PCE-PLZ 8:3 - Z Pardubic s osmigólovým rancem

Nažhavení pardubičtí hokejisté smetli v první třetině svého rivala z Plzně 4:0 a prakticky tak rozhodli již po dvaceti minutách o vítězi. Poprvé se letos do branky Lasselsbergeru postavil Petr Jež, jenž po první třetině vystřídal Rudolfa Pejchara a ve zbylém čase inkasoval před zaplněnou Duhovou arénou čtyři góly. Konečný výsledek 8:3 ponechává bodový zisk Plzně na 64 bodech. Náskok Lasselsbergeru na devátý tým však i přes prohru zůstává sedm kol před koncem základní části čtyřbodový.

HC Dynamo Pardubice - HC Škoda Plzeň

8:3
4:0, 2:1, 2:2

Branky a nahrávky: 4. P. Sýkora, 11. Tvrdík (Bulis, Mikeska), 17. Rolínek (Koukal, Průcha), 20. Průcha (Bulis), 22. Havíř (A. Hemský, Mikeska), 32. Pištek (Tvrdík, Divíšek), 51. Vyhlídal (Tvrdík, Divíšek), 53. Mikeska (A. Hemský) - 34. Michal Straka (Výtisk, D. Moravec), 42. D. Pospíšil (Paroulek), 54. Paroulek (R.Jindřich, D. Pospíšil). Rozhodčí: Jebavý - Hejduk, Křivský. Vyloučení: 5:7, navíc Bulis - D. Pospíšil oba 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 9 127. střely na branku: 48:28. Průběh utkání: 6:0, 6:2, 8:2.

HC Dynamo Pardubice

Lašák - Snopek, Čáslava, Novotný, Havíř, Rozsíval, Vyhlídal, Mudroch, Pácal - P. Sýkora, Dopita, Blažek - Hemský, Mikeska, Bulis - Tvrdík, Divíšek, Pištek - Rolínek, Koukal, Průcha.

HC Škoda Plzeň

Pejchar (21. Jež) - Marshall, Trnka, Cartelli, Jindřich, Procházka, Výtisk - Duda, Martin Straka, Andrašovský - Paroulek, Pospíšil, Moravec - Adamský, Michal Straka, Matějovský - Polák, Kracík, Důras.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Petr Jež 40 35 4 31 88,57 0
Rudolf Pejchar 20 18 4 14 77,78 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 -2 0
Dušan Andrašovský 0 0 0 -3 2
Mario Cartelli 0 0 0 -2 0
Radek Duda 0 0 0 -3 0
Michal Důras 0 0 0 0 0
Robert Jindřich 0 1 1 -2 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 0
Jason Marshall 0 0 0 -3 0
Radek Matějovský 0 0 0 -2 0
David Moravec 0 1 1 0 0
Martin Paroulek 1 1 2 2 0
Michal Polák 0 0 0 0 0
David Pospíšil 1 1 2 0 10
Libor Procházka 0 0 0 1 6
Michal Straka 1 0 1 -1 0
Martin Straka 0 0 0 -2 2
Pavel Trnka 0 0 0 -1 2
Jan Výtisk 0 1 1 -1 0

komentář

Pardubickým se povedl vstup do zápasu podle jejich přání. Úvodní tlak skončil gólem, hned ve 4. minutě totiž Petr Sýkora vystihl nepřesnou rozehrávku Cartelliho a dostal se do brejku. Sám před Pejcharem uspěl – 1:0. V polovině 6. minuty se v podobné situace ocitl Průcha, ale Pejchar zkušeně hokejkou šanci mladému forvardovi zmařil. Na začátku 7. minuty se rozjela série vyloučení, během níž si obě mužstva vyzkoušela hru v přesile, domácí si zahráli 13 sekund v pěti proti třem. Ani jedno z mužstev však nedokázalo skórovat. Ovšem ve 12. minutě udeřila nejakčnější lajna Pardubic. Mikeska vystřelil, Bulis odražený puk hodil na Tvrdíka, pro něhož nebyl problém zvýšit, 11. minuta – 2:0. Vzápětí byl vyloučen Pištěk, stav hráčů na ledě ale vyrovnal faul Procházky, po němž následovala přesilová výhoda Moelleru. Následovala obrovská šance Adamského, který se dostal před Lašákem k opakovanému pokusu, ale nedal. Dohrávanou výhodu Pardubičtí nevyužili. Jenže v 17. minutě si mladý čtvrtý útok Pardubic vytvořil šanci, kterou proměnil Rolínek – 3:0. Po inkasovaném gólu si Plzeň zahrála přesilovou hru, ale velká šance Dudy zůstala nevyužita a pro Plzeň bylo ještě hůř. Průcha se ve 20. minutě prodral podél mantinelu před Pejchara a pod víko dal na hrozivých 4:0. Vysoce efektivní domácí tak šli do kabin s jasným vedením.

