval skrz domácí obranu až před Forsta a i s ním si nakonec dokázal poradit. A to nebylo vše! Za dvě minuty domácí brankář pouze vyrazil střelu Proška a pohotový Jan Bílek z dorážky navýšil plzeňské vedení. Po dvaceti minutách vedla Škoda nad lídrem skupiny A o dvě branky.

Prostřední dějství začalo přesilovkou Plzně, v té nebezpečně pálil obránce Adam Jiříček, jeho ostrou ránu stačil ale včas zastavit Forst svým betonem, nicméně k odraženému kotouči se dostal Aleš Mazanec, avšak i proti jeho bleskurychlé dorážce se vyznamenal domácí gólman. I Středočeši měli svou velkou šanci. Snížení měl na hokejce Stanislav Gron, ten ovšem minul poloprázdnou plzeňskou klec. Domácí to ale nakonec dlouho mrzet nemuselo. V následující minutě vyslal ostrou ránu z kruhu Jakub Vítek a Boleslav na svého soka ztrácela už jen jednu branku. Tahle situace ovšem trvalo pouhých 31 vteřin. Adam Benák potvrdil svou fantastickou formu v roce 2022 a vrátil Plzni dvoubrankový náskok. Bláznivá minuta ale pokračovala. Za dalších šestnáct vteřin Jáchym Průšek s velkou pomocí hostujících hráčů opět snížil na rozdíl jediné trefy. Za 47 vteřin padly hned tři branky. V závěru druhé třetiny se domácí pokoušeli o vyrovnání, Jansa už byl ovšem bezchybný.

Velkou šanci na srovnání měli domácí začátek poslední dvacetiminutovky, hned ve druhé minutě inkasoval Petr Makovec dvě minuty za hákování. Plzeň však těžkou prověrku zvládla na výbornou a už při rovnovážném stavu na ledě měl velkou šanci Adam Benák, který zůstal nehlídaný u levé tyčky, skrz beton brankáře ale nedostal puk do sítě. Bruslařům se nedala upřít snaha, nicméně dnes neměli svůj den. Po dalším zvládnutém oslabení přišel zřejmě zlom v utkání. Škodovka se dostala do brejku dvou na jednoho a ten zvládla na jedničku. Petr Makovec oslovil na druhé vlně najetého Adama Benáka, který to již měl snadné. Následně dostali výhodu o jednoho muže navíc i modrobílí a oproti Boleslavi si vedli znamenitě. Po třinácti vteřinách Marek Hořejší oslovil koho jiného než Adama Benáka, který zkompletoval svůj hattrick. Poslední šanci v utkání měli opět hosté, leč Aleš Mazanec svůj únik neproměnil. Škodovka porazila Mladou Boleslav 5:2 a do tabulky si připisuje velice cenné tři body.


FOTO: Martin Voltr.

Ohlasy trenérů

David Vrbata (BK Mladá Boleslav): „Plzeň byla tentokrát lepší, od začátku si šla za vítězstvím víc. My jsme zápas sice odmakali, bohužel to ale nestačilo a nezbývá než soupeři pogratulovat. A že jsme měli mezery v sestavě? Na to se nechci vymlouvat. Jsme rádi, že několik kluků dostalo šanci v juniorce, alespoň jsme dostali do hry kluky, které třeba doteď až tolik nehráli. Jsme za to rádi, za obojí. Teď je třeba se z tohohle zápasu hlavně poučit.“

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Bylo to oboustranně kvalitní utkání. Viděli jsme hodně nasazení, bojovnosti a bruslení. Na dorostenecký hokej to byl velmi dobrý zápas, velmi vyrovnaný. Myslím, že jsme byli hladovější, a že jsme zaslouženě vyhráli. Kluci to odmakali a ve třetí třetině se nám to podařilo zlomit. Kéž by bylo takových zápasů co nejvíc.“