Osmigólový příděl Sareze

P l z e ň - Dorost: HC Lasselsberger Plzeň – HC Sareza Ostrava 8:1. Nejvyšší vítězství v letošním ročníku extraligy dorostu si připsali plzeňští mladíci. Po pondělním utkání na ledě Třince přivítali v rámci 24. kola na svém ledě Sarezu Ostrava. Slezané ale již včera odehráli utkání v Karlových Varech, a tak s rychle bruslícími Plzeňany dokázali držet krok pouze v první třetině. Poté jim zcela došly síly a z Plzně si odvážejí krutou porážku. Na brankových hodech se nejvíce namlsal Martin Trojan, který zaznamenal hattrick. Tři asistence si připsal Jan Stránský.

HC Škoda Plzeň - HC Sareza Ostrava

8:1
1:1, 5:0, 2:0

Branky a nahrávky: 2. Pitule (Jeřábek), 23. Trojan (Stránský), 28. Trojan (Stránský, Kubalík), 30. Šamlot, 33. Pitule (Novák), 40. Kubalík (Stránský), 44. Šamlot (Zeman), 57. Trojan - 14. Kopáč.
Rozhodčí: Zubzanda – Jelínek, Šmíd. Vyloučení: 4:8. Využití: 1:1. Diváci: 47. Střely na branku: 47:14. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 8:1.

HC Škoda Plzeň

Francouz - Zeman, Jeřábek, Boháč, Pour, Rutta, Růžička - Kovář, Heřmánek, Novák - Stránský, Kubalík, Trojan - Šamlot, Pitule, Roušal.

HC Sareza Ostrava

Šomek - Parma, Voráček, Tomis, Pindur, Šiška, Lazecký, Zapletal - Jelšík, Uherek, Vajda - Hanzl, Kalina, - Kopáč, Ferenc, Klimša - Barčák, Hlinka.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Pavel Francouz 60 14 1 13 92,86 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dominik Boháč 0 0 0 5 0
Jiří Heřmánek 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 1 1 2 0
Jan Kovář 0 0 0 0 0
Tomáš Kubalík 1 1 2 6 2
Karel Novák 0 1 1 0 0
Tomáš Pitule 2 0 2 1 2
Josef Pour 0 0 0 0 2
Adam Roušal 0 0 0 2 0
Jan Rutta 0 0 0 0 0
Dan Růžička 0 0 0 4 2
Jan Stránský 0 3 3 4 0
Zdeněk Šamlot 2 0 2 3 0
Martin Šimek 0 0 0 0 0
Martin Trojan 3 0 3 5 0
Petr Zeman 0 1 1 3 0

komentář

Společná část dorostenecké extraligy může být někdy krutá. Hostující týmy cestují jeden den 400 kilometrů na druhý konec republiky, kde sehrají ve dvou dnech dvě náročná utkání. V tom druhém už je leckdy samozřejmě vidět únava. Typickým utkáním v tomto smyslu byl duel Plzně a Sarezy.

Úvod zápasu vyšel domácím na jedničku. Hned v druhé minutě Jeřábkovu střelu šikovně tečoval Pitule a poslal tak Západočechy do vedení. Poté ale dlouho nic nenasvědčovalo dalšímu jednoznačnému průběhu utkání. Naopak hosté několikrát nebezpečně zahrozili, Francouz však byl vždy na místě. Až ve 14. minutě ho při oslabení překonal nešťastnou tečí Kopáčovy střely vlastní spoluhráč Heřmánek. To Plzeňské znovu „nakoplo“, začali se tlačit do útoku a zasypali hostujícího gólmana sprškou střel. Největší problémy obraně Sarezy dělala tradičně trojice Kubalík – Stránský – Trojan, ale ani oni na Šomka nevyzráli. A tak hlavně díky patnácti zásahům strážce ostravské svatyně se skóre v úvodním dějství již neměnilo a oba týmy šly do kabin za stavu 1:1.

Zato druhá dvacetiminutovka nabídla nevídanou gólovou smršť. Hráči Lasselsbergeru jasně kralovali a Ostravané pouze sledovali, jak rychle narůstá náskok domácích. V 23. minutě poslal Západočechy do vedení přesným zakončením akce dva na jednoho Kubalík. O čtyři minuty později zvýšil na 3:1 přesnou dorážkou opět Kubalík. Ani další branky na sebe nenechaly dlouho čekat. V polovině utkání se střelou z kruhu trefil Šamlot, poté nehlídán dorážel v pohodě do prázdné branky Pitule a v závěru prostřední třetiny projel celé hřiště Kubalík a pohodlně zasunul puk mezi Šomkovy betony. A to ještě další šance spálili Roušal, který nedokázal přehodit ležícího brankáře, Kovář, jenž neproměnil samostatný únik, a Pitule, který ze tří metrů mířil pouze doprostřed branky. Naopak Ostravané vystřeli za celých dvacet minut na Francouze pouze čtyřikrát.

Druhá přestávka se kvůli poruše rolby trochu protáhla, ale ani to nezastavilo hrozivý nárůst skóre. Sedmou přesnou trefu přidal v 43. minutě Šamlot, i když tentokrát šlo o branku spornou. Plzeňský hráč projel celé hřiště, vystřelil, trefil nejspíše horní tyč, ale rozhodčí po drobném zaváhání „gól“ uznal. Poté předvedli domácí festival spálených šancí. Tváří v tvář Šomkovi neuspěl Novák, zasunutí mezi betony se nepovedlo Kubalíkovi a těsně vedle pálil i Stránský. Zato hosté nezahrozili ani při dvou přesilových hrách. Dokonce ani nevystřelili na branku. Ani v závěru Plzeňští nepolevili a odměnou jim byl osmý přesný zásah Martina Trojana, který tak dokončil hattrick. Rodiči požadované desítky však již domácí nedosáhli. I přesto se mohou radovat ze zasloužené vysoké výhry. Naopak hosté si odváží krutou prohru.

Ohlasy trenérů

František Černý (asistent trenéra Plzně): „Vyhráli jsme 8:1, i když první třetina byla vyrovnaná, protože jsme si šance vytvářeli, ale neproměňovali je. V druhé části se nám podařilo dát rychlý gól, který nás uklidnil, a od té doby jsme hráli svoji hru. Druhou třetinu jsme vyhráli 5:0, tím jsme položili základ úspěchu. Potom Ostrava rezignovala a my už jsme zápas dotáhli v pohodě do vítězného konce.“

Vladimír Stránský (trenér Sarezy Ostrava): „My jsme přijeli po včerejším utkání hodně unavení. První třetina byla vyrovananá, ale pak jsme udělali několik chyb a náskok už jen narůstal."