DOR ČF3: ZLN - PLZ 1:3

Dorost nejrychlejší cestou postoupil do semifinále!

Čtvrtfinálová série se přesunula na opačný kout republiky. Plzeňští dorostenci jeli do Zlína s pocitem, že v případě výhry budou slavit postup do semifinále. A to se díky obratu ve třetí třetině nakonec také povedlo.

PSG Berani Zlín - HC Škoda Plzeň

1:3
0:0, 1:0, 0:3

Branky a nahrávky: 35. Pilát (Řezníček, Vaculík) – 53. Kučera, 57. Kučera (Makovec, Bílek), 60. Mazanec (Buzek, Hořejší).
Průběh utkání: 0:0, 1:0, 1:3.

Rozhodčí: Skopal – Rychlý, Hranoš.

vyloučení
3:3
Využití
1:0
střely na branku
28:45
Diváci
169

PSG Berani Zlín

Kowalczyk (Uherek) – Kotala, Řezníček, Hamrla (A), Mikel, Kopřiva, Špaňhel, Šišák (C) – Urban, Vaculík, Holba, L. Heš, Pilát, Marek, Babulík (A), Kaláč, J. Heš.

HC Škoda Plzeň

Jansa (Mařík) – Jiříček, Lučan (A), Hromádka, Buzek (A), Skala, Eichler – Bílek, Hořejší (C), Mazanec, Reiser, Řehoř, Pittr, Kaiser, Kučera, Benák, Titlbach, Makovec

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Daniel Jansa 60 28 1 27 96,43 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Adam Benák 0 0 0 0 0
Jan Bílek 0 1 1 2 0
Adam Buzek 0 1 1 2 0
Josef Eichler 0 0 0 1 2
Marek Hořejší 0 1 1 1 0
Jakub Hromádka 0 0 0 0 0
Adam Jiříček 0 0 0 2 0
Šimon Kaiser 0 0 0 0 0
Jan Kučera 2 0 2 2 2
Antonín Lučan 0 0 0 2 2
Petr Makovec 0 1 1 2 0
Aleš Mazanec 1 0 1 1 0
Tomáš Pittr 0 0 0 0 0
Jiří Reiser 0 0 0 0 0
Denis Řehoř 0 0 0 0 0
Tomáš Skala 0 0 0 0 0
Adam Titlbach 0 0 0 0 0

komentář

Úvod zápasu byl vyrovnaný od obou celků, prvně mohli domácí zahrozit koncem páté minuty, když putoval na trestnou lavici plzeňský Josef Eichler, jenomže místo Beranů se tlačil ve vlastním oslabení do zakončení Aleš Mazanec, Kowalczyk však se štěstím jeho nájezdu odolal. Zlín odpověděl již při rovnovážném stavu na ledě střelou Martina Vaculíka, Jansa ale zasahovat nemusel. Následně si přesilovou hru vyzkoušela i Plzeň a ta si vedla o poznání lépe. Nebezpečná byla zejména rána Eichlera, po které jeho parťáci ještě neúspěšně doráželi na brankovišti. Modrobílí nadále tlačili, dálnici volného místa měl před sebou Adam Buzek, avšak hostující bek těsně minul levou tyč. Vzápětí neuspěl ani Marek Hořejší z pravého křídla, Kowalczyk jeho jedovatou ránu včas dokázal zastavit. Do vedení tak mohli v posledních vteřinách první třetiny domácí Berani, Lukáš Heš ale nadějnou akci nedotáhl do zdárného konce. Po úvodním dějství tak obě mužstva odcházela do šaten za bezbrankového stavu.

Na začátku druhé části domácí dohrávali zbytek přesilové hry, hostujícího brankáře však neohrozili. To se na druhé straně povedlo Adamu Jiříčkovi, jenž od modré čáry vylekal Kowalczyka. Nedlouho poté byl ve stoprocentní šanci Antonín Lučan, který si sjel mezi kruhy, v nejméně vhodný moment mu ale kotouč přeskočil hokejku. O minutu později byl Adam Buzek ve stejné pozici, tentokrát už hosté zakončit dokázali, maskovaný muž Beranů ovšem své mužstvo podržel. Tlak indiánů sílil. V další dobré příležitosti se ocitl u levé tyče volný Aleš Mazanec, avšak ani on úvodní branku zápasu nevstřelil. Kowalczyk byl nadále v trvalé permanenci, leč i proti ráně Titlbacha se domácí brankář vyznamenal. Hosty to mohlo mrzet dvojnásob, protože Zlín následně dokázal využít nabídnutou početní výhodu. Před Jansou se strhla mela o odražený kotouč, ten následně vyplaval na ose hřšitě u Tomáše Piláta, který plzeňského brankáře dokázal prostřelit. Krátce před odchodem do šaten mohl domácí vedení navýšit Lukáš Heš, jeho bekhendový pokus ale v brance neskončil. Po čtyřiceti minutách tak odcházeli do šaten šťastnější domácí Berani.

Zraje poslední dvacetiminutovky napřáhl ke střele domácí Pilát, leč černá guma si to namířila vedle brány. Plzeň se poté více a více tlačila do zakončení, jedno z nich měl na svědomí Tomáš Skala, Kowalczyk si však s jeho pokusem poradil. Na domácího brankáře si nepřišel ani Aleš Mazanec, který to zkoušel ranou na první tyč. Následně Šimon Kaiser zakončil individuální průnik střelou, Samuel Kowalczyk byl však opět velmi jistý. Nakonec se ujala možna ta nejpřekvapivější střela ze všech. Jan Kučera od zadního mantinelu nahodil kotouč na brankáře a od betonu Kowalczyka zapadl puk do brány a rázem bylo srovnáno. Plzni narostla křídla a před brankářem Zlína bylo horko. Tři a půl minuty před koncem Škodovka rozhodla o svém postupu do semifinále. V rychlém přečíslení dvou na jednoho dostal Jan Kučera ideální přihrávku na levou stranu od Petra Makovce, plzeňská útočník dokázal záhy trefit poodkrytou část brány a svou druhou brankou v zápase překlopil vývoj na plzeňskou stranu. Berani to v poslední minutě zkusili bez brankáře, ale stejně jak v prvním zápase jim risk nevyšel. Naopak deset vteřin před koncem trefil Aleš Mazanec prázdnou bránu, čímž dal výsledku definitivní podobu. Západočeši jsou prvním celkem, kteří postoupili mezi čtyři nejlepší celky, tudíž na soupeře si zatím musejí počkat.



Ohlasy trenérů

Radek Pšurný (PSG Berani Zlín): „Dostali jsme nešťastné góly. Za stavu 1:0 šest a půl minuty před koncem jsem věřil, že aspoň jeden zápas uhrajeme. Potkali jsme však těžkého soupeře. Nerad to přiznávám, ale myslím, že Plzeňští přes nás postoupili zaslouženě, přehráli nás.“vv

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Jsme hrozně rádi, že se nám povedlo postoupit již po třech zápasech. Dnešní zápas byl hodně v tempu, přesto si myslím, že jsme byli lepší. Měli jsme spoustu šancí, bohužel jsme se nemohli prosadit a vzápětí jsme inkasovali. Ve třetí třetině jsme věřili, že pokud budeme pokračovat v naší trpělivé hře, tak zápas otočíme. Dle mého i Zlínu v závěru došly síly a my jsme utkání překlopili a zaslouženě postoupili. Teď si chvilku odpočineme a počkáme na dalšího soupeře. Rozhodně budeme chtít další úspěch.“