PLZ - AMP 3:2sn

PLZ - AMP 3:2sn - Skvělý obrat! V nájezdech rozhodl Tomáš Mertl!

Po včerejší porážce od Düsseldorferu 2:4 šla Škoda Plzeň opět do akce. V italském Bolzanu vyzvala o konečnou třetí příčku na turnaji Ambri Piottu, která v semifinále nestačila na domácí Bolzano v poměru 2:3 po samostatných nájezdech.

HC Škoda Plzeň - Ambri-Piotta

3:2sn
0:1, 1:1, 1:0 - 0:0

Branky a nahrávky: 24. Bitten (Zámorský), 55. Hrabík (Schleiss), rozh. náj. Mertl – 19. Virtanen (Kneubuehler), 22. Špaček (Virtanen, Chlapík).
Průběh utkání: 0:0, 0:2, 3:2.

vyloučení
4:3
Využití
1:1
V Oslabení
0:0

HC Škoda Plzeň

Svoboda (Pavlát) – Piskáček, Zámorský, Houdek, Kaňák, Budík, Vitaloš, Kremláček, Kvasnička – Mertl, Meyer, Rekonen, Suchý, Kodýtek, Schleiss, Blomstrand, Hrabík, Sedlák, Bitten, Adamec, Malát.

Ambri-Piotta

Juvonen (Patenaude) – I. Dotti, Heed, Virtanen, Burren, Z. Dotti, Fohrler, Fischer, Zündel – Chlapík, Špaček, Hofer, Kneubuehler, Dufey, Bürgler, Marchand, McMillan, Pestoni, Trisconi, Kostner, Grassi.

Statistiky nejsou k dispozici.

komentář

Na začátku utkání byli mírně aktivnější hráči ze Švýcarska. Nejprve se po pravé straně pokoušel probít Bürgler, jenže jeho přihrávku mezi kruhy si obrana Škodovky pohlídala. Poté Fohrler vypálil tvrdě od modré čáry a Svoboda měl velké štěstí, protože proti jeho ráně vůbec nic neviděl. Neujala se ani další akce, to když Marchand krásnou přihrávkou oslovil mezi kruhy volného McMillana, nicméně ten ve skvělé pozici zamířil jen do hrudi Svobody. Nedlouho poté Fischer z levé strany přebruslil obránce Škody a z nebezpečné pozice vystřelil jen do boční sítě. Následně si vzala slovo také plzeňská Škoda. V přesilové hře vypálil z osy hřiště kapitán Západočechů Jan Schleiss, hostující brankář jeho ránu hlavou vytáhl nad branku. Když už to vypadalo, že obě mužstva odejdou do šaten za nerozhodného stavu, Ambri Piotta udeřila. Johnny Kneubuehler rozjel celou akci od vlastního brankáře, v útočném pásmu přesnou přihrávkou našel Jesseho Virtanena, který se trefil přesně pod horní tyčku. Po dvaceti minutách tak Škoda ztrácela na svého soupeře jednu branku.

Druhou třetinu odšpuntoval český hráč, bohužel pro Plzeň, ten v barvách soupeře. Filip Chlapík si všiml volného Virtanena, střelec první branky se neunáhlil, rychle předal puk ještě Michaelu Špačkovi, který se z levého kruhu nemýlil, Svoboda byl zcela bez šance. Dvoubrankové vedení nicméně Švýcarům dlouho nevydrželo. O tři minuty později vystřelil od modré čáry Petr Zámorský a jeho ostrou ránu těsně před brankářem šikovně tečoval Samuel Bitten. Vyrovnání měl posléze na hokejce Martin Vitaloš, který zkoušel překvapit Juvonena střelou od modré čáry, jenže plzeňský obránce mířil kousek nad branku. Naopak dvoubrankový náskok mohl vrátit Ambri Piottě Tim Heed, který se po nádherné přihrávce přes celé pásmo dostal až před Miroslava Svobodu, ten byl ovšem ve svém brankovišti pozorný. V závěru druhé třetiny Plzeň ještě ubránila přesilovou hru soupeře, po čtyřiceti minutách tak nadále byla ve hře o pomyslnou bronzovou medaili.

Na začátku závěrečné dvacetiminutovky se Zdeněk Sedlák ve velké rychlosti nastěhoval až před Juvonena, kterému chtěl bekhendem zasunout kotouč za záda, jeho úmysl ale dokázal maskovaný muž Švýcarů pokrýt. Z rychlého brejku poté pálil Michael Špaček jen do připraveného Miroslava Svobody. Poté se museli indiáni celé dvě minuty bránit v oslabení ve třech, jelikož ve stejnou chvíli byli vyloučeni Kvasnička s Bittenem. Nicméně bránicí hráči se skvělým brankářem Svobodou se zaskvěli. Poté se nechal vyloučit Špaček a výhodu o jednoho muže si zahráli i indiáni. A na rozdíl od švýcarského celku se jim povedlo početní výhodu využít. Jan Schleiss v těžké pozici dokázal vystřelit a Kryštof Hrabík těsně před Juvonenem šikovně tečoval letící kotouč za jeho záda. Škodovka se následně snažila utkání ještě rozhodnout ve svůj prospěch, nicméně nepovedlo se a duel nakonec dospěl až do samostatných nájezdů.

A v nich se štěstí přiklonilo na plzeňskou stranu. Ve třetí sérii rozhodl o vítězství Západočechů povedenou bekhendovou kličkou Tomáš Mertl. V italském Bolzanu tak Škoda Plzeň skončila na třetím místě.

Ohlasy trenérů

Tomáš Vlasák (HC Škoda Plzeň): „Bylo to náročné utkání, protože soupeř byl hodně kvalitní. My jsme dotahovali skóre, kluci bojovali až do konce a toho si ceníme. Nájezdy nás posléze odměnily. V zápase bylo hodně nepřesností z naší strany, na můj vkus až moc. Doufám, že nám výhra v nájezdech zvedne trošku seběvědomí.“