TRI-PLZ 1:3 - Plzeň roztavila Oceláře!

Před utkáním měl Třinec před Plzní náskok čtyř bodů a úkol byl jasný - neprohrát. Západočeši plnili úkol hned od začátku utkání svědomitě. Již v 10. minutě strhl vedení na stranu Plzně Jakub Šindel. Jenže domácí nechtěli pustit body lacino, ve druhé třetině vyrovnali a měli šance dostat se do vedení. V poslední třetině však strhl vedení na plzeňskou stranu Trnka a vítězství hostí korunoval 30 sekund před koncem Adamský.

HC Oceláři Třinec - HC Škoda Plzeň

1:3
0:1, 1:0, 0:2

Branky a nahrávky: 32. Huna (Pletka, Martynek) - 10. Šindel (Jindřich), 50. Trnka (Matějovský), 60. Adamský (D. Moravec). Rozhodčí: Jebavý - Bláha, Kareš. Vyloučení: 3:9. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 3572. Střely na branku: 48:34. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3.

HC Oceláři Třinec

Biegl - Hunkes, Pácal, Tesařík, Výtisk, Jurdič, Kroupa - J. Kudrna, Peterek, Hašek - Huna, Martynek, Pletka - Bordowski, Polanský, Zbořil - Tomas, Vítek, Pištek - od 21. min. navíc Paroulek

HC Škoda Plzeň

Málek - Jindřich, Trnka, Cartelli, Výborný, Nedoma, Štěpánek - A. Padělek, Koukal, Andrašovský - Zelenka, D. Moravec, Matějovský - Důras, Šindel, Adamský - Kepl, M. Straka, Tvrdoň

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 60 48 1 47 97,92 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 1 0 1 1 0
Dušan Andrašovský 0 0 0 0 0
Mario Cartelli 0 1 1 -1 2
Michal Důras 0 0 0 1 0
Robert Jindřich 0 1 1 2 0
Richard Kepl 0 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0 0
Radek Matějovský 0 1 1 0 2
David Moravec 0 1 1 0 0
Milan Nedoma 0 0 0 0 2
Aleš Padělek 0 0 0 0 4
Michal Straka 0 0 0 0 0
Jakub Šindel 1 0 1 1 4
Martin Štěpánek 0 0 0 0 2
Pavel Trnka 1 0 1 2 0
Roman Tvrdoň 0 0 0 0 0
Martin Výborný 0 0 0 -1 0
Jiří Zelenka 0 0 0 -1 2

komentář

Domácí Oceláři se od západočeského celku zakousli hned od začátku. Ještě v první minutě vysunul Rostislav Martynek Radima Tesaříka a ten jel s Rudolfem Hunou na osamoceného Romana Málka. Hostující brankář se hned v první šanci domácích zaskvěl a puk vyrazil do ochranné sítě. Domácí Biegl si na puk sáhnul až ve 4. minutě, to zkrotil střelu plzeňského obránce Trnky. Následovalo vyloučení, jako první se na trestné lavici ocitl domácí Kudrna, jenže plzeňský Mario Cartelli po 16 vteřinách také fauloval a rovněž cestoval za katr. V dalších minutách se vyznamenal Málek, vychytal jasnou tutovku domácího Jiřího Haška a následně kryl nájezd Martynka a Huny. Plzeň sice v obraně několikrát chybovala, jenže domácí útočníci nenacházeli recept na pozorného Málka. A tak se blýskalo na druhé straně. Robert Jindřich pálil od modré, jeho střelu Biegl ještě vyrazil, ale před brankou byl nehlídaný Jakub Šindel a ten stačil prostřelit pod tělem bezmocně padajícího domácího gólmana – 0:1. Tato branka zapůsobila na obě mužstva. Třinec byl zaskočený a vázla mu kombinace, naopak západočeský celek dobře napadal v útočném pásmu a kazil rozehrávku soupeře. Zvýšit náskok mohl ve 14. minutě Matějovský. Sám se dostal před Radovana Biegla, v pádu ovšem nezakončil dle svých představ. V 15. minutě byl vyloučen hostující Zelenka, paradoxně z toho mohli těžit Plzeňští, jenže Adamský ani Kepl na Biegla nevyzráli. Třinec se nastěhoval před Málka koncem 17. minuty, ani jednu z jeho šancí však pozorný Málek za svá záda nepustil. Do kabin tak odcházeli domácí s jednogólovým mankem.

