PLZ - LIB 0:2 - Domácí premiéra novopečené trenérské dvojice se příliš nevyvedla!

P l z e ň - Proti libereckým Tygrům se plzeňskému Lasselsbergeru dlouhodobě nedaří. Zlomit nepříznivou bilanci měl v dalším extraligovém duelu nový trenérský pár Neubauer - Vlček. Žel ani čerství lodivodi nenašli recept na nepříjemného soupeře. Liberec vsadil na pozornou obranu a nečekané výpady. K zaslouženému vítězství Severočechům postačil standardní výkon gólmana Milana Hniličky a větší důraz v útočném pásmu. Obě branky Plzeňští sokovi doslova věnovali vlastní nedůsledností.

HC Škoda Plzeň - Bílí Tygři Liberec

0:2
0:1, 0:1, 0:0

Branky: 12. Vaic (Podkonický, Modrý), 36. Čermák (Rataj). Rozhodčí: Jebavý - Bádal, Charvát. Vyloučení: 2:6, navíc Vrbata (Lib) do konce zápasu. Využití: bez využití. V oslabení: bez využití. Diváci: 5 973. střely na branku: 39:20 .

HC Škoda Plzeň

Duba - Cartelli, Trnka (21. Pulpán), L. Procházka, Jindřich, Výtisk, Výborný - Adamský, Mar. Straka, Andrašovský - Duda, Kudrna, Matějovský - Paroulek, Pospíšil, D. Moravec

Bílí Tygři Liberec

Hnilička - Holub (26. Jareš), Jiruš, Modrý, J. Moravec, Fischer, Duben - Čermák, Rataj, Novák - Vrbata, Nedorost, Rozsíval - Vaic, Podkonický, S. Procházka - Klimenta, Plodek, Víšek

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Tomáš Duba 59 30 2 28 93,33 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 -2 0
Dušan Andrašovský 0 0 0 -2 2
Mario Cartelli 0 0 0 -2 0
Radek Duda 0 0 0 0 0
Robert Jindřich 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 0 4
Radek Matějovský 0 0 0 0 0
David Moravec 0 0 0 0 0
Martin Paroulek 0 0 0 0 0
David Pospíšil 0 0 0 0 0
Libor Procházka 0 0 0 0 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 -1 0
Martin Straka 0 0 0 -2 0
Pavel Trnka 0 0 0 -1 0
Martin Výborný 0 0 0 0 0
Jan Výtisk 0 0 0 0 0

komentář

Již posedmé hokejisté plzeňského Lasselsbergeru nevsítili v zápase ani jedinou branku, a již podesáté před vlastním publikem připustili export všech třech bodů. Receptem proti této střelecké impotenci se neukázaly být ani odvážné trejdy hráčů, ani trenérská výměna.
Přitom již ve dvanácté vteřině utkání útočník domácích Adamský skvěle tečoval pobídku Martina Straky, bohužel jen těsně mimo Hniličkovu klec. Domácí prostě začali od podlahy a brzy již mohli mít výhodu přesilovky, ale fauly na Radka Dudu se prostě pískají jen málokdy. Ale domácí pokračovali ve ztékání hostující obrany. Po utěšených střelách Moravce a Cartelliho přes dva obránce hostů prokličkoval Martin Straka a předložil šanci Andrašovskému. Málem se naplnilo nedáš dostaneš, když okénka v obraně domácích využil k brejku Vaic. Duba byl na místě.
Teď přišli ke slovu hosté. Konkrétně Podkonický nejprve vyzkoušel Dubovu pozornost jedovatou střelou, hned poté po buly přes Martina Výborného prověřil Dubu podruhé. Po chybě Trnky při rozehrávce to byl opět domácí brankář kdo podržel plzeňské akcie nad vodou. Vzápětí se připomněl Duda jedovkou přes obránce.
V čase 11.06 se už stav změnil. Duba nejdříve jen vyrazil nepříliš silnou Vaicovu střelu, ten se dostal přes nedůrazného Cartelliho k dorážce a bylo 1:0.
O minutu později po pěkné akci Trnky dostali domácí první možnost přesilové hry, ale mimo dobré rány Roberta Jindřicha po Moravcově křižném pasu nic nepředvedli.
V čase 15.26 hráli domácí další přesilovku po faulu Rozsívala, jemuž předcházel snad metrový neodpískaný ofsajd Matějovského. Přestože jí hráči Plzně odehráli lépe než tu prvou, výsledkem byl jen větší počet zásahů na Hniličkově kontě.
Patnáct vteřin před koncem první třetiny se mohl radovat Andrašovský po přihrávce skvěle hrajícího Straky, ale opět ke gólu chloupek chyběl.

