Plzeň v Sazka Areně neuspěla

Ačkoli nejela Plzeň na slávistický led jako favorit, doufala, že si po posledním vítězství opět připíše nějaký ten bod do tabulky. Jenže domácí Slavia vedla na začátku třetí části již 3:0 a se Západočechy to vypadalo bledě. Pak ovšem přišel zvrat. Moravec s Výborným dokázali během čtyř minut snížit na rozdíl jediné branky! Domácí urputně bránili a z konečného vítězství se radovali až 13 vteřin před koncem, kdy se trefil slávistický Beránek počtvrté, tentokráte do prázdné branky.

HC Slavia Praha - HC Škoda Plzeň

4:2
1:0, 1:0, 2:2

Branky a nahrávky: 9. Duda (Žižka), 36. Sup (Vlasák, Duda), 42. Sup (Duda), 60. Beránek (Vondrka) - 43. D. Moravec (Zelenka, Dobrovolný), 47. Výborný (Vorel). Rozhodčí: Bolina - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:9. Využití: 0:1. Diváci: 5440. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2.

HC Slavia Praha

Franěk - Kadlec, Drtina, J. Novák, Žižka, Kolařík, Graňák, od 23. navíc Žabka - Bednář, Beránek, Tomica - Duda, Vlasák, Sup - D. Hruška, Kopecký, Dlouhý, od 23. navíc Vondrka

HC Škoda Plzeň

Málek - Cartelli (31. Štich), Dobrovolný, Pulpán, Trnka, Nedoma, Výborný - Zelenka, D. Moravec, M. Straka - A. Padělek, Kracík, Vorel - Důras, Šindel, Adamský - Tvrdoň, od 23. navíc Látal, Holý

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 59 38 3 35 92,11 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 -2 2
Mario Cartelli 0 0 0 0 0
Jiří Dobrovolný 0 1 1 0 0
Michal Důras 0 0 0 -3 0
Martin Holý 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 2
Martin Látal 0 0 0 0 2
David Moravec 1 0 1 0 2
Milan Nedoma 0 0 0 -1 0
Aleš Padělek 0 0 0 -1 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 -1 2
Michal Straka 0 0 0 1 0
Jakub Šindel 0 0 0 -4 0
David Štich 0 0 0 0 0
Pavel Trnka 0 1 1 -3 4
Roman Tvrdoň 0 0 0 0 0
Marek Vorel 0 1 1 0 0
Martin Výborný 1 0 1 -1 2
Jiří Zelenka 0 1 1 0 2

komentář

Slavia povzbuzená sérií čtyř výher v řadě na svého soupeře vlétla jako hejno supů. A právě hráč s tímto jménem byl hlavním aktérem úvodních minut zápasu. Ve 2. minutě donutil Málka zasahovat tečí Vlasákovy střely, o dvě minuty později zakončoval kombinaci Vlasákova útoku znovu. Další šanci měl při přesilovce, jíž předcházel faul Výborného. Ve všech případech byl ke štěstí hostů úspěšnější Roman Málek. Kouzlo plzeňského gólmana bylo odčarováno až v 9. minutě. V době, kdy se hrálo na obou stranách ve čtyřech, vyslal na Málka střelu Žižka, povyjetý brankář hostí vyrazil kotouč pouze k Radku Dudovi, který zavěsil do téměř prázdné branky. O dvě minuty později předvedl při poskytnuté výhodě krásnou individuální akci Bednář, jenže chybělo jí gólové zakončení. Následná početní převaha se Slavii již nepovedla. Plzeň se v první části osmělila k jedinému nebezpečnému momentu. V 17. minutě se dostal sám před Fraňka Tvrdoň, chyběla mu však přesnější muška. I po dvaceti minutách platil stav 1:0 pro domácí.