Třinečtí mohli vyrovnat hned po nástupu na led. Milan Nedoma chyboval ve středním pásmu, k puku se dostal Peterek, jeho zakončení ovšem nepatřilo mezi ty povedené. Plzeňský Radek Matějovský daroval svou nedisciplinovaností Ocelářům přesilovou hru a před hostující brankou se blýskalo! Tesařík s Výtiskem našli před brankou volného Rudolfa Hunu, ale padající Málek zachránil téměř jistý gól. Hosté se usadili ve středním pásmu, které pozorně bránili, domácí borci se těžko dostávali do útočné třetiny. Ve 28. minutě mohl vyrovnat Václav Pletka, ale opět nechal vyniknout plzeňského strážce svatyně. Tlak domácích postupně sílil, na trestnou lavici putoval za hru vysokou holí střelec branky Šindel. Západočeši tlak domácích v oslabení sice přežili, přesto po minutě přišlo vyrovnání. Po závaru před brankou plzeňskou brankou srovnal stav na 1:1 domácí Rudolf Huna, který dostal puk k mantinelu, najel si na kruhy a trefil se přesně k levé tyčce. Hosté pochopili, že jen bráněním ničeho nedosáhnou, a vrhli se také do útoku. Ve 34. minutě vystrašil Biegla Mario Cartelli a zanedlouho po něm i Milan Nedoma. Koncem třetiny si šel na 2 minuty opět odpočinout Šindel, domácí si vypracovali několik šancí, do závěrečné sirény tlačili, ale branku se jim již vsítit nepodařilo.

Do třetí části vstoupil domácí tým plný odhodlání. A mohl hned vést, neboť Radim Tesařík krásně uvolnil Rostislava Martynka, ale ten tváří v tvář Málkovi neuspěl. A tak mohla padnout branka na druhé straně. Po skrumáži se puk dostal k Andrašovskému, ale ten zbrkle vystřelil a netrefil odkrytou domácí branku. Ve 44. minutě zahrozili opět domácí, ale Málek se opět ukázal jako velká opora týmu. Plzeň se mohla dostat do vedení ve 46. minutě. Odražený puk od rozhodčího zachytil Aleš Padělek, biliardovým šťouchem málem překvapil Radovana Biegla, tomu se puk odrazil od zad do tyčky a zastavil se na brankové čáře, kde ho přikryl lapačkou. Ve 47. minutě mohl skórovat po chybě hostující obrany Paroulek, ale ani on na skvěle lapajícího Málka nevyzrál. Ve 48. minutě byl za hákování poslán na trestnou lavici plzeňský Nedoma. Oceláři se nadechovali k ofenzivě, ale zapomněli na zadní vrátka. Po přihrávce Radka Matějovského si Pavel Trnka zajel za třinecké obránce a nahodil kotouč na Radovana Biegla, který nic neviděl – 1:2. Plzeň se po vstřelené brance snažila všemi silami uhájit výsledek. Jenže Západočeši často faulovali. Menší trest si odseděl Padělek, po něm šel na 2 minuty Štěpánek. Domácí tým si vzal oddechový čas a připravoval závěrečný nápor. V 55. minutě trefil domácí obránce Hunkes horní tyčku plzeňské branky, následovala střela od modré z hokejky Radima Tesaříka, Málek se překvapit nenechal. V posledních dvou minutách se nechal vyloučit domácí Huna a Západočeši toho dokonale využili. Na konečných 1:3 pečetil Martin Adamský, ke kterému se dostal puk po ose Cartelli - Moravec.

Ohlasy trenérů

Jiří Juřík (Třinec): "Každá série jednou končí. Je smutnější, že ta naše skončila doma. Rozhodly naše tři neproměněné šance v první části utkání a plzeňská produktivita v koncovce. Hosté však hráli velmi dobře v obraně a v zakončení jim přálo i štěstí. Nám dnes vůbec nešly přesilovky, hráči je řešili špatně a spoléhali v nich sami na sebe. Také v tom byl jeden z rozhodujících momentů zápasu."

Radim Rulík (Plzeň): "Dali jsme první branku, a to rozhodlo o tom, že Třinec znervózněl. Ač měl potom optickou převahu, do vyložených šancí jsme jej nepouštěli. To se nám dlouho dařilo. Přesto jsme ve druhé třetině udělali chybu, kterou Třinec potrestal. Ve třetí části jsme zredukovali sestavu, což se nám vyplatilo. Dostali jsme se do tempa a neobvyklým způsobem v oslabení rozhodli výsledek. Byli jsme šťastnější."