ZLN-PLZ 4:1 - Co první třetina dala, poslední definitivně vzala

Z l í n - Na zlínský led vyjela Plzeň bez několika opor. Chyběli gólman Roman Málek, bek Pavel Trnka i útočníci Matějovský se Šindelem. Plzeňský dres poprvé oblékl Josef Vítek, po delší době také obránci Milan Vobořil a David Mazanec. Klec Lasselsbergeru hájil statečně Petr Jež. Plzeňáci se dostali do vedení v 7. minutě zásluhou 12. letošního gólu Aleše Padělka. Jenže po velké chybě v rozehrávce srovnal po polovině zápasu ve vlastním oslabení Král, v poslední třetině Zlínští rozhodli o výhře 4:1. Za stavu 1:1 neuznal po konzultaci s videorozhodčím slovenský sudí Konc Plzni gól pro posunutou Murínovu klec.

PSG Berani Zlín - HC Škoda Plzeň

4:1
0:1, 1:0, 3:0

Branky a nahrávky: 35. Král, 48. Vosátko (Čech), 54. Čech (Barinka, Rachůnek), 57. Rachůnek (Čech) - 8. Padělek (Vobořil). Rozhodčí: Konc (SR) - Čech, Chytil. Vyloučení: 8:11. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 4 432. Střely na branku: 41:21. Průběh utkání: 0:1, 4:1.

PSG Berani Zlín

Murín - Galvas, Hamrlík, Nosek, J. Malinský, Vosátko, Zubíček, Houdek - Okál, Leška, Melenovský - Kristek, Král, Špilár - Kubiš, Záhorovský, Piluša - Barinka, M. Čech, Rachůnek.

HC Škoda Plzeň

Jež - Cartelli, Výborný, Nedoma, Jindřich, Mazanec, Štěpánek, Vobořil, Pulpán - Zelenka, Moravec, M. Straka - Důras, Koukal, Adamský - A. Padělek, Kracík, Andrašovský - Látal, Tvrdoň, Vítek.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Petr Jež 60 41 4 37 90,24 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 -2 12
Dušan Andrašovský 0 0 0 1 4
Mario Cartelli 0 0 0 -2 0
Michal Důras 0 0 0 -1 0
Robert Jindřich 0 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 -2 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 1 0
Martin Látal 0 0 0 -1 0
David Mazanec 0 0 0 0 4
David Moravec 0 0 0 -1 4
Milan Nedoma 0 0 0 0 2
Aleš Padělek 1 0 1 1 2
Lukáš Pulpán 0 0 0 0 0
Michal Straka 0 0 0 -1 0
Martin Štěpánek 0 0 0 -2 0
Roman Tvrdoň 0 0 0 0 0
Josef Vítek 0 0 0 -1 2
Milan Vobořil 0 1 1 0 0
Martin Výborný 0 0 0 -2 2
Jiří Zelenka 0 0 0 -2 0

komentář

Bez plejády opor a s novicem Josefem Vítkem rozehráli Plzeňáci na ledě favorizovaného Zlína duel 28. kola. Po úvodních šancích na obou stranách měli Západočeši od 5. minuty výhodu přesilové hry při vyloučení Kristka. Murín žádnou těžkou situaci řešit nemusel, ovšem chvíli po návratu vyloučeného „Medvěda“ se hosté radovali. Nejprve úřadovala řada Davida Moravce, svůj tlak ještě nezužitkovala, za pár sekund však nehlídaný ostrostřelec Lasselsbergeru Aleš Padělek dorazil střelu Milana Vobořila, a Plzeňáci se radovali – 0:1.

V 9. minutě putovali za katr současně Mazanec s Barinkou, hra o jednoho muže v poli méně sedla více domácím, ale aktivitu v útočném pásmu v gól nepřetavili. Dobrou obrannou hru hosté předvedli o chvíli později při vyloučení novice Josefa Vítka, po skončení trestu se dokonce sám před Murínem zjevil Kracík. Petr Jež v poklidu strážil plzeňskou klec, ale pořádně zbystřit musel v závěru úvodní části. K trestoměřičům odjel v 17. minutě Andrašovský a Zlínští zatopili. Jež lapil Hamrlíkovu výzvu pro spoluhráče do klubka před brankou i nebezpečenou Rachůnkovu teč. A Medvědi v tlaku již do konce třetiny zůstali, v poslední minutě Jež zakročil proti střele Kristka i proti manévrům dvojice Záhorovský-Piluša.

