Sparta znovu nepovolila Plzni ani gól

Na ledě T-Mobile Areny nedokázali plzeňští hokejisté vstřelit Pražanům ani jedinou branku, stalo se tak podruhé v řadě. Plzeňané nezvládli zápas o udržení v první osmičce zaručující play off. Sparta porazila Plzeň 5:0 a v tabulce se tak na západočechy dotáhl Litvínov.

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň

5:0
2:0, 0:0, 3:0

Branky a nahrávky: 6. Chabada (Kratěna, Marek), 15. Majeský, 43. Hlaváč (Kratěna, Broš), 54. Nedvěd (Richter), 55. Řezníček (Havlát). Rozhodčí: Minář - Cambal, Unzeitig. Vyloučení: 6:6, navíc Martin Straka (Plzeň) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 5345. Třetiny: 2:0, 0:0, 3:0.

HC Sparta Praha

Bříza - Mejeský, Melichar, Jan Hanzlík, Pilař, Richter, Řezníček, Dobroň - Kratěna, Broš, Hlaváč - Havlát, D. Výborný, P. Nedvěd - Ton, Marek, Chabada - Olesz, Netík, Sivek.

HC Škoda Plzeň

Pejchar - Marshall, Trnka, Cartelli, Jindřich, L. Procházka, Výtisk - Duda, Martin Straka, Andrašovský - Paroulek, Michal Straka, D. Pospíšil - Adamský, J. Kudrna, Matějovský.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Rudolf Pejchar 60 41 5 36 87,80 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 0 4
Dušan Andrašovský 0 0 0 -1 0
Mario Cartelli 0 0 0 -2 2
Radek Duda 0 0 0 -1 0
Robert Jindřich 0 0 0 -2 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 0 0
Jason Marshall 0 0 0 -1 2
Radek Matějovský 0 0 0 -1 4
Martin Paroulek 0 0 0 -2 0
David Pospíšil 0 0 0 -1 0
Libor Procházka 0 0 0 0 0
Michal Straka 0 0 0 -2 0
Martin Straka 0 0 0 -1 10
Pavel Trnka 0 0 0 -1 0
Jan Výtisk 0 0 0 0 0

komentář

S Břízou v brance a navrátilci z reprezentace vyrukovala Sparta na západočeský celek Plzně. V prvních šancích se dvakrát blýskl Havlát, který nejdříve šibalsky objel branku, ale na Pejchara nevyzrál a poté sám před odkrytou klecí nestačil nastavit hůl. Bříza si na druhé straně připsal první zákrok až ve čtvrté minutě z nahození beka Trnky. V 6. minutě Sparta rozehrála úspěšně přesilovou hru. Kratěna navezl kotouč do brankoviště, kde jej přenechal Chabadovi. Kapitán Holešovických zamířil přesně do horní poloviny branky. Vzápětí přečíslili plzeňskou defenzívu Ton s Markem a v ochozech to jen zašumělo, Nedvěd minul v rozhodující okamžik odkrytou klec. Sparta působila mnohem lepším dojmem a v první třetině měla jasně navrch. Při hře ve čtyřech nepřehodil ležícího brankáře hostí Ton. První vážnější šanci Plzně měl Paroulek, jenž vyslal na Břízu tvrdý projektil, před dotírajícím Pospíšilem pak sparťanský mág touš ukryl. V 15. minutě Sparta skórovala, minelu Pejchara přetavil Majeský v druhou branku. Plzeňský gólman nahrál kotouč přesně na hůl sparťanského beka, který ranou uklidil puk do sítě. V závěru západočeši hráli přesilovou hru, několikrát nebezpečně hrozili, ovšem bránící čtveřice a brankář Bříza se činili.

Také v úvodu druhé části si hosté zahráli v početní výhodě. Obrovskou příležitost nadvakrát před Břízou neproměnil Martin Straka, kličkama na gólmana nevyzrál ani Duda. Pejcharova světlá chvíle přišla při přečíslení Hlaváče s Brošem, kdy sparťanské duo s přehledem vychytal. V přesilové hře se pak otáčel zejména při pokusech Pilaře zblízka a Havlátově tvrdé ráně. Agilní Marek obdarovával po celý zápas své spoluhráče přihrávkami, tentokrát jednu z nich usměrnil Ton znovu pouze do připraveného Pejchara. Na opačném konci kluziště napřáhl Duda, Bříza ukryl jeho jedovatý projektil v náruči. Přečíslení Havláta s Nedvědem vzal na sebe kanonýr Nedvěd, vylámal si zuby na strážci plzeňské svatyně. Západočeši ve druhé části srovnali s domácími krok, ale na úspěch to nestačilo. V závěru pak ještě Sivek těžil z pádu Jindřicha, nabídnutou šanci však zahodil.

Také poslední dějství načala Sparta oslabením. Cartelliho střela nadělala Břízovi problémy a poté zahrmělo na druhé straně. Ve 43. minutě Broš vybojoval puk, který se přes Kratěnu dostal až k volnému Hlaváčovi, který zápěstím k tyči překonal Pejchara. Plzeň zaostávala střelecky, tak to zkoušela alespoň tvrdě. Na chvilkovou nepozornost doplatil Netík, jenž obdržel nečekaný bodyček od ještě nedávného spoluhráče Procházky. Před Pejcharem dotíral Olesz, neujala se ani kombinace sehrané dvojice Kratěny a Broše. Před Martinem Strakou a Dudou zachraňoval výtečný Bříza, Pospíšilovi střela taktéž nevyšla. V 54. minutě sparťané využili již druhou přesilovku. Nedvěd si v rohu kluziště vzal kotouč, nabruslil si až na střed kruhu, odkud střelou švihem vymetl levý rok plzeňské brány. V 55. minutě se pak ukazatel skóre měnil naposledy. Hbitý Havlát obkroužil branku a nabil mezi kruhy subtilnímu Řezníčkovi, ten se s ničím nepáral a prostřelil vše, co mu stálo v cestě. V závěru mohli hosté v přesilové hře vstřelit čestný úspěch, ovšem navrátilec Bříza se oklamat nenechal.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (Sparta): "Na naší hře bylo vidět, že byla přestávka, hráči byli hladoví a vstup do zápasu byl dobrý. Ve druhé třetině byla Plzeň lepší, pro nás byl problém dostat se do hry i díky tomu, že jsme točili více hráčů. I proto jsme v závěru nechali některé odpočívat a stáhli hru na tři pětky. Poté jsme se dostali zpět do tempa a zaslouženě vyhráli."

Jiří Neubauer (Plzeň): "Nevydařila se nám první třetina, do desáté minuty bylo na ledě jen jedno mužstvo a Sparta dominovala ve všech činnostech. S tohoto pohledu byl výsledek 0:2 odpovídající. Ve druhé části se nám podařilo tým vyburcovat, zlepšili jsme se, ale nepodařilo se nám snížit. Když dala Sparta třetí gól, bylo po zápase."