Druhou třetinu zahájili domácí opět šancí – Andrašovský jen těsně nedal. Vzápětí jej nepřesný Jebavý poslal ven za náznak hákování. V přesilovce se do dobré šance dostal Plodek, ale Duba byl na místě. Velký kus práce v oslabení odvedl bojovník Pospíšil. V konci oslabení po nahrávce Adamského byl blízko skórování Martin Straka. Těsně po skončení přesilovky hostí „vyplaval“ do brejku Podkonický, ale svoji šanci prováhal.
V šesté minutě Andrašovský bekhendem konečně dostal puk za Hniličkova záda, avšak jeho klec těsně minul. O minutu později pálil dvakrát po sobě do připraveného Hniličky Kudrna. Po něm se do odkryté klece Tygrů netrefil tísněný Paroulek. Super zákrok vytáhl Hnilička proti Adamského sklepnutí nahrávky Martina Straky a následné dorážce. Také Matějovského pokus o zopakování gólu z Třince skončil v lapačce bývalé „Kladenské Chobotnice.“ Domácí se prostě tlačili do útoku a hosté hrozili úniky do přečíslení.
Ve třinácté minutě přišla asi největší šance domácích. Kudrna s Dudou jeli sami na jednoho bránícího hráče Tygrů. Perfektně si vyměnili puk, vyšachovali obránce i brankáře, ale finální přihrávka bohužel mířila Dudovi na paty. O chvíli později se opět musel po dvojitém zaváhání obránce Výtiska vytáhnout Duba.
V tomto čase se také připomněl několika kiksy místní oblíbenec čároví sudí Bádal, jenž se tak nesmazatelně podepsal pod minulé domácí utkání s Kladnem.
Na konci šestnácté minuty po vhazování před Dubou se všichni hráči Lasselsbergeru vrhli do útoku a na puku zmocnivšího se Leoše Čermáka zbyl jen Pulpán, který od dvacáté minuty nahradil Trnku. Bohužel na něj nestačil a Liberecký hráč měl na překonání domácího brankáře tři pokusy. Díky tomuto velmi pohlednému gólu se možná mladý obránce Plzně dostane do pořadu Zlatá helma. 0:2.
Domácí ovšem neskládali zbraně. Svými kličkami si vykoledoval v osmnácté minutě faul Martin Straka. O dvacet vteřin později počastoval Kudrnu ostrým krosčekem po odpískání Modrý. Jebavý však nesebral odvahu poslat hosty do třech. To učinil až po sporném zákroku na unikajícího Moravce sedmnáct vteřin před koncem první plzeňské přesilovky. Domácí opět spustili jalovou kanonádu. Opravdovou šanci si vytvořil Martin Straka, jehož bleskurychlá klička do forhendu málem překvapila Hniličku.

Jestliže v prvních dvou třetinách se bylo na co dívat, poslední dějství moc hokeje nenabídlo.
Líbit se musel obětavý zákrok nové plzeňské akvizice Libora Procházky, jímž zhatil Libecký nájezd dva na jednoho. Sraženého puku se ujal Straka, prokráčel Liberckou obranou a nabídl kolmici před Hniličku. Bohužel nikdo se jí neujal. Hosté promarnili superšanci v šesté minutě. Po Vaicově bombě se sám před Dubou ocitl Rozsíval, ale nerozhodnost jej připravila o zápis do statistiky utkání.
Když na konci jedenácté minuty nabídl sudí domácím další přesilovku vypadalo to na poslední šanci zvrátit vývoj utkání. Málem se to povedlo. Chytrou nahrávkou dostal Jindřich Paroulka do skvělé šance. Zklamaným divákům muselo ještě dlouho znít v uších břevno Hniličkovy branky, které zastavilo jeho střelu.
Naopak na konec všech nadějí to vypadalo po Kudrnově hitu, při kterém držel ruce příliš vysoko a vykoledoval si tím 2+2. Hosté v nastalé přesilovce zasypali Dubu sprškou střel. Pak se sice dostal do úniku Straka, ale Hnilička si proti němu zkušeně vyjel a nedal mu šanci.
Záblesk naděje vykřesal ještě nesmyslný faul Modrého na Dudu. Domácí si vzali time a zkusili hru bez brankáře. Mimo trmy vrmy před Hniličkou z ní ale nic kloudného nevytěžili.
Úporná, ale účelná obranná hra hostí tak zaslouženě slavila triumf nad snahou domácích, kteří na ní nenašli žádný účinný recept.

Ohlasy trenérů

Ivan Vlček (Plzeň): "Počítali jsme s tím, že to bude těžký soupeř, přesto jsme měli hodně šancí, ale ty jsme bohužel nevyužili. Určitě jsme dnes měli skórovat. Liberec by potom musel otevřít hru a utkání se mohlo vyvíjet jinak. Hráče jsme však po utkání pochválili, protože jim nemůžeme nic vytknout. Hráli dnes na doraz. Pavel Trnka odstoupil kvůli nataženému tříslu.

Josef Paleček (Liberec): "Předpokládali jsme že Plzeň na nás nastoupí s ohromným nasazením a to se potvrdilo. My jsme vycházeli ze zabezpečené obrany a poctivé hry ve středním pásmu. Plzeň si tlak vynutila hlavně v první třetině, kdy bylo ale důležité, že jsme neinkasovali. Musím říct, že hráči dnes přesně splnili naše pokyny a navíc nám pomohl výborně chytající Hnilička."