LIT-PLZ 5:4 Popáté už modrobílí nevyrovnali

P l z e ň - Hosté bojovali, ale nakonec nezískali ani bod. Zápas měl nevídaný průběh. Plzeňští čtyřikrát odpověděli na gól soupeře, který se nakonec i přesto radoval. Už úvod utkání na chladném severu připomínal přestřelku z Divokého západu. Po šesti minutách vedli domácí 2:1. Ve druhé třetině se trefil pouze Trnka, zato poslední dějství bylo hodně divoké. Když už se schylovalo k prodloužení, rozhodl Benda 46 sekund před koncem duelu o vítězství Litvínova.

HC Verva Litvínov - HC Škoda Plzeň

5:4
2:1, 0:1, 3:2

Branky a nahrávky: 2. Hranáč (Prorok, Reichel), 6. Branda (Skuhrovec, Benda), 44. Benda (Ťupa), 54. Poživil (Reichel, Kubinčák), 60. Benda (Branda, Skuhrovec) – 3. Šindel (Důras, Adamský), 28. Trnka (Šindel, Adamský), 51. Zelenka (Trnka, Cartelli), 58. Trnka (Moravec, Zelenka). Rozhodčí: Homola – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:8. Využití: 2:1. Diváci: 2 225. Střely na branku: 38:36. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3, 4:4, 5:4.

HC Verva Litvínov

Altrichter - Hranáč, Punčochář, Gýna, Poživil, Ťupa, Kočí, Skuhrovec - Prorok, Reichel, Kubinčák - Branda, Benda, Trávníček - Bednařík, Sklenička, Šaffer - Gombár, Jánský, Zadina.

HC Škoda Plzeň

Málek - Cartelli, Trnka, Nedoma, Hučko, Vobořil, Výborný - Zelenka, D. Moravec, Matějovský - Kracík, A. Padělek, Vorel - Adamský, Šindel, Důras.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 60 38 5 33 86,84 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 2 2 1 2
Mario Cartelli 0 1 1 0 0
Michal Důras 0 1 1 0 2
Patrik Hučko 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 -1 2
Radek Matějovský 0 0 0 -1 2
David Moravec 0 1 1 0 4
Milan Nedoma 0 0 0 0 2
Aleš Padělek 0 0 0 0 0
Jakub Šindel 1 1 2 1 0
Pavel Trnka 2 1 3 0 2
Milan Vobořil 0 0 0 0 0
Marek Vorel 0 0 0 0 0
Martin Výborný 0 0 0 0 0
Jiří Zelenka 1 1 2 0 0

komentář

Plzeň do zápasu nevstoupila zrovna ideálně. Bylo odehráno pouhých 20 sekund zápasu a plzeňský bek Trnka si šel odpočinout na trestnou lavici za hákování. A domácí přesilovou hru dokonale využili. Hranáčově střele clonil jeden z litvínovských hráčů a Málek byl poprvé překonán – 1:0. Jenže Západočeši nehodili hokejky do žita. Vyrovnání na sebe nechalo čekat pouhých 70 sekund. Domácí obraně ujeli Důras, Adamský a Šindel, posledně jmenovaný se nebál zakončit a propasíroval puk pod tělem ležícího gólmana Altrichtera – 1:1. Jenže radost Plzně nemusela trvat dlouho. Po půlminutě se řítil na Málka osamocený Prorok, ale blafák se mu nepovedl a Málek jeho pokus zastavil betonem.
Nebylo odehráno ani šest minut a skóre se opět měnilo. Do vedení se dostal znovu Litvínov, když Skuhrovcovu střelu od modré dorazil Branda pod horní tyčku Málkovy branky – 2:1. Domácí byli střelecky při chuti, ale Šaffer nad Málkem nevyhrál. Reichel dal hostům možnost přesilové hry, ale Moravec si šel po minutě taktéž odpočinout na trestnou lavici, a síly na ledě tak vyrovnal. Ve 12. minutě už zvedali domácí ruce nad hlavu potřetí. Málek byl sice překonán, ovšem Poživilova střela jen zazvonila o tyč a odrazila se mimo branku. Následně se Málek zaskvěl po střele Gombára. Plzeň hrála od 14. minuty celých 120 sekund přesilovku, jenže Altrichtera vystrašila jen Cartelliho střela, na druhé straně ujeli v oslabení Bednařík s Kubinčákem, jejich snahy však zmařil výtečným zákrokem Málek. Od 16. minuty hráli Západočeši do konce třetiny téměř jen v oslabení, na trestné lavici se minuli Nedoma s Matějovským. Domácí si sice dokázali připravit šance, ovšem výborného Málka se jim překonat nepodařilo.

