PLZ - VSE 1:1 po prodl. - Kletbu se odčarovat nepodařilo

P l z e ň - S velkým očekáváním mířili v sedmém extraligovém kole na plzeňský zimní stadión fanoušci domácího Lasselsbergeru. V duelu s posledním týmem tabulky doufali v první vítězství. Po dvě třetiny jim modrobílí přání plnili. Vsetínského soupeře přehrávali, ale gólově se prosadili pouze jednou. To se domácím hráčům nakonec vymstilo. Zaspali úvod třetí třetiny a dovolili Valachům srovnat krok. Remízový stav se už do šedesáté minuty nezměnil, rozhodnutí nepřineslo ani prodloužení. Utkání ovlivnilo upísknutí hlavního arbitra Petra Boliny, po kterém domácí vsítili regulérní gól.

HC Škoda Plzeň - VHK ROBE Vsetín

1:1p
1:0, 0:0, 0:1 - 0:0

Branky a nahrávky: 13. J. Straka (Matějovský, Adamský) - 44. Stantien (Tomík, Demel). Rozhodčí: Bolina - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 6:11. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 566. Střely na branku: 45:25 . Průběh utkání: 1:0, 0:1.

HC Škoda Plzeň

Málek - Cartelli, Jindřich, Klaus, Štěpánek, Nedoma, Štich, Trojovský - A. Padělek, Kracík, Andrašovský - Adamský, J. Straka, Matějovský - Důras, Vorel, Havelka - Kocák, M. Straka, Kica

VHK ROBE Vsetín

Štefl - Luža, Lamberg, Hrabal, Bauer, Nedbálek, F. Štefanka, Zapletal, Spitzer - Tomík, Stantien, Demel - Dubec, Steiner, Duba - Květoň, Bacul, Gorev - Sakrajda, O. Hruška, Korotvička

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 65 29 1 28 96,55 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 1 1 0 6
Dušan Andrašovský 0 0 0 -1 0
Mario Cartelli 0 0 0 1 0
Michal Důras 0 0 0 0 2
Petr Havelka 0 0 0 0 0
Robert Jindřich 0 0 0 0 0
Petr Kica 0 0 0 0 0
Martin Klaus 0 0 0 -1 2
Peter Kocák 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 -1 0
Radek Matějovský 0 1 1 1 2
Milan Nedoma 0 0 0 0 0
Aleš Padělek 0 0 0 0 0
Michal Straka 0 0 0 0 0
Josef Straka 1 0 1 1 0
Martin Štěpánek 0 0 0 0 0
David Štich 0 0 0 0 2
Matěj Trojovský 0 0 0 0 0
Marek Vorel 0 0 0 0 0

komentář

Do utkání podle očekávání nenastoupil od začátku Matěj Trojovský, jenž usedl mezi náhradníky i kvůli hrubce ve Varech, po které padl gól. Kapitán Trnka si v témže zápase obnovil zranění s třísly a stále s nimi laboruje. V sestavě se ale objevil Mario Cartelli, který hrál celé utkání s chutí a obrovským nasazením. Nastoupily proti sobě jediné dva týmy, které letos ještě nevyhrály. Očekávání od plzeňských hráčů tedy bylo velké. Kracík mohl hned v úvodu všechny uklidnit vedoucí brankou při přesilové hře, ale nepřestřelil ležícího vsetínského mladíka v bráně Martina Štefla. Aktivní hra domácím ale vydržela a zanedlouho se mohli radovat z prvního úspěchu. U puku byl Matějovský, který z rohu přihrával volnému Josefu Strakovi a plzeňský střelec vyslal puk nad padajícího Štefla do sítě. Po buly v útočném pásmu se puk dostal k nejmladšímu plzeňskému hráči – Štichovi, jenž ledabyle nastřelil kotouč na branku. Střela to sice nebyla moc povedená, ale Šteflovi nadělala nemalé potíže. V 16. minutě se diváci opět zaradovali, leč marně. Matějovský dostal puk za Šteflovy záda, ale hlavní arbitr zapískal dříve, než puk přešel brankovou lajnu. Místo gólu čekalo Plzeň vyloučení, které si šel odpykat právě Matějovský na 2+2 minuty za vysokou hůl. Vsetín se při této přesilovce dostal také do šancí. Velmi dobru střelu vyslal od modré na Málka Luža, ale největší příležitost v první třetině měli hosté, když Steiner nahrával při nájezdu dva na jednoho Dubcovi. Plzeň zachránil tentokrát obránce Klaus, který na poslední chvíli zeliminoval pokus Dubcovy střely. Málek ale stejně musel zasáhnout lapačkou. Na přelomu první a druhé třetiny se dostala Plzeň do přesilovky pět na tři po dobu 54 sekund, ale nezužitkovala ji ani ve chvíli, když Lambergr zlomil svoji hůl a musel bránit bez ní.

