Pád na dno a zmrtvýchvstání

P l z e ň - Dorost: HC Lasselsberger Plzeň – HC České Budějovice 5:5. Třetí výhru v řadě si chtěli připsat plzeňští dorostenci v souboji s Českými Budějovicemi. Ale i hosté měli velkou motivaci. Již čtyři zápasy naplno nebodovali. Souboj plný zvratů a neuvěřitelného plzeňského zmrtvýchvstání nakonec skončil spravedlivou remízou, i když ještě v polovině 59. minuty vedli o dvě branky hosté.

HC Škoda Plzeň - Banes Motor České Budějovice

5:5
1:1, 2:1, 2:3

Branky a nahrávky: 16. Novák (Kubalík), 25. Kubalík (Boháč), 26. Andrle (Zeman, Pitule), 59. Novák (Boháč), 60. Kubalík (Boháč) – 14. Ježek, 32. Ťoupal (Bíza), 47. Ferebauer (Havran), 50. Ferebauer, 56. Sekera (Hájek) .
Rozhodčí: Haškovec – Vavruška, Šperl. Vyloučení: 8:7. Využití: 3:1. Diváci: 71. Střely na branku: 26:29. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:5, 5:5.

HC Škoda Plzeň

Panec – Pour, Boháč, Rutta, Špiler, Zeman, Andrle – Novák, Kubalík, Stránský –Šimek, Heřmánek, Dušek – Urbánek, Šamlot, Pitule.

Banes Motor České Budějovice

Klestil - Havran, Kokeš, Heindl, Klement, Kovácsik, Vráblík - Červený, Ferebauer, Sekera - Stejskal, Rezek, Janeček - Ježek, Šaršok, Soudek - Ťoupal, Bíza, Hájek.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Michael Panec 59 29 5 24 82,76 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Petr Andrle 1 0 1 -3 0
Dominik Boháč 0 3 3 1 2
Miroslav Dušek 0 0 0 -1 2
Jiří Heřmánek 0 0 0 1 0
Tomáš Kubalík 2 1 3 1 2
Karel Novák 2 0 2 1 0
Patrik Pánek 0 0 0 0 0
Tomáš Pitule 0 1 1 -2 2
Josef Pour 0 0 0 1 0
Jan Rutta 0 0 0 0 0
Jan Stránský 0 0 0 1 4
Zdeněk Šamlot 0 0 0 -3 0
Martin Šimek 0 0 0 -1 0
Radek Špiler 0 0 0 -2 4
Andrej Šustr 0 0 0 -1 0
Martin Trojan 0 0 0 0 0
Tomáš Urbánek 0 0 0 -2 0
Petr Zeman 0 1 1 0 0

komentář

Hned od úvodu zápasu bylo poznat, že proti sobě nastoupily dva úplně vyrovnané týmy. Jejich urputný souboj však po prvních třináct minut nepřinášel moc vzrušujících okamžiků. Oba brankáři si na puk sáhli spíše sporadicky. Hra se přelévala ze strany na stranu, ale jen mezi modrými čarami. Výjimkou byla přesilová hra Jihočechů ve 4. minutě, která také přinesla vůbec první budějovickou střelu na branku. Vyslal ji obránce Kokeš. Další zajímavý moment na sebe nechal čekat až do 10. minuty, kdy se do rychlého protiútoku dostali Stejskal s Janečkem, ale plzeňská obrana si poradila. Na druhé straně o chvíli později zneškodnil Klestil průnik Nováka. A až v čase 13:40 se diváci dočkali první branky. Šťastným střelcem byl Ježek, od jehož brusle se puk odrazil za bezmocného plzeňského brankáře. Trochu náhodný gól zcela změnil ráz hry. Najednou bylo před oběma brankami mnohem rušněji. Nejdříve před Klestilem neuspěl Šimek, poté na Pance nevyzrál Ferebauer, který neohroženě projel přes celé hřiště, a divokou pasáž hry zakončil stylově gólem na konci šestnácté minuty Novák, kterému puk před prázdnou branku naservíroval Kubalík. Domácí byli rázem na koni. Hned vzápětí své střelecké štěstí zkoušel Špiler. Ani Budějovičtí nezůstávali pozadu. V dobré pozici nezvládl puk trefit agilní Ferebauer. A poslední střelu v první třetině zblokoval Kokešovi jeden z obětavě padajících plzeňských hráčů.