Mezi tyče se od druhé třetiny postavil Petr Jež. Na trestnou lavici odjel ve 21. minutě Andrašovský a v pohodě hrající Východočeši udeřili popáté. Havíř z mezikruží využil nabídky Hemského a zvýšil na začátku 22. minuty už na 5:0! Zmar hostí v koncovce dokumentovala i akce z konce téže minuty, kdy na Lašáka jeli společně Adamský s Michalem Strakou, ale neuspěli. Jež ve 24. minutě zabránil dalšímu gólu, sám před plzeňskou klecí byl Dopita, jež letos prožívá doslova střeleckou mizérii, ani tentokrát neuspěl. Pardubice hrály prim, ve velké šanci byl Koukal, za pár minut i jeho kolega Průcha. Lašáka vystrašil pouze ve 32. minutě pokus Moravce. Kuriózně zvýšil v té samé minutě Piště již na 6:0, když se trefil z nulového úhlu. Za dvě minuty se konečně z gólu radovali i hosté, Výtisk na modré napřáhl a teč Michala Straky znamenala snížení – 6:1. Plzeňáci se více tlačili do útoku, před Lašákem se sám objevil navrátilec Paroulek, ale nedal. Druhou přestávku tak hokejisté Lasselsbergeru strávili s vědomím pětigólové ztráty.

Plzeňáci ale bojovali, hned ve 42. minutě snížil na 6:2 David Pospíšil, vzápětí se však hosté museli bránit oslabení. Domácí výhodu muže v poli nevyužili, do největší šance se v této fázi zápasu dostali až na konci 48. minuty, když Mikeska napálil tyč. V polovině poslední třetiny hrála Plzeň přesilovou hru, kterou však ukončilo sekání Martina Straky. Ve vyrovnaném počtu hráčů na ledě se šťastně od modré trefil Vyhlídal, jehož ránu tečovala noha některého z hráčů na ledě – 7:2. Ačkoli se zdálo, že Plzeň stáhne skóre na přijatelný rozdíl, opak byl pravdou. Z trestné lavice se vracející Mikeska v 53. minutě zvýšil opět na šestigólový rozdíl – 8:2. Přestřelka v poslední třetině ale pokračovala. Minutu po zásahu nejproduktivnějšího muže extraligy se přes Moravce a Pospíšila dostal puk k Paroulkovi, který svůj návrat do sestavy oslavil gólem – 8:3. Lasselsberger se poté ubránil oslabení při trestu Libora Procházky, Jež lapil i obrovskou šanci Novotného z 58. minuty, zápas tak spěl bez sebemenší šance na zápletku ke svému konci. Letošní premiéru v plzeňském dresu v závěru vyšperkoval dalším vychytaným útočníkem Petr Jež. Prohra Plzně tak zůstala „jen“ pětigólová.

Ohlasy trenérů

Jiří Šejba (Pardubice): "Konečně jsme do hry přinesli ty prvky, které trénujeme. Hráče jsme připravovali na to, že Plzeň bude velmi nepříjemným soupeřem, který hraje dobrou těsnou obranu. Rychlostí jsme se snažili donutit soupeře k chybám. Jsem spokojen se všemi hráči a s tím, že se střelecky prosadily všechny řady. Hejduka do hry nepustilo zranění třísel. Byl na konzultacích u docenta Koláře a nechceme nic uspěchat, aby byl v pořádku pro play off."

Jiří Neubauer (Plzeň): "Z naší strany to byl vyloženě nevydařený zápas a na ledě bylo pouze jedno mužstvo, kterým byli domácí. Po třetím gólu Pardubic byl zápas v podstatě rozhodnutý. Zkoušeli jsme zkorigovat výsledek, ale proti rozjetým domácím jsme dnes neměli šanci."