PLZ - TRI 5:2 - Před Štedrým dnem se v Plzni slavilo!

P l z e ň - V roce 2005 naposledy vyrazili příznivci plzeňského Lasselbergeru do ochozů ČEZ arény. V cestě za třemi extraligovými body se Západočechům postavil soupeř až z dalekého Slezska - Třinec. Oceláři byli před utkáním o příčku výše než modrobílí, důležitost utkání proto netřeba vícekrát zdůrazňovat. Třinečtí ukázali svou sílu hned zpočátku, kdy se z druhé vážnější příležitosti prosadil explzeňský útočník Jaroslav Kurdna. Pak už ale padaly branky převážně do hostující sítě. Plzeňští otočili třemi zásahy vývoj zápasu, vyrovnali se i se snížením Ocelářů a v závěrečné části své vítězství patřičně zvýraznili. Řadu nebezpečných příležitostí Třince vychytal skvělý Roman Málek, v poslední minutě útočil na hattrick ve velké pohodě hrající Mário Cartelli.

HC Škoda Plzeň - HC Oceláři Třinec

5:2
1:1, 2:1, 2:0

Branky a nahrávky: 15. Cartelli (Padělek, Kracík), 22. Andrašovský (A. Padělek), 24. Adamský (Zelenka, Moravec), 48. D. Moravec (Adamský, Důras), 52. Cartelli (Kracík, Padělek) - 2. Kudrna (Peterek, Martynek), 30. Martynek (Peterek, Pácal). Rozhodčí: Hodek - Bláha, Bádal. Vyloučení: 7:12 + Výborný (PLZ) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 5 082. Střely na branku: 33:29. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 5:2.

HC Škoda Plzeň

Málek - Cartelli, Trnka, Hučko, Nedoma, Výborný, Štěpánek, Vobořil - Zelenka, Moravec, Adamský - Padělek, Kracík, Andrašovský - Důras, Straka, Tvrdoň - Freiberg

HC Oceláři Třinec

Vojtek - Hunkes, Pácal, Tesařík, Výtisk, Kroupa, Frolo, Hegegy - Kudrna, Peterek, Martynek - Fabuš, Skořepa, Paroulek - Huna, Polanský, Tomas - Bordowski, Florián, Zbořil

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 60 39 2 37 94,87 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 1 1 2 2 0
Dušan Andrašovský 1 0 1 1 2
Mario Cartelli 2 0 2 1 0
Michal Důras 0 1 1 1 4
Petr Freiberg 0 0 0 0 0
Patrik Hučko 0 0 0 1 0
Jaroslav Kracík 0 2 2 1 0
David Moravec 1 1 2 2 0
Milan Nedoma 0 0 0 1 0
Aleš Padělek 0 3 3 1 0
Michal Straka 0 0 0 0 0
Martin Štěpánek 0 0 0 1 0
Pavel Trnka 0 0 0 0 4
Roman Tvrdoň 0 0 0 0 0
Josef Vítek 0 0 0 0 0
Milan Vobořil 0 0 0 1 0
Martin Výborný 0 0 0 1 12
Jiří Zelenka 0 1 1 1 2

komentář

Kdo v předvánočním shonu vážil cestu na plzeňský zimní stadión, rozhodně nelitoval. V podařeném hokejovém představení plzeňští hokejisté skolili svého slezského soka a potvrdili postavení v elitní osmičce. Dlouho vyrovnaný duel modrobílí nakonec proměnili ve výrazné vítězství.

Zpočátku se ale zdálo, že smát se po skončení zápasu bude Třinec. Hosté vstoupili do utkání ve velkém stylu. Přečkali úvodní nápor a ohrožovali domácí klec z nebezpečných brejků. S prvním si Roman Málek dokázal poradit, ale v čase 1:08 byl bezmocný proti manévrům, které před plzeňským brankovištěm rozpoutal útok Jana Peterka. Přetížená obrana modrobílých pozapomněla na produktivního Jaroslava Kudrnu, který u levé tyčky domácí branky nepohrdl poskytnutým prostorem i časem a pohodlně otevřel skóre - 1:0! Špatný vstup do klání domácí psychicky nepoložil, Plzeňští se dál tlačili vpřed, ale nechávali ve své obraně velká okna. V 6. minutě mohli Oceláře ještě více rozveselit Peter Fabuš a Martin Paroulek, vynikající Roman Málek byl však proti a držel domácí naděje na příznivý výsledek. Nápor slezského týmu gradoval na konci první desetiminutovky, kdy se domácí bránili dvojnásobné přesilovce. Ne naposledy se utkali dva velcí kohouti večera Jaroslav Kudrna a Roman Málek. Explzeňský útočník se už ale střelecky neprosadil, Lasselberger přečkal krizový okamžik bez úhony. Výborný výkon brankáře umožnil domácím do první sirény srovnat krok, v končící přesilovce se o to zasloužil přesnou střelou Mário Cartelli - 14:32 - 1:1! Po zbytek třetiny byl nebezpečnější Třinec, v největší příležitosti si na Romanu Málkovi vylámal zuby opět Jaroslav Kudrna.