Ovšem po necelé půlminutě přišla situace, kdy odjel sudí Bolina konzultovat branku s videorozhodčím. Ten doporučil branku neuznat. Takže to byl již druhý neuznaný gól domácích. Na ledě se poté pořádně přiostřilo a vrcholem všeho bylo, když byl Nedoma u mantinelu atakovaný vsetínským hráčem. Plzeňský dočasný kapitán dostal ránu do hlavy. Z ledu mu musel pomoct lékař. Nedoma ihned odjel na vyšetření do nemocnice, kde mu diagnozovali otřes mozku. Bolina ovšem pořádně nadzvedl domácí fanoušy, když tento zákrok nepotrestal a místo toho vyloučil Důrase za zákrok, který s tímto neměl nic společného. Do hry za zraněného Nedomu se dostal Trojovský. Když se Důras vrátil z „lavice hanby“ na led, tak jakoby pod návalem vzteku chtěl napravit své vyloučení. Nevzdal se nahozeného kotouče v útočném pásmu. Štefl jej zachytil za brankou a chtěl okamžitě rozehrát, ale kotouče se najednou zmocnil Důras. Když objížděl branku a chystal se puk zasunout, zahákoval jej Lamberg, za což putoval na trestnou. V polovině sklidil ovace navrátilec v sestavě Cartelli za obětavý zákrok, když skočil rybičku pod vsetínského útočníka a tím zneškodnil připravovanou střelu. Na konci druhé třetiny při vyloučení Šticha nápor valachů, když zamkli domácí v jejich obranném pásmu a Plzeň mohla opět děkovat Málkovi, že je podržel.

Nasazení hostů vydrželo i přes přestávku a následně ho zužitkovali. Po najetí Tomíka do třetiny přišla přihrávka na Stantiena před branku. Střelec měl čas na zpracování a následnou přesnou střelu. Tím vyrovnal na 1:1. Domácí to jakoby nakoplo a usilovali o opětovné vedení. To mohlo přijít ve 48. minutě, ale po neuvěřitelné situaci to byla již třetí neuznaná branka Plzně. Štefl srazil střelu a puk poskakoval v brankovišti. Plzeňský útočník jej doklepl, ale kvůli upísknutí Boliny nemohla být branka uznána. Hlavní arbitr si ihned uvědomil svoji chybu a provinile s oběma rukama na hlavě a v předklonu litoval hrubky, které se dopustil. Pět minut před koncem hrála Plzeň dvojnásobnou přesilovou hru po dobu více než jednu minutu, ale opět přišla křeč, s jakou se potýká ve všech zápasech. Nevytvořila si ani jednu jasnější šanci. Na řadu tedy přišlo prodloužení, ve kterém se již nic nestalo. Na první výhru si tedy musejí oba dva týmy ještě počkat.

Ohlasy trenérů

Marek Sýkora (Plzeň): "Jsem smutný, byl to náš další špatný výkon doma. Je mi líto diváků, na co se musí dívat, přesto jich stále chodí dost. Je to velké zklamání, sráží nás neproduktivita a navíc chybí zranění Trnka s Moravcem. A dnes se k nim znovu přidal Nedoma. Hrajeme i s hráči, se kterými jsme nepočítali. Musíme se pokusit i přesto získávat body. K výkonu rozhodčích se nesmím, ani nechci, vyjadřovat. Totéž platí o mém dalším působení v klubu."
Vladimír Jeřábek (Vsetín): "Získali jsme první bod venku, i když jsme v první třetině znovu propadli. Domácí však nedokázali přidat druhou branku. Ve druhé části už hráči zjistili, že se dá hrát i venku a náš výkon se zlepšil. Já musím poděkovat hráčům za bojovný výkon a navíc bych chtěl vyzdvihnout výkon mladého brankáře Štefla, který nás podržel. Musíme být dnes s bodem maximálně spokojeni."