PLZ - LIT 3:1 - Zlepšený výkon přinesl cenné vítězství, vytoužená osmá příčka je znovu blízko!

P l z e ň - V 31. extraligovém kole přivítali hokejisté plzeňského Lasselsbergeru na svém kluzišti HC Chemopetrol Litvínov. Od úvodního vhazování se hrál vyrovnaný a bojovný duel, který často kouskovala četná vyloučení. Utkání se pro modrobílé nevyvíjelo dobře. Hned v první přesilové hře hosté otevřeli skóre a hubené vedení drželi přes polovinu zápasu. Pak ale nastal obrat. Jiří Zelenka v oslabení vyrovnal a těsně před druhou přestávkou získal domácím vedení Jaroslav Kracík. V závěrečné části přidal uklidňující branku z trestého střílení David Moravec.

HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov

3:1
0:1, 2:0, 1:0

Branky a nahrávky: 32. Zelenka (Vorel), 40. Kracík (Vorel, Výborný), 45. Moravec z trestného střílení - 8. Trávníček (Ťupa, Morava). Rozhodčí: Husička - Cambal, Unzeitig. Vyloučení: 9:11. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 4 352. Střely na branku: 31:31. Průběh utkání: 0:1, 3:1.

HC Škoda Plzeň

Málek - Štich, Trnka, Pulpán, Výborný, Nedoma, Štěpánek, Vaněček - Zelenka, Moravec, M. Straka - Padělek, Kracík, Andrašovský - Důras, Šindel, Adamský - Tvrdoň, Vorel, Vítek.

HC Verva Litvínov

Jarina - Punčochář, Pojkar, Gýna, Poživil, Ťupa, Bombic, Morava, Skuhrovec - Kubinčák, Reichel, Prorok - Benda, Branda, Trávníček - Zadina, Balázs, Gombár - Šaffer, Jeslínek, Sklenička.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 60 35 1 34 97,14 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 0 2
Dušan Andrašovský 0 0 0 0 2
Michal Důras 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 1 0 1 2 0
David Moravec 1 0 1 1 0
Milan Nedoma 0 0 0 0 2
Aleš Padělek 0 0 0 2 2
Lukáš Pulpán 0 0 0 1 0
Michal Straka 0 0 0 0 0
Jakub Šindel 0 0 0 1 0
Martin Štěpánek 0 0 0 1 0
David Štich 0 0 0 0 0
Pavel Trnka 0 0 0 1 2
Roman Tvrdoň 0 0 0 0 0
Filip Vaněček 0 0 0 0 2
Josef Vítek 0 0 0 0 6
Marek Vorel 0 2 2 2 0
Martin Výborný 0 1 1 2 0
Jiří Zelenka 1 0 1 1 0

komentář

Po zápase na Slavii čekal plzeňský Lasselsberger domácí zápas s Litvínovem, který předtím vyhrál tři zápasy v řadě. Do sestavy domácích se vrátil Dušan Andrašovský, modrobílý dres oblékli Lukáš Pulpán a Filip Vaněček z první ligy.

Plzeňští začali aktivně a hned při prvním střídaní zasypali Jarinu sprškou střel. Málka poprvé protáhl až ve 4. minutě Šaffer. V 6. minutě byl vyloučen domácí Vítek, který poprvé nastoupil před plzeňským publikem. Chemopetrol dokázal hned svoji první početní výhodu využít. Ťupovu střelu od modré za Málkova záda tečoval Trávníček - 1:0. V 16. minutě mohli Západočeši hrát téměř minutovou přesilovku 5 na 3, tu však po sedmnácti sekundách ukončil faul Padělka. Před první sirénou si ještě dvě příležitosti vytvořil Chemopetrol. Skuhrovec nejprve prohnal svou pumelici těsně kolem Málka, v samostatném nájezdu poté neuspěl Benda. První třetina nabídla útočně pojatý hokej s řadou šancí na obou stranách.

Slušné tempo z první třetiny ve druhé části značně zvolnilo. Na vině byla častá vyloučení, která neustále kouskovala hru. Při přesilovce Plzně ve 28. minutě se puk chvilku volně povaloval před Jarinou, nikdo z domácích na něj ale nedosáhl. O několik okamžiků později se za obranu po Trnkově zaváhání dostal Kubinčák, nastřelil však jen tyčku. Vyrovnání přišlo v polovině zápasu. Ve vlastním oslabení Vorel vystřelil v situaci dva na tři, kotouč se jen odrazil k nekrytému Zelenkovi, pro kterého nebyl problém vyrovnat do odkryté branky - 1:1. Ve 36. minutě o sobě dal vědět opět Benda, jenž po návratu z trestné lavice ujel do brejku, Málek si však s jeho blafákem poradil. Další gólový moment přišel až čtvrt minuty před koncem třetiny. Kracík se protáhl kolem hrazení a přihrál Vorlovi, ten ale trefil jen Jarinu. Kotouč se odrazil zpět ke Kracíkovi, jenž poslal domácí poprvé do vedení - 2:1.

Po pěti minutách hry v závěrečné třetině se opět blýskl aktivní Kracík, ke kterému se překvapivě odrazil puk od plexiskla. V přečíslení si počkal, až mu najede Vorel, jemuž poslal přesnou nahrávku. Navrátilec z Pardubic napálil jen Jarinu, po puku se však vrhl Gýna a vyhodil touš z brankoviště rukou. Toho si všiml rozhodčí Husička a nařídil trestné střílení. Exekuce se ujal Moravec a svým blafákem nedal Jarinovi šanci - 3:1. Chemopetrol se snažil nepříznivý stav zvrátit, často i za cenu zdržování hry. Lasselsberger si ale již vítězství vzít nenechal.

Ohlasy trenérů

Radek Kampf (Plzeň): "Věděli jsme, že Litvínov třikrát za sebou neprohrál, a také ukázal na začátku svou sílu. Lépe bruslil a byl agresivnější. My jsme ale hráli na čtyři útoky a ve třetí třetině jsme měli více sil a utkání jsme díky zlepšenému bruslení a zvýšené agresivitě v osobních soubojích nakonec zvládli. Dobře nám zachytal Málek, který zneškodnil samostatný únik Bendy. Vůli ale ukázalo celé mužstvo a musím ho za to pochválit."

Petr Fiala (Litvínov): "Obě mužstva před utkáním věděla, jak daleko jsou od sebe v tabulce, téměř dvě třetiny jsme se s tím lépe vyrovnávali my, když jsme lépe kombinovali a také bruslili. Zlomil nás ale druhý gól domácích do šatny v závěru druhé třetiny. Ve zbytku zápasu jsme už byli horším mužstvem."