PLZ - SPA - 0:1 po prodloužení - Zlomená hůl rozhodla o porážce!

P l z e ň - V posledním předvánočním duelu přivítali hokejisté plzeňského Lasselsbergeru hráče pražské Sparty. Po ospalé první třetině se začal hrát svižný hokej se šancemi před oběma brankáři a bezpočtem potyček. V třetím dějství byli domácí několikrát blízko vedoucího gólu, ale pokaždé ztroskotali na excelntním brankáři. Svatyni Sparty znovu hájil mladý Tomáš Pöpperle a byl nejlepším mužem na kluzišti. Po 60 minutách svítil na ukazateli skóre kuriózní stav 0:0 a muselo se tedy prodlužovat. Rozhodla náhoda, Martin Cibák při buly zlomil hokejku a při následném brejku doklepl puk do sítě nekrytý Jan Marek.

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha

0:1p
0:0, 0:0, 0:0 - 0:1

Branky: 64. Marek (Řezníček, Výborný). Rozhodčí: Minář - Dědek, Chytil. Vyloučení: 12:13. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 6 460. střely na branku: 40:22. Průběh utkání: .

HC Škoda Plzeň

Duba - Výborný, Špaček, Cartelli, Trnka, Nedoma, Jindřich, Výtisk - Moravec, Mar. Straka, Cibák - Paroulek, Mich. Straka, Andrašovský - Kudrna, Pospíšil, Matějovský - Mrázek, Kracík, Důras - Adamský

HC Sparta Praha

Pöpperle - Richter, Hanzlík, Řezníček, Schnabel, Dobroň, Procházka, Majeský, Pilař - Ton, Nedvěd, Chabada - Výborný, Marek, Hlaváč - Kratěna, Broš, Kašpařík - Netík, J. Straka, Kotrla

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Tomáš Duba 64 33 1 32 96,97 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dušan Andrašovský 0 0 0 -1 0
Mario Cartelli 0 0 0 0 0
Martin Cibák 0 0 0 0 6
Michal Důras 0 0 0 0 0
Robert Jindřich 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 0 4
Radek Matějovský 0 0 0 0 4
David Moravec 0 0 0 0 2
František Mrázek 0 0 0 0 0
Milan Nedoma 0 0 0 0 2
Martin Paroulek 0 0 0 0 2
David Pospíšil 0 0 0 0 4
Michal Straka 0 0 0 0 0
Martin Straka 0 0 0 -1 4
Jaroslav Špaček 0 0 0 -1 2
Pavel Trnka 0 0 0 0 0
Martin Výborný 0 0 0 0 0

komentář

První výraznou šanci v utkání si vytvořili hráči pražské Sparty. Špaček špatně nastřelil puk v útočné třetině. Nepovedená střela se dostala na hokejku Kratěny, jenž následně upaloval na plzeňskou branku. Špačkovi nezbyla jiná možnost, než sparťanského forvarda zastavit i za cenu faulu. Hosté se domáhali trestného střílení, ale to nebylo zcela na místě. Téměř celé dvě minuty početní nevýhody domácích se odehrávaly před plzeňských brankářem Dubou. Sparta si přesně přihrávala a několikrát vystřelila většinou z hokejek obránců od modré čáry. Po přerušení byla znatelná únava plzeňské čtyřky, která sotva pletla nohama. Tlak Sparty postupně sílil a domácí hráči se měli co ohánět, aby stačili. Ze strany si najížděl Kratěna a Dubu prostřelil. Puk se ovšem jen otřel o břevno a odrazil se jen kousek před brankovou čáru. Hned po této akci na druhé straně vyprášil Pöpperleovy betony Martin Straka. Plzeň se začínala s přicházejícím koncem první třetiny vyrovnávat soupeři a postupně se i domácí hráči dostávali do gólových příležitostí. Velkou šanci měl Špaček. Napřáhl od modré, ale puk se dostal vinou tečí mimo dosah branky.

