DOR: PLZ - SPA 5:2

Dorost zakončil základní část vítězstvím nad Spartou!

Dnešním dnem skončila základní část Extraligy dorostu. Plzeň na závěr hostila pražskou Spartu a s dlouhodobou částí se rozloučila vítězstvím.

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha

5:2
2:1, 2:1, 1:0

Branky a nahrávky: 2. Titlbach (Kučera, Jiříček), 19. Hořejší (Hromádka, Benák), 23. Hořejší (Kučera, Titlbach), 37. Makovec (Řehoř, Jiříček), 59. Makovec (Řehoř) – 8. Skuratov (Žemlička, Poláček), 34. Fábry (Křišťan, Novák).
Průběh utkání: 0:0, 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 5:2.

Rozhodčí: Kosnar – Sýkora, Hošťálek.

vyloučení
3:7
Využití
1:0
střely na branku
38:24
Diváci
55

HC Škoda Plzeň

Jansa (Mařík) – Jiříček, Lučan (A), Hromádka, Buzek (A), Eichler – Bílek, Beran, Hořejší (C), Mazanec, Reiser, Řehoř, Pittr, Kaiser, Kučera, Benák, Titlbach, Makovec.

HC Sparta Praha

Kogler (Přikryl) – Hašek, Šeba, Bartoň (C), Byakov, Mack, Janský, Port – Stepanchuk, Odehnal, Potoma, Žemlička, Novák (A), Fábry, Skuratov, Poláček, Žmola, Křišťan.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Daniel Jansa 60 24 2 22 91,67 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Adam Benák 0 1 1 1 0
Matyáš Beran 0 0 0 0 0
Jan Bílek 0 0 0 -2 0
Adam Buzek 0 0 0 -1 0
Josef Eichler 0 0 0 1 2
Marek Hořejší 2 0 2 2 0
Jakub Hromádka 0 1 1 2 0
Adam Jiříček 0 2 2 3 0
Šimon Kaiser 0 0 0 0 0
Jan Kučera 0 2 2 -1 0
Antonín Lučan 0 0 0 -2 0
Petr Makovec 2 0 2 2 2
Aleš Mazanec 0 0 0 1 0
Tomáš Pittr 0 0 0 2 0
Jiří Reiser 0 0 0 1 2
Denis Řehoř 0 2 2 2 0
Adam Titlbach 1 1 2 -1 0

komentář

Závěrečné dvacáté kolo začalo pro modrobílé barvy nejlépe jak mohlo. Hned ve druhé minutě napřáhl Jan Kučera a jeho pokus šikovně tečoval Adam Titlbach, který tak výborně navázal na výkony z posledního vzájemného zápasu. V další zajímavé šanci se ocitl Denis Řehoř, který si najel mezi kruhy, jeho střela zápěstím ovšem skončila v lapačce brankáře Sparty. Poté v přesilové hře pálil Josef Eichler z levého kruhu a Kogler se musel činit, aby puk dokázal zastavil před brankovou čárou. Plzeň byla v úvodu zápasu lepším celkem, jenomže na začátku osmé minuty se hostům povedlo srovnat. Žemlička našel bekhendem na ose hřiště volného Alexandra Skuratova, který se trefil přesně pod horní tyčku. Následně zůstal Matyáš Beran zapomenutý u levé tyče, plzeňský útočník se snažil prosadit bekhendem, Kogler si svou bližší tyčku ale pohlídal. Poté jeli domácí dokonce sami ve dvou jen proti brankáři, Benák našel na druhé vlně Jana Kučeru, ten svou ránu ovšem poslal jen do betonu Koglera. Škodovka si krátce před přestávkou nakonec vzala zpět své ztracené vedení. Jakub Hromádka napřáhl na levé straně a rána domácího obránce tečoval těsně před brankářem Sparty Marek Hořejší. Po dvaceti minutách tak vedli Plzeňané 2:1.

Prostřední část začala přesilovou hrou indiánů, za katr za faul kolenem musel hostující útočník Stepanchuk a modrobílí nabídkou nepohrdli. Plzeň se po vyhození rychle vrátila do útočné třetiny, na pravé straně nabral puk na bekhend Marek Hořejší a jeho křižnou ránu zastavila až síť v bráně. Nedlouho poté vzal Jan Bílek na sebe rychlé přečíslení dvou na jednoho, jeho střelu z pravého kruhu avšak Kogler chytil. Následně si obě mužstva vyměnila po jedné početní výhodě, v nich tentokrát ale kralovali brankáři. Krátce za polovinou utkání se hostům přece jen povedlo utkání zkorigovat. Petr Křišťan od zadního mantinelu našel na ose hřiště Andreje Fábryho, který se ranou z voleje trefil přesně k pravé tyči. O dvě minuty později měl na hokejce hattrick Marek Hořejší, jeho ránu ovšem zastavil horní tyč Koglerovy brány. Domácí to nakonec nemuselo dlouho mrzet, jelikož v následující minutě brankář Sparty neudržel střelu Řehoře, odražený puk si bleskurychle našel Petr Makovec a pohotovou dorážkou ho dopravil na místo určení. V poslední minutě mohli Pražané opět snížit, jenomže Fábry nejprve netrefil prázdnou bránu a následně dvakrát po sobě Plzeň zachránilo břevno.

Poslední dvacetiminutovku odšpuntoval svou střelou z osy hřiště obránce Antonín Lučan, jeho ránu dokázal však Kogler zkrotit. Utkání se nadále hrálo ve vysokém tempu, nechyběla řada osobních soubojů, ani jeden tým si nedaroval zadarmo metr ledu. Náskok Západočechů mohl navýšit Aleš Mazanec, kterého přesným pasem našel Adam Benák, útočník Plzně však tváří v tváři brankáři poslal kotouč jen do připraveného Koglera. Následně k odraženému kotouči spěchal Tomáš Pittr, jeho nečekaná střela z velkého úhlu avšak gólmana nepřekvapila. Dvě minuty před koncem si vzali hostující trenéři oddechový čas, Max Kogler zůstal na střídačce a Sparta to zkusila v šesti bruslařích. Risk ale neznamenal zisk, naopak. Řehoř přihrál do volného prostoru Petru Makovcovi, který ze středního pásma trefil opuštěnou hostující klec a dal výsledku definitivní podobu.



Ohlasy trenérů

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Porazit Spartu je pro nás vždycky úspěch. Hrál se vyrovnaný, velmi dobrý zápas, hodně nahoru dolů. Nám se podařilo proměnit šance, které jsme si vypracovali. Jsme moc rádi za vítězství.“

Tomáš Netík (HC Sparta Praha): „Plzeň dneska byla lepší. První třetinu jsme nějak přežili za stavu 1:2, poté jsme měli šance a dokázali jsme se vrátit zpět do utkání. Mohli jsme srovnat i na 3:3, místo toho nám opět odskočili. Zasloužené vítězství pro domácí.“