DOR: PLZ - SPA

Dorost na závěr základní části padl v nájezdech

Je dobojováno, základní část Extraligy dorostu dospěla do svého finále. V poslední zápase dlouhodobé části hostila v repríze loňského finále indiáni pražskou Spartu.

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha

1:2sn
1:0, 0:1, 0:0 - 0:0

Branky a nahrávky: 20. Klatovský – 35. Hrubý (Netušil), rozh. náj. Netušil.
Průběh utkání: 0:0, 1:0, 1:2.

Rozhodčí: Hacaperka – Matys, Deja.

vyloučení
7:7
Využití
0:1
střely na branku
40:37
Diváci
72

HC Škoda Plzeň

Mařík (Šimánek) – Skala (A), Kocek, Černý, Holubec, Tolar, Kamas – Matějka, Slačík, Makovec (A), Beran, Pittr (C), Klatovsý, Pavlák, Úbl, Hofrajtr, Fábera.

HC Sparta Praha

Kogler (Tvrzník) – Janský, Mack, Cichoň, Byakov, Marton (A), Malínek – Novotný, Hrubý, Trachta, Poláček (C), Hlinka, Jakab, Netušil, Žemlička (A), Topol, Marek.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matyáš Mařík 65 37 1 36 97,30 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Matyáš Beran 0 0 0 0 2
Martin Černý 0 0 0 0 0
Dominik Fábera 0 0 0 0 0
Aleš Hofrajtr 0 0 0 0 0
Tomáš Holubec 0 0 0 0 2
Jiří Kamas 0 0 0 1 0
Antonín Klatovský 1 0 1 1 4
Petr Kocek 0 0 0 0 0
Petr Makovec 0 0 0 0 0
Jiří Matějka 0 0 0 0 2
Sebastián Pavlák 0 0 0 0 2
Tomáš Pittr 0 0 0 0 0
Tomáš Skala 0 0 0 0 2
David Slačík 0 0 0 1 0
Vojtěch Tolar 0 0 0 1 0
Matyáš Úbl 0 0 0 1 0

komentář

Jako první v zápase zahrozil Tomáš Skala, který napřáhl na modré čáře, hostující klec avšak těsně minul. Další rána plzeňského obránce byla přívětivě sražená k jmenovci Pittrovi, ten ale taktéž brankáře Koglera neprostřelil. Nopak na druhé straně se mohli radovat Pražané, Jakab dostal přihrávku před téměř prázdnou bránu, bekhendem ale nedokázal zasunout puk za Maříka. O dvě minuty později si udělal prostor na modré čáře obránce Jan Jánský, jeho prudká rána tentokrát zazvonila na levou tyčku. Mařík měl v tomto případě štěstí, to ovšem přeje připraveným. I Škodovka měla slibnou příležitost. Matyáš Beran si nabruslil s pukem mezi kruhy a jeho nebezpečná rána byla taktéž zastavena za pomocí brankové konstrukce. Jiří Kamas posléze protlačil kotouč na Klatovského, který byl sám na levém kruhu, vzápětí ale mířil jen těsně vedle tyče. Když už to vypadalo, že se do kabin půjde za nerozhodného stavu, Škoda přece jen udeřila. Antonín Klatovský se šest vteřin před konce dostal do další zajímavé situace a tentokrát ranou z levého křídla prostřelil Koglera. Po dvaceti minutách tak vedla Plzeň nad svým rivalem o jednu přesnou trefu.

Na startu druhého dějství našel Matyáš Úbl před brankou zcela volného Jiřího Matějku, ten měl čas si svou střelu připravit, Koglera přesto nepřekonal. Záhy měla Škoda obrovskou šanci ve vlastním oslabení. Petr Makovec si vzal kotouč pod svá bedra, z pravé strany si vybruslil do střelecké pozice, domácí útočník ale trefil jen břevno. Následně to na malé hale jenom zahučelo. Matyáš Beran dostal skvělý zpětný pas, plzeňský forvard napálil puk z jedničky, jenomže kousek vedle brány. Naopak Tomáš Hlinka měl na hokejce vyrovnání, puk dostal ideálně na levý kruh, avšak Matyáš Mařík opět předvedl fantastický zákrok. Sparta se ve druhé části nakonec ale přece jen dočkala, když využila početní výhodu. David Hrubý dostal puk na modrou čáru, hostující útočník se neunáhlil, viděl, že proti němu nikdo nevystoupil, tak šel až do brány a Maříka následně překonal díky povedené bekhendové kličce. Vojtěch Tolar mohl ve vlastním oslabení vrátit Škodě vedení, plzeňský bek dobruslil odražený kotouč, pak smolně trefil ale jen prostředek brány. Po čtyřiceti minutách tak bylo skóre nerozhodné.

Poslední periodu odšpuntoval Sebastián Pavlák, Kogler si ovšem jeho ránu našel ve své lapačce. Tomáš Pittr měl nedlouho poté dvě velké příležitosti. Nejprve se domácí kapitán proháčkoval od zadního mantinelu před bránu, puk mezi betony ale nezasunul. Vzápětí Pittr z mezikruží těsně minul bránu. Rozhodnout se snažila i Sparta, do slibné pozice si vybruslil Žemlička, z pravého kruhu však nemířil přesně. Petr Makovec pro změnu dostal puk na hranu brankoviště, poté ale Koglera rychlou střelou překonat nedokázal. Maříka taktéž nepřekonal František Neužil, který se dostal do samostatného úniku, jeho rychlou střelu zastavil maskovaný muž indiánů svou lapačkou. Z rychlého protiútoku nejprve pálil z osy hřiště Aleš Hofrajtr, neujala se ani následná rána Tomáše Skaly od modré čáry. Vyrovnané utkání tak po šedesáti minutách nenašlo svého vítěze.

V prodloužení se hrál vyrovnaný hokej, Plzeň měla k dispozici dokonce početní výhodu čtyři na tři, branky se diváci ale nedočkali. Před nájezdy sedmdesátku fanoušků pobavil alespoň rolbař, který měl velké potíže s úklidem ledové plochy, několikrát se musel dokonce vrátit. V penaltovém rozstřelu se následně Škodě nedařilo, neproměnila ani jeden nájezd. Rozhodující trefu tak zaznamenal hned v první sérii František Neužil. Škoda získala do tabulky jeden bod, který znamená, že v osmifinále play off se Plzeň utká s Českými Budějovicemi.


Ohlasy trenérů

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): „Dneska jsme hráli na malé hale, kde je menší hřiště. Hráči tak měli na vše méně času i prostoru, proto ve hře byla spousta nepřesností. Do play off se musíme zlepšit, dělat méně individuálních chyb a hlavně mít efektivnější koncovku.“

František Ptáček (HC Sparta Praha): „Z obou stran to byl pohyblivý zápas, mělo to dobré nasazení, nicméně utkání chyběly branky. Oba brankáři si tak hodně zachytali a předvedli dobrý výkon. Na konci jsme měli více štěstí, penalty už jsou loterie.“