Z9 MČR1: LIB - PLZ 5:4

Deváťáci na úvod Mistrovství ČR těsně padli

Mladé pušky dnes vstoupily v úvodním utkání do závěrečného turnaje o titul, v prvním střetnutí z pěti během pěti dní vyzvaly na souboj Liberec.

Bílí Tygři Liberec - HC Škoda Plzeň

5:4
2:2, 1:1, 2:1

Branky a nahrávky: 15. Maxin (Krajdl), 16. Bartovič (Rozsíval), 27. Bartovič (Rozsíval), 41. Bartovič (Rozsíval), 45. Šťástka (Bartovič) – 10. Úbl (Tománek), 13. Maxa (Hanzák, Dyk), 29. Maxa (Dyk, Hanzák), 43. Maxa. Průběh utkání: 0:2, 3:2, 3:3, 4:3, 4:4, 5:4.

Rozhodčí: Grygara – Kořistka, Janoško

vyloučení
1:5
Využití
0:0
střely na branku
30:29
Diváci
45

Bílí Tygři Liberec

Bogač (Charvát) – Hrouda, Stromský, Seidl, Vápeník, Ehrenberger, Kanca – Langer, Kratochvíl, Bartovič, Svoboda, Šťástka, Plosová, Maxin, Krajdl, Rozsíval, Bajer.

HC Škoda Plzeň

Pavlis (Prantner) – Fousek, Lučan, Kamas, Černý, Kocek – Hodaň, Křepel, Hanzák, Maxa, Trachta, Klatovský, Dyk, Tománek, Úbl, Martinů

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Lukáš Pavlis 60 30 5 25 83,33 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Černý 0 0 0 0 0
Kryštof Dyk 0 2 2 1 2
Daniel Fousek 0 0 0 0 0
Jakub Hanzák 0 2 2 0 0
Lukáš Hodaň 0 0 0 0 0
Jiří Kamas 0 0 0 -4 0
Antonín Klatovský 0 0 0 1 0
Petr Kocek 0 0 0 -1 2
Daniel Křepel 0 0 0 -1 2
Jan Lučan 0 0 0 1 2
Pavel Martinů 0 0 0 -1 0
Jiří Maxa 3 0 3 0 0
Matěj Tománek 0 1 1 -2 0
Adam Trachta 0 0 0 0 0
Matyáš Úbl 1 0 1 0 0

komentář

Indiáni v úvodu duelu ustáli oslabení, aby v plných stavech naopak sami udeřili. K puku se na brankovišti dostal Matyáš Úbl a zavěsil pod břevno. Po chvilce zakročil Bogač betonem proti ráně Hanzáka, avšak nestačil na dorážku Jiřího Maxy. Ovšem Severočeši se nevzdali a po přibližně minutě vrátil své barvy zpět do zápasu z pravé strany Imrich Maxim. A jak rychle Západočeši dvoubrankový náskok vybudovali, tak rychle o něj i přišli. Adrien Bartovič totiž završil úvodní bláznivou periodu dorážkou Rozsívalovy střely. A to i proto, že těsně před sirénou nastřelil Maxa tyč.

Stejně jako první periodu i tu druhou načalo oslabení Škody, ta hru ve čtyřech znovu zvládla. Gólu se tak dočkali fanoušci až opět v plných stavech, kdy velký obrat dokonal Adrian Bartovič z pravého kruhu. I Plzeň ale rychle kontrovala na gól soupeře, když se po valné hromadě na brankovišti stal po dorážce dvougólovým také Jiří Maxa. Pavlise poté překonal Rozsíval, touš se ovšem za brankovou čáru nedošoural. Liberec si vzápětí zahrál i zkrácenou dvojnásobnou početní výhodu, leč i o druhé přestávce svítil na kostce nad ledem nerozhodný stav.

Hned po osmadvaceti vteřinách poslední dvacetiminutovky dokonal hattrick Adrian Bartovič a aby se indiáni nenechali zahanbit, stejnou mincí odpověděl Jiří Maxa. Definitivně tak vše rozsekl až Marek Šťástka, jenž se ihned po buly na pravé straně protáhl až na brankoviště a zasunul podél betonu ke vzdálenější tyči. Plzeňské přečíslení Hodaně s Maxou totiž Liberečtí překazili, po kličkované Maxima zase zasáhl Pavlis. Úvodní divoké utkání tak Plzeň ztrácí, již za necelých patnáct hodin ji ale čeká další soupeř - brněnská Kometa.

Ohlasy trenérů

Vojtěch Fiala (Bílí Tygři Liberec): „Máme velkou radost, že jsme zvládli první krok, který byl velmi těžký. Možná je i dobře, že jsme si hned první den zkusili takhle náročnou koncovku. Myslím si, že se tým díky ní semknul a doufám, že se od toho odrazíme do dalších zápasů. Teď nás čeká Slavia, opět to tedy rozhodně nebude nic lehkého."

Tomáš Pejchar (HC Škoda Plzeň):Měli jsme dobrý vstup do utkání a dostali jsme se do dvougólového náskoku. Bohužel jsme během dvou minut o něj přišli. Dle mého to bylo zlomové, kdybychom to udrželi do konce první třetiny, tak by to bylo jiné. Poté to bylo vždy o dotahování, k naší smůle jsme již nedokázali zareagovat na poslední branku soupeře. Šance jsme na to ale měli. Dalším faktorem bylo našich pět vyloučení. Oslabení jsme sice výborně ubránili, ale utkání to ovlivní. My jsme dostali přesilovku až 18 vteřin před koncem za vyhození kotouče soupeřem. I přes závěrečný tlak v power play se nám vyrovnat nepovedlo.“