Ve druhé třetině se hra už vyrovnala, což bylo znatelné hned v úvodních minutách. Po chybě dvou bývalých plzeňských hráčů Řezníčka a Dobroně najížděl na sparťanskou branku Cibák. Dostal se už do těsné blízkosti sparťanského gólmana, ale přestřelil branku. Při další šanci domácích obešel obránce Hanzlíka Paroulek, ale i on pak byl moc blízko před gólmanem, proto neměl moc času na zakončení. V polovině druhé třetiny sprintoval za vyhozeným toušem Petr Ton. Duba musel vyjet téměř až k modré čáře. Byl u puku dříve a vrátil jej do bezpečí středního pásma. Za okamžik mohli udeřit opět hosté. Netík nahrál do výborné příležitosti Výbornému. Okamžitě vypálil bez přípravy příklepem, ale trefil jen chrániče plzeňského mladého gólmana. Z protiútoku najel Andrašovský po levém křídle. Vystřelil po zemi ke vzdálenější tyčce, ale puk těsně minul branku. V závěru druhého dějství se začalo více přiostřovat. Libor Procházka napadl zezadu Martina Straku. Rozhodčí nechal čin bez povšimnutí, což se nelíbilo plzeňskému Cibákovi, jenž šel ostrý zákrok pomstít přímo za agresorem. Do bitky se vložil ještě i napadený Straka a také Hlaváč, který byl na blízku se vložil do boxerské vložky. Aktivně se do bitky následně přidaly obě dvě pětky obou mužstev. Rozhodčí nejaktivnější hráče Straku, Cibáka a Procházku s Hlaváčem na druhé straně vyloučil na dvě plus dvě minuty. Tresty se tedy rozdaly rovnoměrně a hráči pokračovali ve hře pět na pět. Půl minuty po vhození kotouče se už jasně více pralo, než hrálo. Pospíšil položil na lopatky Netíka a o kousek dále ručně spolu komunikovali Hanzlík s Kudrnou. Opět všichni aktéři vyfasovali trest na dvě plus dvě minuty. Na obou trestných lavicích bylo celkem devět hráčů. Více jich je na sparťanské, kde se tísní celá pětka Sparťanů, ke kterým se za okamžik přidal i šestý hráč. Byl jím Richter, který si putoval odpykat dvě minuty za podražení. Do poslední, ale nejslibnější šance v dosavadním průběhu se dostal plzeňský obránce Jindřich, který se sám řítil na Pöpperleho. Domácí zadák zvolil kličku do bekhendu, ale hostující brankář jeho úmysl vystihl a nastavil do cesty svůj levý beton a tím zmařil plzeňskou šanci. V úplném závěru druhé třetiny inkasoval Broš trest do konce utkání za protesty a Nedvěd odkulhal do kabiny z nastřeleným kotníkem.

Co nedotáhl do konce Jindřich, mohl dotáhnout hned po úvodu třetí třetiny Kudrna. Také se řítil sám na pražského gólmana, také zvolil kličku do bekhendu, ovšem také nedal. Ke skórování byl ovšem blíže. Puk namířil do mezery mezi brankářovy betony Touš proskákal na brankovou čáru, kde se zastavil. Nic netušící Pöpperle se jen rozhlížel. Puk nakonec odpálila sparťanská hokejka. Tlak Plzně začal postupně sílit a Kudrna se dostal ještě jednou do šance. Po něm i Martin Straka a Matějovský, ale štěstí dnes gólům moc nepřálo. Když se pak nechal vyloučit Paroulek, Sparta nabrala síly a začala opět zlobit. Zahrozili zejména Hanzlík s Hlaváčem. Ale i domácí nezůstávali pozadu. Cibák našel Martina Straku. Ten parádně obešel Majeského, ale šanci neproměnil. Gólové příležitosti se ovšem střídaly na obou stranách. Při přesilovce třikrát pálil Cartelli a Trnka. Šest minut před koncem třetí třetiny putoval na trestnou lavici Matějovský a s Plzní bylo zle. Sparta velice zatápěla plzeňské obraně. Nejvíce Hlaváč, Majeský a Pilař. Pak ale faulovali Marek a za chvíli i Hanzlík a Plzni se před závěrem naskytla přesilová hra pěti proti třem v době 33 sekund. Šanci měli ovšem jen Cartelli s Trnkou po střelách od modré. Po šedesáti minutách byl tedy stav bezbrankový, takže následovalo pětiminutové prodloužení.

Do čtvrté části vstupovala Plzeň v početní výhodě, jelikož trest Hanzlíka ještě nevypršel. Bezmála minutu se tedy hrálo čtyři na tři. V 62. minutě sudí Minář poslal na trestnou lavici hráče za kuriózní přestupek. Sparťanského Richtera poslal na dvě minuty za držení a zároveň Matějovského za filmování, resp. nesportovní chování. Diváci tedy mohli vidět dvě minuty netradiční hry tři na tři. Když před vypršením obou trestů Cibák bojoval o puk při buly, zlomil svoji hůl. Jel tedy hned vystřídat, takže rázem Plzeň na okamžik hrála jen ve dvou hráčích. A Sparta toho hned využila. Duba ránu z pravé strany ještě vyrazil, ale přímo na hokejku volného Jana Marka, který neměl problém kotouč usměrnit do poloprázdné klece. Utkání tedy skončilo pro domácí trochu smolně. I přes to ale diváci odměnili hráče zaslouženým potleskem za bojovný výkon.

Ohlasy trenérů

Miroslav Přerost (Plzeň): "Jsem rád, že se zde na konci roku hrál tak vynikající hokej, byli jsme Spartě více než rovnocenným soupeřem. V závěru jsme navíc hráli přesilovku pět na tři, bohužel jsme ji však nevyužili a v prodloužení nešťastně inkasovali, když Cibák zlomil hůl a než se další hráč dostal na led, už jsme inkasovali."

Slavomír Lener (Sparta): "Nebyl to pěkný zápas z hlediska plynulosti. My jsme chtěli dostat do hry hodně hráčů, protože máme nahuštěný program. Zápas byl ve druhé třetině zbytečně nervózní. Musím vyzdvihnout výkony obou gólmanů. Nebýt jich, utkání by skončilo 3:3. Jsem rád, že jsme nakonec v prodloužení rozhodli o zisku dvou bodů."