V Opavě dorost prohrál

O p a v a - Dorost: HC Slezan Opava - HC Lasselsberger Plzeň 3:0. Takticky vedené utkání rozhodly dva góly ve dvojnásobných přesilovkách z první třetiny. Přestože byli Plzenští o něco lepší, nedokázali nalézt účinný recept na domácí obranu a brankáře, a tak po úspěchu ve Vítkovicích tentokrát prohráli. Svou pouť po slezských městech zakončí Lasselsberger v pondělí v Třinci.

HC Slezan Opava - HC Škoda Plzeň

3:0
2:0, 0:0, 1:0

Branky: 13. Plánovský, 13. Blaga (Kotala, Plánovský), 45. Blaga (Szewczyk). Rozhodčí: Přikryl - Palad, Hanzlík. Vyloučení: 7:6. Využití: 2:0. Diváci: 90.

HC Slezan Opava

Kroček - Plánovský, Čermák, Gulda, Kukla, Žídek, Gorčák, Mrkva, Michálek - Hegedüš, Kotala, Herman - Szewczyk, Vítek, Blaga - Hudečka, Baďura, Koschatzký - Fišara.

HC Škoda Plzeň

Francouz - Špiler, Jeřábek, Boháč, Pour, Rutta, Zeman - Šimek, Heřmánek, Novák - Stránský, Kubalík, Trojan - Šamlot, Pitule, Urbánek.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Pavel Francouz 60 24 3 21 87,50 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dominik Boháč 0 0 0 -1 2
Jiří Heřmánek 0 0 0 0 2
Jakub Jeřábek 0 0 0 -1 0
Tomáš Kubalík 0 0 0 -1 2
Karel Novák 0 0 0 0 2
Tomáš Pitule 0 0 0 0 0
Josef Pour 0 0 0 0 0
Jan Rutta 0 0 0 0 0
Jan Stránský 0 0 0 -1 0
Zdeněk Šamlot 0 0 0 0 0
Martin Šimek 0 0 0 0 0
Radek Špiler 0 0 0 0 0
Martin Trojan 0 0 0 -1 2
Tomáš Urbánek 0 0 0 0 2
Petr Zeman 0 0 0 0 0

komentář

Zatímco v minulém kole se soupeři na opavském ledě ihned pustili do takřka bezhlavého útočení, tento souboj se od počátku jevil jako dokonalá taktická partie. První situace, která stojí za zmínku, se odehrála až v 9. minutě. Z trestné lavice se vracel domácí Kotala, který přiťukl puk Hermanovi, jenž ale v situaci dva na jednoho vynechal z kombinace lépe postaveného Hegedüše. Plzeňští se do útoku tlačili přece jen více, ale většina jejich pokusů měla jen charakter střely a následné dorážky.

Ve 12. minutě začalo nejpodstatnější období zápasu, které bylo ve znamení dvojnásobných přesilovek Opavských. Tu první spustil háček Heřmánka, který takto zastavil slibný průnik Blagy. Za šest sekund se na modré napřáhl Plánovský a jeho rána si našla cestu až do sítě. Za necelou minutu zvýšil Blaga, čímž potrestal nesportovní krosček Trojana po odpískání. O několik chvil později poslal rozhodčí za nesportovní chování střídačky Západočechy opět do tří, tentokráte se však skóre už neměnilo. Šanci snížit měl v 18. minutě Kubalík, ale jeho blafák zastavily Kročkovy betony. Přesto se však kotouč dostal za jeho záda a nikdo si nemůže být stoprocentně jistý, zda jej opavští beci odpálili do bezpečí ještě na brankové čáře, nebo už za ní. Píšťalka sudího zůstala každopádně němá.

Ve druhé třetině bolely z výkonů obou týmů oči. Z celkové nudy se dá vyzdvihnout snad jen nebezpečná střela Poura, plzeňská přesilovka pět na tři, Vítkův blafák, který mu znesnadnil faulem Novák, a přesilovková rána Plánovského do spojnice tyče a břevna. Jinak se hra kouskovala častými zakázanými uvolněními a ofsajdy.

Ve 45. minutě vyzkoušel Kročkovu pozornost Jeřábek, kterého za chvíli v plzeňském obranném pásmu obešel Blaga a zvýšil na 3:0. Debakl mohl z výsledku udělat Hudečka, ale trefil jen tyč. Plzeň se nevzdává, ale její platonická převaha v gól stále nevyúsťuje. Aktivní byl v těchto chvílích zejména Kubalík, ale jeho ránu od modré Kroček vyrazil do ochranné sítě a ani při samostatném úniku plzeňský útočník neuspěl. Na druhé straně nepřelstil ve stejné situaci ani Blaga Francouze, a tak Opava zásluhou bojovného výkonu vyhrála 3:0.

Ohlasy trenérů

Karel Suchánek (Opava): "Máme velkou radost z dnešního vítězství. Podali jsme bojovný výkon, podržel nás gólman, ale měli jsme také štěstí, protože Plzeň hrála lépe. Vyhráli jsme srdcem."

František Černý (Plzeň): "O osudu utkání rozhodla první třetina, kdy jsme se nechali zbytečně vylučovat do tří. Na druhou stranu jsme však za šedesát minut nedokázali dát gól, takže jsme nemohli vyhrát."