Dorost opět těsně prohrál a ztrácí kontakt s postupovou šesticí

P l z e ň - Dorost: HC Lasselsberger Plzeň – HC Hamé Zlín 4:5. Velmi těžký soupeř čekal na plzeňské mladíky ve 29. kole dorostenecké extraligy. Hosté ze Zlína mají odehráno pouze 25 utkání, přesto jsou v čele moravské části soutěže. Zato Plzeňanům se v poslední době nedaří. Po zranění Tomáše Kubalíka, klíčového hráče týmu, přišly dvě porážky s poměrně slabšími soupeři.

HC Škoda Plzeň - PSG Berani Zlín

4:5
1:2, 0:1, 3:2

Branky a nahrávky: 9. Stránský (Heřmánek), 50. Šimek (Kovář, Špiler), 51. Šamlot (Roušal), 56. Stránský (Heřmánek, Růžička) - 3. Jordán (Jurík), 10. Jurík (Vlach, Puna), 23. Jurík, 48. Okénka (Rachůnek), 54. Musil (Jurík, Vlach) – Rozhodčí: Lacina – Dongres, Kantořík. Vyloučení: 12:12, navíc Roušal (PLZ), Vlach, Jurásek (ZLN) 10 min. osobní trest. Využití: 1:1. Diváci: 50. Střely na branku: 23:21. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4, 3:4, 3:5, 4:5.

HC Škoda Plzeň

Panec - Zeman, Hucl, Boháč, Špiler, Rutta, Růžička - Šimek, Kovář, Novák - Stránský, Heřmánek, Trojan - Šamlot, Pitule, Roušal.

PSG Berani Zlín

Pečírka - Andráši, Šimurda, Jordán, Musil, Vodák, Rašner - Jurík, Vlach, Puna - Okénka, Janovský, Rachůnek - Křemeček, Goiš, Šoula.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Michael Panec 60 22 5 17 77,27 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dominik Boháč 0 0 0 1 4
Jiří Heřmánek 0 2 2 0 0
Jan Hucl 0 0 0 -1 2
Jan Kovář 0 1 1 0 0
Karel Novák 0 0 0 0 2
Tomáš Pitule 0 0 0 0 2
Adam Roušal 0 1 1 1 0
Jan Rutta 0 0 0 1 0
Dan Růžička 0 1 1 1 0
Jan Stránský 2 0 2 0 0
Zdeněk Šamlot 1 0 1 1 0
Martin Šimek 1 0 1 1 2
Radek Špiler 0 1 1 0 6
Martin Trojan 0 0 0 0 4
Petr Zeman 0 0 0 0 0

komentář

Hned od začátku utkání se na ledě děly věci. Obrovskou šanci měli v 1. minutě hosté. Rachůnek pronikl až před Pance, který jeho střelu vyrazil pouze na hůl osamoceného Goiše, který nepochopitelně minul zcela odkrytou branku. Další možnost měli Zlínští ve 3. minutě, kdy hráli přesilovou hru pěti proti třem. Vytvořili si řadu šancí, ale gól vsítili až po návratu prvního vyloučeného. Jordán vyslal od modré čáry nenápadný oblouček, který proplachtil hloučkem těl až do branky. V zápětí hráli dvojnásobnou přesilovku i domácí. Za celých 80 sekund ale ani jednou nevystřelili. Až v 9. minutě při hře v plném počtu hráčů uvolnil Heřmánek Stránského, který potvrdil svou pověst střelce, když v zakončení nezazmatkoval, položil si gólmana a pohodlně zasunul do odkryté klece. Moravany obdržená branka dlouho mrzet nemusela. V čase 9:50 totiž na 1:2 upravil Jurík, kterého plzeňská obrana zapomněla před svou brankou zcela nehlídaného. Valaši měli i nadále více ze hry. Jejich tlak navíc umocnilo ve 14. minutě vyloučení Růžičky. Panec si však se všemi střelami poradil. Dokonce lapil i samostatný únik Jankovského. Naopak Pečírka mohl klidně vyrazit na dovolenou. Jak vypadá střet s kotoučem, si znovu vyzkoušel až v poslední minutě první části hry. Ale ani střela Rutty ho nepřekvapila, a tak šli do kabin s náskokem hosté.

Po minutě hry ve druhé třetině byl vyloučen Špiler, ale paradoxně měl v oslabení velkou šanci Lasselsberger. Roušal uvolnil Pituleho, jehož jedovatá střela prolétla jen těsně vedle levého horního růžku Pečárkovy branky. Hosté ale nakonec přesilovou hru přece jen využili. Individuální akcí se prosadil a na Pance v zakončení vyzrál Jurík. Další tvrdou ránu mohli Valaši trápícím se Plzeňanům zasadit ve 26. minutě, kdy hráli 56 sekund přesilovku 5 na 3. Domácí gólman ale lapil střelu Vlacha i následnou dorážku Goiše. I nadále místo branek a pěkných hokejových akcí přibývala vyloučení. Celkem jich v prostředním dějství bylo třináct. Hra byla často kouskovaná, ztrácela tempo a napětí. Jediným ohrožením branky Zlína ve zbytku druhé dvacetiminutovky byl útočný výjezd kapitána Boháče, svižná střela od druhé třetiny hrajícího Šamlota a průnik Stránského. O přestávce v kabině měli asi domácí trenéři hráčům co vytýkat.

Do poslední třetiny vstoupili modrobílí aktivně. Ve 43. minutě si Boháč vynutil faul a Plzeňští hráli přesilovku. Střelecké štěstí zkoušeli Boháč a Růžička, ale Pečírka byl vždy na správném místě. Na zlínského gólmana nevyzrál ani střelou z těsné blízkosti Šamlot. Při další přesilovce však domácí chybovali v rozehrávce, Rachůnek našel přihrávkou zpoza branky zcela volného Okénku, který zasunul mezi betony ležícího Pance. Zdálo se, že čtvrtý gól Moravanů přinese rozhodnutí, jenže jiskřičku naděje v končící 50. minutě vykřesal Šimek, když po velkém závaru dorazil kotouč za bezmocného Pečírku. Navíc po 40 sekundách obkroužil branku Šamlot a jeho střela z úhlu znovu zapadla do zlínské branky. Stíhací jízdu Lasselsbergeru přibrzdil, nebo spíše úplně zastavil, svým vyloučením Šimek. V přesilovce vybídl Jurík ke skórování Musila a ten se trefil přesně pod horní tyč. Ale ani tato trefa ještě neznamenala definitivně uklidnění. V 56. minutě využil Stránský rychle přesilovou hru pěti proti třem a bylo znovu o co hrát. Domácí zkusili v závěru i hru v šesti, ale ani ta jim již k vyrovnání nepomohla. Západočeši tak znovu těsně prohráli a znovu předváděli dobrý výkon až v posledních dvaceti minutách.

Ohlasy trenérů

Jiří Kučera (trenér Plzně): „Již třetí zápas po sobě jsme začali hrát až za stavu 1:4. Ale Zlín byl dnes jasně lepší. Hráli lépe i ve čtyřech a zaslouženě vyhráli."