Úvod druhé části příliš šancí nenabídl. Hrálo se sice v rychlém tempu, ale dominovaly spíše obrany. Výjimkou byla 24. minuta, kdy domácí donutili Málka několikrát zasahovat. Hosté se k podobnému náporu nadechli o tři minuty později a výsledkem bylo vyloučení Vondrky. Přesilovku sice sehráli Plzeňané dobře, gólově ji ale nezúročili. Stejně si vedli i slávisté při vyloučení Látala. Blízko ke gólu byl zejména Jan Novák, před kterým zívala téměř prázdná Málkova branka, slávistický bek trefil však pouze brusli spoluhráče Dudy, od níž šel puk vedle. Domácí postupně přebírali iniciativu a na Málka se valil jeden útok za druhým. Tlak Slavie korunoval gólem v 36. minutě Michal Sup, jemuž namazal před branku Tomáš Vlasák. Hned po vhazování bylo před Málkem rušno znovu, při přečíslení Beránka a Bednáře zachránil svůj tým obětavým zákrokem Tvrdoň. Další tutovku měl na své holi opět Michal Sup, který ve 37. minutě v oslabení jel sám na Málka. Své sólo sice neproměnil, vynutil si však alespoň faul Trnky a síly na ledě se vyrovnaly. Domácí si pak dvougólový náskok do přestávky v poklidu uhlídali.

Stav 2:0 nahrával Slavii, Plzeň se však rozhodně nehodlala vzdát. Domácí naopak chtěli definitivně rozhodnout, a tak závěrečné dějství mělo od úvodu grády. Ve 42. minutě přišly chvíle červenobílých. Nejprve zaměstal Málka Novák, vzápětí na plzeňského gólmana pálil Radek Duda. Jeho střelu brankář hostí vyrazil pouze k Michalu Supovi, který se štěstím svého bývalého spoluhráče prostřelil. Puk se zastavil kousek za brankovou čárou. Ovšem ani třetí gól nesrazil Západočechy do kolen. Na konci 43. minuty našel Dobrovolný před brankou nekrytého Davida Moravce a ten svůj blafák dotáhl úspěšně. Ve 46. minutě se náskok domácích ztenčil již na jediný gól. Při zkrácené přesilovce hostí vystřelil od modré Martin Výborný a propálil vše včetně Fraňka. Rázem bylo zaděláno na drama. Ve 47. minutě mohli svěřenci Vladimíra Růžičky uklidnit situaci v přesilovce, jenže proti Plzni tradičně namotivovaný Radek Duda neudržel po odpískáni nervy na uzdě a početní převaha se vůbec nekonala. Hra 4 na 4 lépe svědčila domácím, na konci 48. minuty se dostali ve třech do přečíslení na jediného plzeňského obránce a nebýt nepřesné přihrávky Kopeckého, mohlo být s Plzní zle. Plzeňské naděje na vyrovnání žily i po přesilovce za faul Zelenky. V ní měl největší příležitost Jaroslav Bednář, jenže Roman Málek byl pohotovější než útočník Slavie. V 52. minutě se ve čtyřech museli bránit pro změnu slávisté a dařilo se jim to dobře. V 55. minutě domácím hráčům a fanouškům ale pořádně zatrnulo. Při přečíslení Plzně zvolil Michal Straka střelu a soudě dle radosti Plzeňanů se jednalo o gól. Radost však byla předčasná. Po konzultaci s videorozhodčím hlavní arbitr Bolina rozpažil. Horké chvíle pro Slavii tím ovšem nekončily. V 58. minutě Vondrka podrazil v útočném pásmu Málka a nabídl soupeři další přesilovku. Plzeň uzamkla Pražany v obranném pásmu a ti museli vložit poslední síly do obětavých obranných zákroků. Dvaačtyřicet sekund před koncem navíc odjel Roman Málek na střídačku a místo něj naskočil do pole šestý hráč. I přes velkou snahu ale hosté na kýžený bod nedosáhli. V čase 59:47 trefil odkrytou plzeňskou branku Josef Beránek a shakespearovské drama tím ukončil.

Ohlasy trenérů

Ondřej Weissmann (Slavia): "Tři čtvrtiny zápasu jsme hráli velice dobře. Vedli jsme už 3:0, což už bychom měli uhrát. Bohužel jsme vytvořili hrubé chyby, které Plzeň potrestala. Do konce utkání jsme válčili, abychom to utkání dotáhli do vítězného konce."

Marek Sýkora (Plzeň): "Pro nás je to podle průběhu hry výsledek celkem lichotivý, protože Slavia si se zápasem pohrávala a nakonec mohla být potrestaná. Během několika hodin jsme přišli o čtyři obránce. V průběhu zápasu se zranil Cartelli a hráli jsme se třemi beky, kteří normálně nenastupují. S tím by se těžko vyrovnávalo i silnější mužstvo."