Druhá třetina začala sérií šancí, která vyvrcholila střelou Havrana; Plzeňští nevěděli, kde jim hlava stojí a celou akci ukončil až faulem Špiler. Hosté tak mohli znovu strhnout vedení na svoji stranu. Ale i když dobře kombinovali, jedinou jejich nebezpečnou akcí byla střela Ferebauera od modré čáry. Naopak se ještě před koncem přesilovky nechal vyloučit Havran a výhoda se přesunula na stranu domácích. Ani oni si však s početní výhodou nevěděli rady, ale jen do té doby, než si odpočinout šel Sekera a keramici hráli v přesile dvou mužů. Boháč vypálil a Kubalík nevědomky tečoval puk za bezmocného Klestila. Ve 25. minutě tedy vedli Západočeši 2:1. Navíc stále dohrávali přesilovou hru. A když se proti pravidlům provinil Hájek, byla tu zase dvojnásobná výhoda pro Plzeňany. A ti ji opět využili. Tentokrát hostujícího gólmana překonal Novák . Pokračující početní výhodu již domácí nevyužili, ale s dvěma góly v šesti minutách mohli být rozhodně spokojeni. Naopak hosté museli, chtěli-li si odvézt body, přidat. První nebezpečnou střelu vyslal Červený. Ale na konci 32. minuty již Ťoupal projel rozhozenou obranou a překonal Pance. Najednou byli hosté aktivnější a Plzeňští se jen těžce bránili. Navíc si pomáhali fauly. V 34. minutě byl vyloučen Špiler a obrovskou šanci spálil Sekera, když se dostal do samostatného nájezdu, ale v rozhodující chvíli přestřelil. Plzeňští poté pochopili, že se nemohou pouze bránit, sevřeli Budějovické, vypracovali si několik slibných šancí, ale svůj náskok již nenavýšili. A lépe v zakončení si nevedli ani hosté. Hlavně oba brankáři se přičinili o to, že se již do konce třetiny stav neměnil.

Posledních dvacet minut slibovalo napínavý hokej. Domácí chtěli ubránit těsné vedení a naopak hosté museli k bodovému zisku ještě gól přidat. Hned v začátku třetího dějství měli modrobílí obrovské štěstí. Sekera dorážel do prázdné branky, ale Novák včasným skluzem zabránil vyrovnání. Poté znovu Sekera nezakončil úspěšně samostatný průnik. V podobné situaci si neporadil do třetice ani Ťoupal. Plzeňští pouze vyhazovali na zakázané uvolnění. V polovině 46. minuty byl vyloučen Stránský a pro domácí začaly krušné chvíle. Jihočeši si vytvořili obrovský tlak, který ve vyrovnávací branku přeměnil přesnou dorážkou Ferebauer. Ve 47. minutě se tedy začínalo znovu od začátku. Pouze s tím rozdílem, že rozjetí hosté měli herně navrch a bylo jich najednou plné hřiště. Navíc jim přálo štěstí, když ujel Ferebauer, puk mu v zakončení sklouzl z čepele a odrazem o tyč zamířil do branky. Plzeňané se místo tlaku museli dále bránit. Za krosček byl vyloučen Dušek. Obrovskou šanci nevyužil Sekera, pak byl moc důrazný v napadání a za sekání dostal dvě minuty. Při hře čtyř proti čtyřem plzeňské naděje opět zachraňoval Panec. Nebýt jeho, bylo by už dávno rozhodnuto. Poté zmařil dva dobré pokusy Stejskal, který jen nevěřícně kroutil hlavou. Zato Klestil si na puk dlouhou dobu vůbec nesáhl. Než se domácí dostali k jakémukoliv ohrožení budějovické branky, dostali další tvrdou ránu. V 56. minutě se konečně prosadil Stejskal a dal tak svému týmu uklidňující dvoubrankový náskok. Ten však neměli hosté dlouho. Plzeňanům ke snížení pomohlo vyloučení Havrana a trefa Nováka mezi betony Klestila. Trenér Kučera si ještě vzal minutu před koncem oddechový čas a poslal do pole šest hráčů. Zodpovědnost na sebe vzal kapitán Boháč, vystřelil, Kubalík tečoval a puk zapadl do branky!!! Domácí se tak z úplného dna zvedli k bodům. Naopak hosté mohli litovat ztráty bodu v dobře rozjetém zápase.

Ohlasy trenérů

Jiří Kučera (trenér Plzně): „Nám vyšla druhá třetina, když jsme vedli 3:1 po dvou gólech z přesilovky. Potom jsme šli s výkonem dolů, Budějovičtí byli lepší a dali na 5:3. Nakonec je pro nás bod zlatý.“

Václav Červený (trenér Č. Budějovic): „My jsme dostali dvě branky, když jsme hráli ve třech, po zbytečných faulech. Přesto jsme dokázali srovnat a dostat se do vedení. Ale díky zbytečnému faulu Havrana jsme se dostali do oslabení a inkasovali jsme. V závěru už to byla trochu náhoda. Možná laciný gól z pohledu našeho brankáře.“