Od začátku druhého dějství se Plzeň snažila předčít Severočechy důrazem a těsnějším přistupováním k hráčům. Jenže byl to právě plzeňský Důras, který to svou snahou přehnal, a dal tak domácím dvouminutovou výhodu hry v početní převaze. Ti ji však nevyužili, naopak v oslabení mohl vyrovnat Adamský, jenže netrefil branku. Plzeň se tak z vyrovnání mohla radovat až ve 28. minutě. Obránce Trnka dostal přihrávku od Šindela a z kruhu pro vhazování vymetl pavučinu v horním rohu domácí branky – 2:2. Vyrovnávací branka hosty probrala a v následujích minutách daleko víc zaměstnávali obranu Litvínova. Pomohlo tomu i dvouminutové vyloučení domácího Šaffera, které Litvínov ubránil bez ztráty kytičky. Ve 34. minutě se musela hra přerušit, neboť byl Málek zasažen prudkou střelou do masky. V následujících minutách se byly šance na obou stranách, hra se vyrovnala, ale puk se za brankovou čáru nedostal. Ve 36. minutě dostala Plzeň další výhodu přesilové hry, jenže sama měla problémy dostat se do útočného pásma, natož ohrozit domácí branku. Ke konci třetiny si šel za hákování na 2 minuty odpočinout domácí Hranáč, ale Plzeň dokázala domácího gólmana ohrozit jen jednou.

Domácí přežili 17 sekund úvodního oslabení, Hranáč se vrátil na led. Ovšem byla to Plzeň, kdo jako první zahrozil, Altrichter však prudkou střelu hostujícího obránce kryl. Ovšem do vedení se dostali opět domácí. Ve 44. minutě vyslal Ťupa do sóla od modré Jana Bendu a ten nadvakrát překonal Málka – 3:2. Domácí branka povzbudila, do šancí se vzápětí dostali Prorok s Reichlem, ale neuspěli. Litvínov hrál od 45. minuty přesilovou hru, ale také si moc šancí nevypracoval. Plzeň dostala jedinečnou výhodu k vyrovnání. Ve 48. minutě totiž fauloval Ťupa a „vyfasoval“ trest 2+2 minuty. Jenže Adamský si šel po minutě odpočinout za hákování, a plzeňskou přesilovku tak notně zkrátil. Ale v 50. minutě šel za katr domácí Prorok, Plzeň měla výhodu 70 sekund 4 na 3. A tu využila! V 51. minutě se trefil pod horní tyčku z blízka Zelenka. V 53. minutě šel za kroček na trestnou lavici Moravec a Litvínov nabídnutou výhodu hráče v poli využil. Dorážka domácího obránce Poživila opět vrátila Litvínovu vedení – 4:3.
Přestože to se Západočechy vypadalo bledě, dokázali v 58. minutě vyrovnat. Oslavovaným střelcem se stal Trnka, který zblízka překonal Altrichtera – 4:4. Plzeň si vzala 68 vteřin před koncem oddechový čas. Jenže taktika Západočechům nevyšla, domácí Benda vsítil v čase 59:14 rozhodující branku – 5:4. Litvínov si poslední okamžiky zápasu pohlídal, a nepustil tak Plzeň ani k power-play.

Ohlasy trenérů

Petr Fiala (Litvínov): "Dnes jsme byli šťastnějším mužstvem. Při hře dopředu jsme byli hodně nebezpeční. V poslední třetině to byla divočina s množstvím branek."

Marek Sýkora (Plzeň): "Chtěli jsme dosáhnout alespoň na bod. Vypadalo to, že se nám to podaří, ale v závěru jsme soupeři dovolili vstřelit vítězný gól."