PLZ - KLA 4:5 - Kolaps v poslední třetině zhatil naději na body!

P l z e ň - Hned druhý den nového roku se v Plzni šlo na hokej. A ne na ledajaký. Vždyť domácímu Lasselsbergeru vytoužená osmička pomalu proklouzává mezi prsty. Navíc přijelo Kladno, které svou příslušnost mezi vyvolenými týmy pro play - off brání zuby nehty. Zápas začal zostra, po sedmi minutách padly tři branky a spokojenější byli domácí. Hosté sice vyrovnali, ale pak se stala věc málo vídaná, plzeňští hráči využili přesilovou hru, hned vzápětí další a odskočili na dvoubrankový distanc. Navíc se Kladno v té době spíše bránilo, Dubu příliš neohrožovalo. Pak ale přišel obrat, kterému domácí nedokázali čelit. Na rozhranní druhé a třetí části hosté svižně smazali plzeňský náskok a nasadili ďábelské tempo, kterému Plzeňští nestačili. A když necelé tři minuty před koncem usedl na trestnou lavici v zápase potřetí Radek Duda, Kladenští se nenechali dlouho pobízet a hbitě pro sebe urvali vítězství ještě před možným prodloužením. Závěrečná power-play byla jen labutí písní domácích, Kladno si už body vzít nedalo.

HC Škoda Plzeň - Rytíři Kladno

4:5
2:1, 2:2, 0:2

Branky a nahrávky: 2. Michal Straka (Pospíšil, Výborný), 7. Moravec (Martin Straka, Nedoma), 30. Výborný (Moravec), 33. Michal Straka (Cartelli, Trnka) - 6. Patera (Procházka), 25. Bílek (Patera), 40. Kalla (Matin Frolík), 41. T. Kaberle (Procházka), 59. Procházka (Patera, T. Kaberle). Rozhodčí: Nečas - Pouzar, Bádal. Vyloučení: 5:9. Využití: 1:1. Diváci: 5 847. střely na branku: 29:43. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2, 4:5.

HC Škoda Plzeň

Duba - Nedoma, Jindřich, Cartelli, Trnka, Výtisk, Výborný - Moravec, Mar. Straka, Andrašovský - Duda, Kudrna, Matějovský - Paroulek, Mich. Straka, Pospíšil - Mrázek, Cibák, Důras

Rytíři Kladno

Orct - Ševc, T. Kaberle, Zeman, F. Kaberle, P. Kasík, Špelda, V, Čech, Jelínek - Bílek, Patera, Martin Procházka - Horna, Gardoň, Hrdina - M. Hořava, Kalla, Martin Frolík - Kysela, Havel, Klimt

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Tomáš Duba 60 43 5 38 88,37 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dušan Andrašovský 0 1 1 0 0
Mario Cartelli 0 1 1 -1 0
Martin Cibák 0 0 0 -1 0
Radek Duda 0 0 0 -1 4
Michal Důras 0 0 0 -1 0
Robert Jindřich 0 0 0 -1 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 -1 0
Radek Matějovský 0 0 0 -1 2
David Moravec 1 1 2 0 0
František Mrázek 0 0 0 -1 0
Milan Nedoma 0 1 1 -1 0
Martin Paroulek 0 0 0 1 2
David Pospíšil 0 1 1 1 2
Michal Straka 2 0 2 1 0
Martin Straka 0 1 1 0 0
Pavel Trnka 0 1 1 -1 2
Martin Výborný 1 1 2 1 0
Jan Výtisk 0 0 0 1 0

komentář

Zápas zahájily oba týmy pěkně zostra. Hned po 101 sekundách se domácí diváci mohli radovat z gólu, byla to nejrychlejší plzeňská trefa na domácím ledě. Pospíšil našel ideálně Michala Straku, toho jeden z kladenských beků stihl jen zahákovat a paradoxně se tak výrazně zasloužil o vedoucí branku Lasselsbergeru. V síti totiž skončil padající Straka, který nemohl dotáhnout do konce blafák, i puk. I druhý gól utkání padl při signalizované výhodě. Z levé strany se před Dubu probil Bílek, Duba puk vyrazil jen před odkrytou branku a Pavel Patera s přehledem uklidil těžký puk do branky. Odpověď Plzně však byl blesková. Za 44 vteřin si objel ležícího kladenského beka David Moravec a zamířil po ledě k levé tyči Orctovy branky. Ve 14. minutě dal poprvé o sobě vědět navrátilec v plzeňském dresu Duda, do něhož u mantinelu naboural Ševc. Duda si atak nenechal líbit a za vzájemnou rvačku putovali oba kohouti na trestnou lavici. V 19. minutě inkasoval obránce Zeman do nosu Pospíšilovu jedovku a vynutil si přestávku na úklid krve. Před sirénou ještě zahrozil Hrdina, ale Duba ve spoluprci s obranou nebezpečí odvrátili. 13 vteřin před sirénou byl podruhé potrestán Duda za oplácení faulu Tomáše Kaberleho, jenž se odehrál mimo zraky rozhodčích.

