SPA-PLZ 2:3 Překvapivá výhra

P l z e ň - Obyvatelé hlavního města se nestačili divit. Přišli se podívat na to, jak Sparta poráží oslabenou Plzeň, ale naskytla se jim úplně jiná podívaná. Hosté k utkání přistoupili se vší vážností a vybojovali cenné vítězství. Předchozí tři zápasy skončily vždy výsledkem 3:2 pro plzeňské soupeře, tentokrát se skóre otočilo. Gólem a asistencí se na něm podílel bývalý sparťan Jakub Šindel, dvě asistence si do statitik připsal Radek Matějovský. Vítěznou branku dal Michal Důras.

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň

2:3
1:0, 0:2, 1:1

Branky a nahrávky: 12. Ptáček (O. Kratěna, Štrba), 45. Jan Hanzlík (O. Kratěna, Marek) – 26. Vobořil (A. Padělek, Matějovský), 37. Šindel (Nedoma, Adamský), 54. Důras (Matějovský, Šindel).
Rozhodčí: Hladil, Kubeš - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:10, navíc Toman - Vobořil 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 6 454. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3.

HC Sparta Praha

Bříza – Ptáček, Toman, Vykoukal, Jan Hanzlík, Tabaček, Pilař, Stehlík, Černošek – Chabada, Marek, Štrba – O. Kratěna, J. Hlinka, J. Straka – Špaňhel, Kašpařík, Langhammer – od 41. navíc Vrbata.

HC Škoda Plzeň

Jež – Pulpán, Nedoma, Hučko, Vobořil, Trojovský – A. Padělek, Kracík, Matějovský – Vítek, Vorel, Freiberg – Důras, Šindel, Adamský – Holý, Kepl, Hobl.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Petr Jež 60 38 2 36 94,74 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 1 1 0 0
Michal Důras 1 0 1 2 2
Petr Freiberg 0 0 0 0 0
Jaroslav Hobl 0 0 0 0 0
Martin Holý 0 0 0 0 2
Patrik Hučko 0 0 0 -1 0
Robert Jindřich 0 0 0 1 0
Richard Kepl 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 1 2
Radek Matějovský 0 0 0 2 6
Milan Nedoma 0 1 1 1 2
Aleš Padělek 0 1 1 1 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 2 0
Jakub Šindel 1 1 2 1 2
Matěj Trojovský 0 0 0 -1 2
Josef Vítek 0 0 0 0 2
Milan Vobořil 1 0 1 2 12
Marek Vorel 0 0 0 0 0

komentář

Boj o play off na Spartě pokračoval, jasné utkání se ale nekonalo. Pražané vstoupili do utkání příliš vlažně, nemohli se dostat do tempa a povinnost bodovat domácím spíše ruce svazovala. Spartě nepomohly ani úvodní přesilové hry, za téměř šest minut hry v přesile Jež mezi tyčemi plzeňských řešil minimum pokusů. Nejnebezpečněji bylo v brankovišti hostí po ráně Černoška a následné dorážce Štrby, síť se ale nevlnila. Plzeňský gólman si pohodlně poradil rovněž se Strakou, jenž se probíjel po křídle, kličkou ale ztroskotal na důrazu beků před brankou. Plzeň se dostala za první polovinu třetiny na dostřel Břízy jen zřídkakdy, neujal se ani pohotový švih Šindela. Ve 12. minutě pykali za katrem Nedoma s Matějovským a Sparta dostala možnost dvojnásobné výhody. Po marném dobývání útočného pásma přistrčil touš Štrba Kratěnovi, ten se neukvapil a namazal jej mezi kruhy nehlídanému Ptáčkovi. Řízný bek napřáhl a trefil přesně skulinku nad ramenem Ježe. V pokračující přesilovce ještě Kratěna netrefil odkrytou branku po ideálním pasu agilního Straky, to bylo ze strany domácích ale vše. Netrvalo dlouho a Holešovickým se opět naskytla možnost jednoho hráče v poli navíc. Avšak Špaňhel v ideální pozici upadl, pohlednou akci na jeden dotek nedokázal usměrnit za brankovou čáru volný Marek u pravé tyče. Hosté se ozvali až v závěru, kdy po vhazovaní ohrožoval Břízu útočník Padělek. K srovnání skóre nepomohla modrobílým ani dvojnásobná přesila trvající více než minutu, když na trestné lavici odpočívalo slovenské duo Stehlík, Tabaček.