Těsné vedení Plzně domácí šelmy dráždilo, úderem první vteřiny druhé části se jali útočit. Ve 23. minutě si aktivní domácí vynutili přesilovou hru, podruhé v zápase se provinil David Mazanec. Hosté několikrát puk vyhodili přes celé kluziště a tím zlínská výhoda skončila. Na začátku 26. minuty ale šli Plzeňáci do dalšího oslabení, také podruhé v zápase trest dostal Dušan Andrašovský. Po pár sekundách se k Andrašovskému přidal Adamský a Lasselsberger čelil dvojnásobnému oslabení. Obávaná situace na zlínském ledě ale skončila pro Plzeňáky šťastně, výtečný Jež pochytal pokus Okála i dvakrát Záhorovského a i po návratu Adamského na led udržel stav 0:1, to běžela 29. minuta.

V polovině utkání svoji výhodu jednoho muže v poli promrhali také hosté, repete si dali po vyloučení obránce Houdka v čase 33:33. Jenže hosté svůj dojem nevylepšili, stal se úplný opak, toto oslabení vyjádřili hráči Hamé dokonce brankově. Král zachytil chybnou rozehrávku Maria Cartelliho, z dalšího beka Výborného udělal statistu a z úhlu překonal Ježe, který si puk srazil do branky – 1:1.

Za 15 sekund se poroučel na trestnou lavici Martin Čech a Plzeňáci hráli 5 na 3. Puk do branky dostali, Murín protestoval, slovenský sudí Konc šel situaci konzultovat s videorozhodčím. Ten usoudil, že puk zapadl již do posunuté branky, stav se tak neměnil. Na trestnou lavici odjel pro změnu Moravec, nepřehledná situace na ledě nakonec skončila ve 38. minutě za stále nerozhodného stavu. Jenže netrval dlouho, v polovině 39. minuty byl vyloučen Nedoma a Zlín dohrával druhou třetinu v přesilové výhodě. Jež čelil pokusu Rachůnka a Krále, čímž nasměroval týmy do kabin při stavu 1:1.

Dohrávanou část přesilovky vyplnila jen Vosátkova střela, Milan Nedoma se mohl vrátit na led v plánovaném čase. Jenže trest stíhal trest, v čase 42:39 byl 15. vyloučeným v zápase Martin Výborný. Petr Jež měl starosti především s nahazovanými puky, které obránci Zlína nabízeli svým útočným kolegům k tečím. I Výborný se na led vrátil po dvou minutách. V plném počtu se ale hrálo jen 30 sekund, než sudí posoudil jako faul zákrok Rachůnka a poslal jej za katr. Již dlouho se asi Plzni nestalo, aby si na hřišti soupeře zahrála v jednom zápase dvě výhody 5 na 3, leč stalo se. Na trestnou odjížděl Malinský, ale osvěžit se možná ještě ani nestačil, a už nedaleko něj usedl pro změnu na plzeňskou trestnou Aleš Padělek. Když se hrálo 4 na 4, ujeli plzeňské obraně Čech s Vosátkem a Lubomír Vosátko dorazil Čechovu střelu do odkryté klece – 2:1. A aby sudí nevyšel ze cviku, o deset sekund později se na trestnou odebral David Moravec.

V čase 49:41 se Moravec na led vrátil a skutečně se začalo opět hrát v pěti. Plzeňáci se se stavem nesmířili, v krátké době vyzkoušeli Murína Padělek a Kracík. Jenže udeřilo na druhé straně, v 54. minutě střílel Vosátko, Barinkou tečovanou střelu si našel před brankou Martin Čech a trefil – 3:1. V 57. minutě ještě zasunul za Ježova záda Rachůnek a definitivně rozhodl – 4:1. Na stavu již nic nezměnilo ani vyloučení Martina Hamrlíka v 58. minutě.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Stuchlík (Zlín): "Výsledek neodpovídá průběhu hry, protože góly jsme dali až v závěru. První třetina byla z naší strany letos snad nejhorší. Soupeř většinu zápasu lépe bruslil, byl všude dřív, zato my jsme působili těžkopádným dojmem. Vítězství považuji za hodně šťastné. Je pro nás důležité, že jsme bodovali v zápase, v němž se nám nedařilo."

Marek Sýkora (Plzeň): "Byť je výsledek 1:4 jednoznačný, nesehráli jsme špatné utkání. Možná, že nás domácí podcenili, protože jsme přijeli s náhradním gólmanem. První třetinu jsme sehráli aktivně a šli do vedení, měli jsme i více šancí. Bohužel rozhodlo to, že jsme dokázali vstřelit jediný gól."