Start do druhé části měli Plzeňští doslova raketový. V čase 21:29 vyrobil útok Jaroslava Kracíka před klecí Martina Vojtka pořádný zmatek, na jehož konci dorážel z brankoviště do prázdné branky Dušan Andrašovský - 2:1! Třinečtí se s tímto vývojem nehodlali smířit a vrhli se do útoku. Dvě minuty těžce svírali Lasselsberger, vyrovnávající gól visel ve vzduchu. Pak se ale do brejku utrhli Martin Adamský a Jiří Zelenka a prvně jmenovaný v jasné příležitosti nezaváhal - 23:54 - 3:1! A domácím náležitě narostlo sebevědomí, které mohl až k nebeským výšinám posunout ve 28. minutě Jiří Zelenka, ale po skvostné kombinaci celého útoku pouze napálil dobře postaveného Martina Vojtka. Duel se záhy zdramatizoval. Na trestnou lavici putoval Michal Důras a když se už zdálo, že se domácí ubrání, udeřilo. Pumelici od modré Roman Málek pouze vyrazil a nekrytý Rostislav Martynek napálil puk pod břevno - 29:52 - 3:2! Začal se hrát výborný hokej, útočný a otevřený. Příležitosti se střídaly před oběma brankáři. V závěru druhé části se i Lasselbergeru naskytla možnost hrát proti třem Ocelářům. Modrobílí sice dopravili puk do sítě, ale v rozporu s pravidly, proto se šlo podruhé do šaten za těsného vedení Plzně.

Závěrečná část začala starou písničkou, Jaroslav Kudrna zkoušel vyzrát na Romana Málka, ale druhý gól mu jednoduše souzen nebyl. Třinec se pral o vyrovnání, nejblíže mu byl mezi 43. a 45. minutou, kdy pykal na trestné lavici domácí kapitán Pavel Trnka. Roman Málek ale několik závarů s klidem a trochou štěstí vyřešil a utkání šlo do koncovky. Proti očekávání se ale drama nekonalo. Třinecké naděje na bodový zisk definitivně pohřbil David Moravec, který precizně zakončil samostatný nájezd - 47:46 - 4:2! Poslední plzeňský zásah zbyl na muže, který modrobílý střelecký účet otevřel. Mário Cartelli si nabruslil před třineckou branku, kde jej neomylně našel pas Jaroslava Kracíka a po střele pod břevno hala vybuchla popáté - 51:43 - 5:2! Závěr duelu si domácí už pohlídali a podobně jako se Vsetínem i vychutnali. Výborné představení mohl podtrhnout několikrát jmenovaný Mário Cartelli, ale Martin Vojtek mu minutu před závěrečnou sirénou radost z hattricku zkazil. Nikdo však příliš nesmutnil, Plzeň zvládla důležitý boj a připsala si další extraligové body.

Ohlasy trenérů

Radek Kampf (Plzeň): "Úvod nám nevyšel, naštěstí jsme ale díky skvělým zákrokům Málka přežili přesilovku soupeře pět na tři. Pak jsme naopak využili svoji přesilovku a utkání se začalo vyvíjet v náš prospěch. Od poloviny zápasu jsme hosty přebruslili a po přečísleních jsme skórovali. Jsem rád, že jsme důležité utkání s Třincem zvládli."

Jiří Juřík (Třinec): "Měli jsme výborný úvod a kdybychom využili dvojnásobnou přesilovku, mohl se zápas vyvíjet jinak. Domácí to naopak postavilo na nohy a naše individuální chyby v obraně, po kterých domácí skórovali, nás definitivně zlomily."