PLZ - SPA 4:1 - Nejlepší výkon v sezóně přinesl porážku pražské Spartě!

P l z e ň - Na takový zápas dlouho zkoušený plzeňský fanoušek čekal! Hokejisté plzeňského Lasselsbergeru předvedli hru, která místy zvedala diváky ze sedadel. A odnesl to rival z největších - Sparta Praha. Už v první části domácí Pražany zřetelně přehrávali, ale z úvodní branky se radovali hosté. Vše se zlomilo v druhém dějství, ve kterém modrobílí nejdříve srovnali krok a těsně před sirénou strhli vedení na svoji stranu zásluhou Davida Moravce. V poslední třetině Plzeňští nepřipustili žádnou diskusi o výsledku a dvěma trefami Aleše Padělka rozhodli o osudu utkání. Padaly skvostné branky, zvláště zásahy s pořadovými čísly dvě a čtyři stály za to.

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha

4:1
0:1, 2:0, 2:0

Branky a nahrávky: 33. Moravec, 40. Moravec (Andrašovský), 43. Padělek (Kracík), 45. Padělek (Kracík, Andrašovský) - 5. Ton (Dobroň). Rozhodčí: Smeták - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 4:7 . Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 6 710. Střely na branku: 36:30. Průběh utkání: 0:1, 4:1.

HC Škoda Plzeň

Málek - Jindřich, Trnka, Nedoma, Štěpánek, Cartelli, Výborný, Klaus, Štich - A. Padělek, Kracík, Andrašovský - D. Moravec, J. Straka, Matějovský - Zelenka, Tvrdoň, Adamský - Důras, Kepl, Vorel

HC Sparta Praha

Bříza - Hanzlík, Hlavačka, Dobroň, Toman, Stehlík, Černošek, Bolf - Ton, Marek, Vopat - Dragoun, Sivek, Chabada - Netík, Šindel, Špaňhel - Růžička, Vrbata

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 60 37 1 36 97,30 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 0 0
Dušan Andrašovský 0 2 2 2 0
Mario Cartelli 0 0 0 1 2
Michal Důras 0 0 0 0 0
Robert Jindřich 0 0 0 1 0
Richard Kepl 0 0 0 0 0
Martin Klaus 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 2 2 2 0
Radek Matějovský 0 0 0 0 2
David Moravec 2 0 2 1 0
Milan Nedoma 0 0 0 0 4
Aleš Padělek 2 0 2 1 0
Josef Straka 0 0 0 0 0
Martin Štěpánek 0 0 0 0 0
Pavel Trnka 0 0 0 0 0
Roman Tvrdoň 0 0 0 0 0
Marek Vorel 0 0 0 1 0
Martin Výborný 0 0 0 1 0
Jiří Zelenka 0 0 0 0 0

komentář

Dlouhé fronty u pokladen dávaly tušit, že v plzeňské ČEZ Aréně se děje něco mimořádného. Do západočeské metropole zavítal tradiční rival – pražská Sparta. Trenér Šindel postrádal Štrbu s Kratěnou, které postihly střevní potíže. Domácím, kteří Spartě naposledy vstřelili branku před 131 minutami, chyběl Kocák s nataženými kolenními vazy a dlouhodobě zraněný Michal Straka.

Hned po minutě hry se v první velké šanci ocitl Josef Straka, který po Matějovského přesné přihrávce jen těsně minul Břízovu branku. Sparťané poprvé výrazněji zahrozili v páté minutě a hned z toho byl gól. Jak přízrak se za plzeňskou obranou zjevil Ton, který, ač tísněn obráncem Jindřichem, dovedl brejk do úspěšného konce a blafákem do bekhendu poslal hosty do vedení - 0:1. Šanci na odpověď dostali modrobílí ve 12. minutě. Na trestnou lavici putoval ve stejný čas jak Černošek, tak i Toman, jenž fauloval při signalizované výhodě. Speciální přesilovková formace Plzeňských Břízovi připravila několik krušných chvil. Moravec trefil sparťanského gólmana do ramene, osamocený Kracík u tyčky nezpracoval skákavý kotouč. Ve 14. minutě za ostrý střet s Vorlem dostal dvouminutový plus desetiminutový osobní trest Vopat. Otřesený plzeňský forvard putoval do kabiny a do hry již nezasáhl. V následné přesilovce ale sparťané opět dokázali, že jsou aktuálně nejlepší tým extraligy v oslabení. Dvě minuty před první sirénou ujel po pravé straně Růžička a rozezvučel vzdálenější tyčku Málkovy branky. Skóre ale zůstalo prozatím neměnné.

Prostřední část hry nabídla ve své první polovině nepříliš záživný hokej bez větších šancí na obou stranách. Zaplněné tribuny zvedl ze sedadel až Moravec v čase 32:12. První jeho pokus skončil jen na tyči, dlouhovlasý forvard se však dostal i k dorážce a protlačil puk pod Břízou do branky. Plzeňské prokletí proti Spartě po 164 minutách skončilo - 1:1. Domácí vyrovnání nakoplo a začínali Spartu přehrávat. Ve 34. minutě se puk náhle dostal k Adamskému v ideální pozici, ten však přihrávku nečekal a zamířil mimo. Když do konce druhé třetiny zbývalo dvacet vteřin a někteří diváci již mířili na pivo s klobásou, předvedl individuální průnik kolem hrazení Andrašovský. Sebejistou akci korunoval přihrávkou kolem tyče na Moravce, který se podruhé nemýlil - 2:1. Do kabin tak šli domácí za jednobrankového vedení.

Gólový duch ze závěru druhé části přenesli plzeňští hokejisté i na začátek třetí třetiny. Časomíra odkrojila jen dvě minuty, před Břízu si z rohu kluziště nabruslil Padělek a na druhý pokus zavěsil pod břevno - 3:1. ČEZ Aréna začala pět oslavné chorály. Ve 44. minutě byl vyloučen Hlavačka, u trestoměřičů však příliš dlouho nepobyl. Duo Kracík – Padělek zopakovalo přesnou souhru, Kracík nahrál zpoza Břízovy klece přesně na hůl Padělka. Ten si sparťanského brankáře vychutnal a poslal puk podruhé pod horní tyč - 4:1. Trenér Šindel si okamžitě vyžádal oddechový čas. Pražané se snažili nepříznivý stav zvrátit, naráželi ale na výborného Málka. V největší příležitosti se objevil po Vopatově zadovce Marek, Málek ale jeho střelu vytěsnil. Plzeňští fanoušci v úplném závěru odpočítali posledních deset sekund zápasu a vychutnali si druhou domácí výhru LASSELSBERGERu v sezóně.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (Plzeň): "Rychle inkasovaný gól nás na chvíli zabrzdil, pak jsme si ale vytvořili šance, které Bříza v první třetině vychytal. Ve druhé třetině hráči doslova šli za výhrou a po druhém gólu jsme hru ovládli. Hosty definitivně zlomila využitá přesilovka v závěrečné třetině. Dnes musím pochválit celé mužstvo."

Jaromír Šindel (Sparta): "Nebaví mě vypočítávat zraněné, Kratěna se Štrbou nenastoupili kvůli střevním potížím. Každopádně dnes hráči zklamali především po stránce disciplíny, v tom nás domácí předčili a navíc hráli lépe i přesilovky."