VIT-PLZ 1:2 v prodl. - Cartelli rozhodl dělovkou v přesilovce

V í t k o v i c e - Po bezbrankové první třetině začaly branky ve vítkovické ČEZ Aréně padat až v druhé části hry. Skóre otevřel ve 27. minutě Hulva. Plzeňští odpověděli o čtyři minuty později přesnou ranou Dušana Andrašovského. I závěrečná třetina byla na góly více než chudá. Rozuzlení tak přišlo až v nastavené pětiminutovce. V čase 61:24 prostřelil Mario Cartelli tečovanou bombou od modré čáry vše včetně Pince, a přisoudil tak Lasselsbegeru i druhý bod za výhru 2:1.

HC Vítkovice Ridera - HC Škoda Plzeň

1:2p
0:0, 1:1, 0:0 - 0:1

Branky a nahrávky: 28. Hulva (Philipp) - 32. Andrašovský (Duda, Trnka), 62. Cartelli. Rozhodčí: Husička - Bláha, Kareš. Vyloučení: 6:7. Využití: 0:1. Diváci: 4406.

HC Vítkovice Ridera

Pinc - Kubina, Philipp, Seman, Malík, Mojžíš, Hudec - Vůjtek, J. Štefanka, Varaďa - Irgl, Šimíček, P. Hubáček - I. Padělek (15.- 20. M. Tomášek), Burger, L. Krayzel - Turek, Hulva, Krenželok.

HC Škoda Plzeň

Pejchar - Marshall, Trnka, L. Procházka, Jindřich, Cartelli, M. Výborný (41. Výtisk) - Adamský, Martin Straka, Andrašovský - Kracík, D. Pospíšil, D. Moravec - Cibák, Kudrna, Matějovský - Duda, Michal Straka, Důras

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Rudolf Pejchar 62 37 1 36 97,30 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 -1 0
Dušan Andrašovský 1 0 1 1 0
Mario Cartelli 1 0 1 1 2
Martin Cibák 0 0 0 0 0
Radek Duda 0 1 1 1 2
Michal Důras 0 0 0 -1 2
Robert Jindřich 0 0 0 0 2
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 0 2
Jason Marshall 0 0 0 0 0
Radek Matějovský 0 0 0 0 0
David Moravec 0 0 0 0 0
David Pospíšil 0 0 0 0 0
Libor Procházka 0 0 0 0 0
Michal Straka 0 0 0 -1 0
Martin Straka 0 0 0 1 0
Pavel Trnka 0 1 1 0 4
Martin Výborný 0 0 0 0 0
Jan Výtisk 0 0 0 0 0

komentář

Se čtyřmi útoky a Pejcharem v brance nastoupil Lasselsberger k poslednímu venkovnímu utkání ze čtyřzápasové série. Na ledě vítkovické ČEZ Arény si extraligovou premiéru odbyl obránce Jason Marshall, pro kterého trenéři našli místo v prvním obranném páru vedle Pavla Trnky. Domácí publikum přivítalo skandováním Davida Moravce, dlouholetého hráče ostravského klubu.

Západočechům se podařil aktivnější vstup do zápasu. Hned v první minutě vystrašil Pince po Irglově zaváhání v rozehrávce Pospíšil, střelami ze střední vzdálenosti se prezentovali Cibák s Jindřichem. Úvodní tlak Modrobílých vyvrcholil v páté minutě, když dopravili puk za brankovou čáru. Rozhodčí po poradě s videem ale gól pro posunutí branky neuznal. Juraj Štefanka se svým bývalým spoluhráčům připomněl hezkou přihrávkou na Vůjtka před brankou, Pejchar byl pozorný. Na druhé straně zahrozila po souhře první vítkovická formace. Ve 13. minutě objel branku Krenželok, i s jeho střelou z mezikruží si však Pejchar poradil. Vítkovičtí se otřepali z úvodní letargie a nadále zaměstnávali plzeňského brankáře. Krayzel pálil těsně mimo, nebezpečně dorážel Turek. Při přesilovce se v dobré pozici objevil Šimíček. Při plzeňské početní převaze v závěru první části ujel sám Adamský, na Pince však nevyzrál.

Druhou třetinu zahájili pohlednou souhrou Hubáček s Krayzlem, Pejchar byl ale opět bezchybný. Martin Straka vymýšlel akci pro Adamského, ten ale jeho vybídku k teči nevyužil. Ve 25. minutě postrašil vlastního brankáře tečí vítkovického nahození Trnka. První gólový moment zápasu přišel v čase 25:18. Phillip obkroužil plzeňskou branku, Pejchar jeho pokus vytlačil holí, k dorážce se však dostal Hulva a poslal domácí do vedení 1:0. O rychlou odpověď se snažil Cartelli, jehož pokus ale zamířil do horní konstrukce Pincovy branky. Na vyrovnání si tak Plzeňští museli počkat do 32. minuty. Duda zdržel Semana za brankou, a tak volný Andrašovský měl dostatek času přesně zamířit do pravého rohu - 1:1. Vítkovické fanoušky naštval rozhodčí Husička, když neviděl kontakt puku s ochrannou sítí, od které puk zamířil přímo před Pince. Phillip ale skokem kotouč odpálil. Další příležitost měl Martin Straka, který se dostal za domácí obranu, v zakončení mu ale zabránil háček Mojžíše. V následující přesilovce pálil Kudrna, Pincova lapačka byla pohotová. I po druhé třetině se šlo do kabin za nerozhodného stavu.

Třetí třetinu začali domácí nevyužitou přesilovkou. Po třech minutách hry vybídl Kudrna k brejku Cibáka, ten ale skákavý puk nezkrotil. Při hře čtyři na čtyři kombinoval Turek se Štefankou. Více ale Keramikům zatrnulo při příklepu Hubáčka, po kterém zazvonila horní tyčka Pejcharovy branky. Stejný hráč měl i velkou šanci pět minut před sirénou, volání opuštěné branky ale nevyslyšel. Rozhodují gól nepřinesl ani opatrný závěr, a tak zápas dospěl po základní hrací době do pětiminutového prodloužení.

Vítkovicím se vymstilo špatné střídání v závěru třetí třetiny, po kterém inkasovala domácí střídačka dvouminutový trest. Plzeň tak vstupovala do nastavení v početní převaze. V čase 61:24 se k puku chlapsky postavil Cartelli, od modré čáry prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Lasselsberger tak ze severní Moravy veze dva body za výhru 2:1.

Ohlasy trenérů

Miloš Holaň (Vítkovice): "Výsledkem jsme zklamáni. Potřebujeme doma vyhrávat a tři body jsme chtěli i tentokrát. Dnes se nám nedařilo, problém nám dělala důrazná hra hostů a nedokázali jsme také proměnit vyložené šance. Prohráli jsme trochu nešťastně, vyloučení bylo zapříčiněno špatným střídáním."

Ivan Vlček (Plzeň): "V uplynulých dvou kolech jsme vyhráli, takže jsme měli trochu obavy, aby neměli hráči hlavy příliš nahoře. Prvních deset minut jsme hráli dobře, pak se domácí zlepšili a už jsme měli problémy. Podali jsme bojovný výkon, ale musím přiznat, že naše vítězství bylo šťastné."