Plzeň se ubránila ve druhé části při vyloučení Pospíšila, o chvilku později však trochu lacino inkasovala vyrovnávací branku. Rozhodčí ve 25. minutě pustili vyhozený puk přes všechny čáry, aniž by odpískali zakázané uvolnění, Patera vybojoval puk, našel Vítězslava Bílka, který švihem od modré překvapil Dubu. V téže minutě mohl kontrovat Duda, který se krásně proháčkoval před Orcta, ten jeho střelu s obtížemi vyrazil, puk do sítě mohl ze vzduchu dorazit Matějovský, ovšem trefil jen gólmana. Vzpápětí však plzeňští fanoušci aplaudovali dvěma plzeňským brankám v řadě při přesilových hrách. To se letos Lasselsbergeru podařilo pouze proti Slavii Praha, tentokrát se obě branky podařilo vtěsnat do tří minut. První přesilovku využili modrobílí již po 14 vteřinách, kdy Moravcova přihrávka zpoza branky prošla nečekaně až na modrou k Martinu Výbornému, jenž ji vrátil bez přípravy do sítě. Následující početní výhoda dlouho nevypadala nebezpečně, ovšem pak Cartelliho nahození pěknou tečí usměrnil za Orctova záda svým druhý gólem večera Michal Straka. Krátce poté mohl aktivní Duda přidat pátý gól, ovšem Orct byl proti. Až do konce 39. minuty hrálo Plzni vše do karet, pak však přišel kolaps. Minutu před sirénou Duba vůbec nereagoval na pěknou Frolíkovu přihrávku zpoza branky a Jaroslav Kalla měl snadnou práci. Následovalo vyloučení Matějovského, s 56 trestnými minutami třetího nejtrestanějšího Plzeňana.

To na začátku třetí třetiny potrestal Tomáš Kaberle, který prudkou a přesnou ranou od modré vymetl pavučinky z rohu Dubovy branky. Od té chvíle převzali hosté iniciativu a začali mít jasně navrch. Ve 48. minutě roztočila kolotoč Hrdinova řada, v 51. minutě byl Martin Procházka sám před Dubou, pak měl plzeňský gólman plné ruce práce se střelou Tomáše Kaberleho. V 54. minutě jel Frolík s Paterou na jediného obránce, ale Duba definitivně napravil drobná zaváhání z prvních dvou třetin. V 57. minutě jeli po zaváhání plzeňského beka dva na jednoho Patera s Procházkou, ale druhému jmenovanému dokázal Duba dostatečně zmenšit střelecký úhel. Už se zdálo, že sudí Nečas ve třetí části vylučovat nebude, pouštěl i řadu tvrdých zákroků, někdy na hranici pravidel, přesto však ještě jednou do píšťalky zadul. V čase 57:20 zasáhl nešťastně smutný hrdina utkání Radek Duda v obličeji explzeňského Špeldu a dostal dvě minuty. Za půl minuty odpustil Nečas domácím hokejku v obličeji Gardoně, i tak v početní výhodě hosté zápas rozhodli. Martin Procházka dostal na levé křídlo přihrávku od svého dvojčete Patery a propálil všechno, co mu stálo v cestě. Domácí se ještě pokusili o power-play, ale i k šancím bylo daleko.

Ohlasy trenérů

Miroslav Přerost (Plzeň): "Utkání se rozhodlo ve druhé třetině, kdy jsme nedokázali zvýšit na 5:2 a Kladno naopak snížilo. Ve třetí třetině soupeř utkání otočil, když prokázal větší psychickou odolnost. My jsme byli v závěru příliš křečovití. Výkon Radka Dudy hodnotím jako špatný, jeho nedisciplinovanost budeme muset nějakým způsobem řešit."

Zdeněk Müller (Kladno): "Měli jsme dnes špatný začátek a domácí nás v první třetině výrazně přehráli. Postupně jsme se zlepšovali, a i když jsme prohrávali už 4:2, dokázali jsme utkání otočit."