Modré blesky nad Plzní aneb dorostenci vyhráli

P l z e ň - Dorost - HC Lasselsberger Plzeň - HC Vítkovice Steel 5:2. Nad plzeňskou ČEZ Arénou ve čtvrtek večer zřejmě řádila bouřka... Na ledovou plochu, kde soupeřili domácí a vítkovičtí dorostenci, se totiž snášely blesky. Celý zápas byl ve znamení oněch světelných úkazů – nejprve přišel bleskový úvod Plzeňáků, poté blesková korekce skóre Vítkovickými, následovalo mnoho bleskových akcí na obou stranách a stejně jasně se blýskali i brankáři svými oslnivými zákroky. Větší štěstí však měla Plzeň, která už po první třetině vedla 4:1 a výsledek si s jistotou pohlídala. Zakončila tak úspěšně první ze dvou utkání, která sehraje během dvou dnů na domácím ledě.

HC Škoda Plzeň - HC Vítkovice Ridera

5:2
4:1, 0:0, 1:1

Branky a nahrávky: 1., 12. Trojan (na první Heřmánek), 10. Pitule, 19. Stránský (Trojan, Heřmánek), 50. Novák – 9. Valchař (Bursík), 53. Káňa (Šedivý, Sedmidubský). Rozhodčí: Dvořák – Jílek, Jindra. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:1. Zásahy brankářů: Francouz 33 – Vošvrda 3 – Taťák 20. Diváci: 40.

HC Škoda Plzeň

Francouz – Boháč, Růžička, Rutta, Zeman, Hucl, Špiler – Stránský, Heřmánek, Trojan – Šimek, Kovář, Novák – Bessonov, Pitule, Roušal

HC Vítkovice Ridera

Vošvrda (od 12. Taťák) – Jurčík, Hartmann, Ledvoň, Hrubý, Mlynář, Krause – Noga, Strapáč, Vlašánek – Bartoš, Olšar, Šedivý – Káňa, Maliník, Szturc – Vrána, Sedmidubský, Bursík

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Pavel Francouz 60 34 2 32 94,12 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Vladimír Bessonov 0 1 1 2 0
Dominik Boháč 0 0 0 3 0
Jiří Heřmánek 0 1 1 1 0
Jan Hucl 0 0 0 0 0
Jan Kovář 0 0 0 0 0
Tomáš Kubalík 0 1 1 2 0
Karel Novák 1 0 1 0 0
Tomáš Pitule 1 0 1 1 0
Adam Roušal 0 0 0 1 0
Jan Rutta 0 0 0 1 0
Dan Růžička 0 0 0 3 2
Jan Stránský 1 0 1 3 6
Martin Šimek 0 0 0 -1 0
Radek Špiler 0 0 0 0 0
Martin Trojan 2 1 3 3 2
Petr Zeman 0 0 0 1 0

komentář

Takový úvod by nikdo z přítomných nepředpokládal ani v těch nejtajnějších snech – osm vteřin odpadlo do hlubin odehraného času a už vítkovický gólman Vošvrda tahal kotouč ze svojí branky - Trojanova rána si našla cestu k cíli - 1:0. Další šanci měli domácí ve 4. minutě, když pokus Hucla dorážel Kovář, ale Vošvrda tentokrát zvítězil. Vítkovice se na koně dostaly v 5. minutě s vyloučením domácího Růžičky, ale i když hosté Plzeňákům zle zatápěli a vytvářeli si šance, Francouz zůstal bezchybný – i při střele Szturce, který stál metr od branky. Přesto se Vítkovicím povedlo vyrovnat – po nepovedeném vyhození zakončil akci 3 na 2 Valchař, který po objetí branky a následné střele Bursíka napálil vyražený kotouč do sítě - 1:1. Další blýsknutí znamenalo další gól a bleskově znovunabyté vedení Plzně – Pitule objel branku, počkal si na pohyb brankáře a ranou nad rameno nedal Vošvrdovi šanci zasáhnout - 2:1. A aby toho nebylo málo, tak ve 12. minutě po krásné akci, kdy domácí zatáhli středem puk do pásma, poté střela volného Stránského, kterého bravurně skluzem vychytal Vošvrda, naneštěstí pro něj doklouzal mimo branku a pro dobře postaveného Trojana nebyl problém vsítit další branku - 3:1. Vítkovičtí vypadali na ručník, ihned po gólu se prostřídali brankáři – a vypadalo to na dobrý impulz. Francouz v brance Plzně musel ukázat své umění proti blafáku Šedivého i střelám Maliníka. Posledním pomyslným hřebíčkem do vítkovické rakve byl čtvrtý gól – Heřmánek připravil šanci pro Trojana, který na sebe nalákal brankáře a pak prudkým pasem na druhý kruh vybídl ke skórování Stránského a ten puk napálil z dobrých deseti metrů mimo dosah brankáře - 4:1.

Druhá třetina byla na šance velice chudá, Vítkovičtí dostali v kabině „kapky“ a hned hráli velice precizně v obraně i v útoku. Avšak Francouz držel všechny šance hostí na uzdě – s přehledem pochytal rány Bursíka, Sedmidubského, Hrubého, Valchaře i Olšara. Plzeň mohla zaúřadovat v nabídnuté přesilové hře, ale paradoxně největší šancí byl únik Sedmidubského, jehož střelou se z míry nenechal vyvést Francouz. Ten exceloval i v další části hry, kdy efektně lapil ránu Bursíka, zřejmě nejaktivnějšího hráče Vítkovic v tomto zápase, a poté reflexivně vytěsnil mimo branku i dělovku Hrubého.

Třetí třetina byla opět ve znamení pozorných obran, přesto Vítkovičtí opět vystrkovali drápky o něco více. Na ledě se začalo přiostřovat, všechny souboje u mantinelů se dohrávaly a vypadalo to, že se něco semele. Ve 44. minutě ujel plzeňský štírek Stránský po pravém křídle, ale Taťák puk v klíně udržel. Na druhé straně prudkým příklepem z mezikruží rozbušil srdce Francouze Bursík. Ve 47. minutě byli Vítkovičtí blízko ke gólu, to plzeňskému brankáři vypadlo z náruče nahození Mlynáře, ale rozhodčí k nevoli hostů pískl ještě dříve, než puk přešel brankovou čáru. V 50. minutě už bylo v podstatě rozhodnuto - Novák obral obránce o puk, ustál souboj se svým strážcem a nekompromisně napálil puk do víka - 5:1. Vítkovičtí se zmohli na korekci skóre, když se jim povedlo využít nabídnutou přesilovou hru – po akci jako s partesu střílel ze dvou metrů puk za záda Francouze připravený Káňa - 5:2. Posledním blýsknutím zápasu byla bitka v poslední minutě, která však už zůstala brankově nevyužita.