O přestávce se Plzeňští oklepali a na vlažně hrající Spartu vlétli bez ostychu. Horko bylo Břízovi při přečíslení Padělka s Kracíkem, jenže druhý jmenovaný svou stoprocentní šanci sám před domácím kasařem nezužitkoval. Studená sprcha přišla až ve 26. minutě. Zpoza branky totiž Padělek ideálně uvolnil Vobořila, který bez váhání střelou bez přípravy do protipohybu Břízy skóre vyrovnal. Zle mohlo být vzápětí, další přečíslení po obrovské chybě Stehlíka ale nepotrestal Vítek v tandemu s Vorlem. Aktivita a šance hostí byly pro Spartu dostatečnou motivací zabrat a vzít utkání do vlastních rukou, v polovině zápasu ovšem domácí hráče zradila koncovka. Nejdříve v oslabení Kratěna s Hlinkou obehráli umně Nedomu, v zakončení si vylámali zuby na Ježovi. O pár chvil později ve slibné příležitosti neuspěl ranou k tyči Kratěna. Stejnému hráči se stala osudná přesilovka Plzně, kdy obětavě padl do střely Hučka a s poraněným kotníkem zamířil do kabiny. Na led se již v průběhu zápasu nevrátil. Ve 37. minutě vypálil od modré čáry Nedoma, před svatyní domácích se nejrychleji zorientoval Šindel a nepovedenou dorážkou bezmocného Břízu přehodil. V samém závěru třetiny Padělek nečekaně namazal zadovkou puk přes šíři pásma Vítkovi, ten bez váhání namířil z kruhu svůj projektil na branku. V cestě černé gumě do sítě stál výtečný Břízův zákrok betonem, když jedovatý pokus vyškrábl koncem chrániče.

Tlakem a snahou vstoupila Sparta do závěrečného dějství, ale jak se říká: „pozdě bycha honit.“ Na modré čáře přenechal Marek puk Chabadovi, kapitán Markovi příhru vrátil, před Ježem ale nepochodil. Jiskřičku naděje ještě při hře čtyři na čtyři vykřesal Hanzlík, když Hlinkovu příhru uklidil pod ruku brankáře do sítě. Ovšem ležérnost a minimum střelby k otočení skóre nevedla. Straka si vyměnil touš s Hlinkou, ten jej ještě namazal Černoškovi, jeho rána minula tyč brány. Podobně se do šance probíjel Marek, jeho střelecký pokus ukryl Jež v rukavici. Nemohoucnost domácích podtrhl Štrba, když měl před Ježem dostatek času i prostoru, s nabídnutou šancí si ovšem poradil tristně. Z místa kličkou do bekhendu posunul puk jen do chráničů brankáře. Plzeň vycítila šanci po deseti zápasech uspět, což dávala najevo dravými průniky a pevnou obranou. V oslabení se Adamský vydal na Chabadu, s lehkostí jej obešel, Bříza zvládl u tyče ještě ošemetnou situaci vyřešit. Poté už jen přihlížel tlaku svých spoluhráčů a zmrzle se rozhýbával v brankovišti sám nikým neatakovaný. V početní výhodě Sparty vyšachoval Marek obranu hostí, u tyče číhající Hlinka před prázdnou klecí příhru netrefil. Nabito měli ke střele také Marek a Štrba, oba se sklopenou hlavou jen přihlíželi pohotovým zákrokům rozchytaného Ježe. V 54. minutě se před Břízou po dlouhé době ocitli zcela sami Důras s Matějovským a prvně jmenovaný rychlým švihem vrátil Západočechům vedení. Poslední možnost dostat zápas do prodloužení měla Sparta v posledních minutách v přesilové hře. Po oddychovém čase a získání pásma odklouzal na střídačku také Bříza, v šesti proti čtyřem ale domácí nepochodili. Plzeň si výsledek pohlídala a z Prahy si odvezla zasloužené tři body.