PLZ - SPA 2:4 - V důležitém boji domácí neuspěli!

P l z e ň - V extraligové dohrávce mezi hokejisty plzeňského Lasselsbergeru a pražské Sparty šlo o hodně. Vítěz se mohl posunout na osmou příčku tabulky. Domácí nevstoupili do zápasu nejlépe a po nepovedené první části prohrávali o dvě branky. V druhé třetině nastal obrat, modrobílí převzali otěže zápasu a svírali hosty před brankářem Petrem Břízou. Z velkého tlaku se ale domácím podařilo vytěžit pouze jediný gól, o který se postaral Michal Důras. Pražané přečkali kritickou pasáž utkání a před druhým odchodem do šaten pojistili vedení. Ještě jednou se Plzeňští záslouhou Romana Tvrdoně přiblížili k vyrovnání, ale to jim nebylo souzeno. Svým druhým zásahem duel rozhodl explzeňský Josef Straka. Zápas nedopadl dobře pro Dušana Andrašovského a Michala Důrase, kteří v průběhu utkání odstoupili. První jmenovaný utrpěl zlomeninu nohy a sezóna pro něj skončila.

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha

2:4
0:2, 1:1, 1:1

Branky a nahrávky: 23. Důras (Šindel), 46. Tvrdoň (Freiberg) - 13. Černošek (Vykoukal, Ton), 19. Štrba (J. Straka, Ton), 38. J. Straka (Netík), 56. J. Straka (Nikolov). Rozhodčí: Mikula - Mgr. Bláha, Ing. Kareš. Vyloučení: . Využití: . V oslabení: . Diváci: 6 562. Střely na branku: . Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:4.

HC Škoda Plzeň

Málek - Catelli, Trnka, Hučko, Nedoma, Výborný, Štěpánek, Pulpán, Vobořil - A. Padělek, Kracík, Andrašovský - Důras, Šindel, Adamský - Zelenka, M. Straka, Matějovský - Freiberg, Tvrdoň, Vítek

HC Sparta Praha

Bříza - Ptáček, Nikolov, Vykoukal, Hanzlík, Černošek, Tabaček, Toman, Stehlík - Kratěna, Sivek, Chabada - Ton, Marek, Štrba - Netík, J. Straka, Špaňhel - M. Růžička, Langhammer, Dragoun

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 60 31 4 27 87,10 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 0 0
Dušan Andrašovský 0 0 0 0 4
Mario Cartelli 0 0 0 1 0
Michal Důras 1 0 1 0 0
Petr Freiberg 0 1 1 0 0
Patrik Hučko 0 0 0 2 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 2
Radek Matějovský 0 0 0 0 2
Milan Nedoma 0 0 0 1 0
Aleš Padělek 0 0 0 0 2
Lukáš Pulpán 0 0 0 0 0
Michal Straka 0 0 0 -1 0
Jakub Šindel 0 1 1 0 0
Martin Štěpánek 0 0 0 -2 2
Pavel Trnka 0 0 0 0 0
Roman Tvrdoň 1 0 1 0 0
Josef Vítek 0 0 0 1 0
Milan Vobořil 0 0 0 0 0
Martin Výborný 0 0 0 -2 2
Jiří Zelenka 0 0 0 0 0

komentář

Hned při prvním střídání utkání dvou odvěkých rivalů prověřil svého bývalého spoluhráče Břízu Jiří Zelenka. Sparťané na svoji první zteč Málkovy branky čekali do páté minuty, po přesné souhře osamocen u tyče minul Langhammer a hned vzápětí si velkou příležitost vypracoval i Dragoun. Domácí o sobě dali opět vědět při přesilovce v 9. minutě, kdy ostře pálil Hučko. Stejný hráč ale o několik okamžiků později zaváhal při rozehrávce a nabídl šanci soupeři. Tona však v úniku zastavil Andrašovský a Sparta hrála přesilovku. Pražané darovanou příležitost využili v čase 12:22, kdy Černoškova střela propadla Romanu Málkovi pod rukou až za brankovou čáru - 0:1. Plzeňská odpověď mohla přijít při následném vyloučení Ptáčka. Jak Matějovský, tak i Kracík ale ztroskotali na Břízovi. V 18. minutě se sám na Málka řítil Marek, na plzeňského brankáře však nevyzrál. Výborného poslední snahu o zastavení Marka ovšem sudí ocenil dvěma minutami a Sparta opět prokázala, že přesilovky proti Plzni umí. Explzeňský Josef Straka našel milimetrově přesnou přihrávkou u tyčky Štrbu, jenž poslal hosty do dvoubrankového vedení - 0:2.

Druhou třetinu zahájil aktivní Marek velkou šancí, po které Málek udržel puk před brankovou čarou snad jen silou vůle. Skóre se měnilo v čase 22:16. Důras si od hrazení vybruslil mezi kruhy a rychlým švihem pověsil kotouč pod horní tyčku Břízovy branky - 1:2. áměl na holi o dvě minuty později Padělek, v rozhodujícím momentu ale promáchl. Modrobílí zahrozili opět ve 28. minutě. Kracík našel nádherně Padělka, nejlepší plzeňský střelec ale trefil jen Břízu. Plzeňští byli v této části zápasu aktivnější. Dost času měl před Břízou i Šindel, sparťanský veterán však opět čaroval. Kracík je v současné době nejlepším playmakerem Západočechů, což předvedl v 35. minutě. Naservíroval puk na stříbrném podnose Andrašovskému, který ale puk minul. Lasselsberger svoji převahu nevyužil, a tak zaúřadovali hosté. Josef Straka obkroužil klec a z otočky vystřelil, puk před Málkem změnil směr a zapadl do sítě - 1:3. V poslední minutě prostřední části Vobořila obral o puk u hrazení Sivek, Málek si ale s jeho pokusem poradil.

Josef Straka hrál proti svým bývalým spoluhráčům s chutí. V úvodu třetí třetiny ujel do brejku, kam ho trestuhodně pustil jeden z plzeňských obránců. Ve 46. minutě se nejprve zkoušel individuálně prosadit Cartelli, puk se dostal k volnému Tvrdoňovi a ten z minimálního úhlu překonal dezorientovaného Břízu - 2:3. Kontaktní gól nakopl Plzeňské ke zvýšené aktivitě. Ve 48. minutě plzeňským fanouškům zatrnulo, když po střetu v útočném pásmu odkulhal do kabiny Andrašovský. První prognózy hovořily o vážném zranění nohy. Další nehokejový moment přišel o minutu později. Netíkova hokejka skončila v Důrasově obličeji a plzeňský forvard rovněž předčasně opustil ring. Netík inkasoval 2+2 minuty, při dlouhé přesilovce domácích měl ale paradoxně největší šanci Ton z brejku. V 56. minutě přišlo definitivní rozuzlení duelu. Josef Straka dostal dostatek prostoru a svým druhým gólem v zápase dokonal pomstu - 4:2. V závěru ještě domácí zkoušeli power-play, transport bodů směrem Holešovice už byl ale nezvratitelný.